sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Okaa peltoon

Okat ovat kasvaneet ihan kivasti kasvihuoneessa. Yksi oka siirtyi kokeilumielessä ulos kylmempien öiden mentyä. Nyt oli tarkoituksena siirtää kolme okaa suoraan peltoon ja katsoa, olisiko eri kasvatusmuotojen välillä lopulta merkittäviä eroja sadon suhteen.


Okan lisäys ei vaadi mukulaa, vaan okan lisäys käy myös pistokkaista. Suomessa tämä tarkoittaa vain aikaista aloitusta, koska oka vaatii minimissään 100-120 päivän kasvuajan ennen lyhyemmän päivän ajanjaksoa jolloin mukulat vasta kehittyvät.Oka kasvattaa mukulat samalla tavalla kuin peruna. Perunasta se poikkeaa kuitenkin siinä suhteessa. että mukulia alkaa muodostua vasta kun päiväpituus laskee alle 10h tuntiin. Kirjoittelinkin aiheesta aiemmin ja päivän pituuden säätelyllä olisikin mahdollista saada satoa ennen talvipakkasia. Koska mukulat muodostuvat maan alle, on maan syytä olla kuohkeaa. Muokkasin peltomaata kuohkeaksi ja laajensin tarvittavaa istutuskuoppaa hieman suuremmaksi, jotta ympärille muodostuisi pehmeä vyöhyke.

Juurien määrä oli pienoinen pettymys. Ehkä odotin täältä suurempaa juurimäärää, kuin vain pieniä hentoisia hiusjuuria.Istutusmontun pohjalle heitin hieman turvetta. Peltomaa vastasi jokseenkin okalle sopivaa maata, jonka pitää olla multaisa, mutta hyvin vettä läpäisevä. Useiden pellon muokkauksien jäljiltä multa on hiekkaisaa ja kuohkeaa sellaisenaan. 


Mielenkiintoisena sivuhuomiona. Alla kaksi okaa. Kummankin kasvu on lähtenyt yhdestä mukulasta. Vasemmanpuoleinen on suurin ja oikeanpuoleinen pienin. Lieneekö sattumaa, mutta suuremmassa okassa on oma yritelmäni jolla hain luontaista kasvuparannusta oxalis suvulta. Tämä extra luonnon kasvuparanne pysyköön toistaiseksi vielä salassa. ;) 

2 kommenttia:

 1. Sinun okat näyttävät kyllä erittäin elinvoimaisilta. Omani olivat ihan "riukuja" laatikkoon siirrettäessä, mutta hyvin ovat lähteneet kasvuun ilman kasvihuonettakin. Jännitettävää riittää loppuvuoteen asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse pyörittelin tässä ajatusta jossa aloittaisin pimeäsäätelyn jo elokuun alussa, niin silloin teoriassa sadon pitäisi olla valmis jo syyskuun lopussa.

   Noissa okissa on hieman eroja, onko ne Uuden Seelannin kantaa vaiko Andien. Näiden kannasta ei ole tietoa ja "orginaalitkin" oli hankittu parista eri nettikaupasta euroopasta (ES,PL). Eli hyvin todennäköisesti testikasvattajilla on jopa hieman eri lajikkeita. Näöltään nämä viittaavat andien okaan bolivialaisen oppaan perusteella.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...