maanantai 17. heinäkuuta 2017

Ajatuksia tästä ja tulevasta

Kausi on ollut hyvin poikkeuksellinen verrattuna aikaisempiin kausiin. Päivät ovat olleet suotuisia, mutta kesän yölämpötilat ovat olleet todella alhaisia. Yölämpötilat ovat olleet jopa niin alhaisia, että paikoitellen olisi ollut jopa järjellistä lämmittää kasvihuonetta. Kylmät yöt enteilevät erittäin haasteellista syksyä ja homeiden ja härmän muodostuminen on varmasti syksyn suurin ongelma.

Vaikka yöt ovat olleet ala-arvoisia, on kasvua tapahtunut olosuhteisiin nähden hyvin niin kasvihuoneessa kuin pellollakin. Kaikki kasvit eivät kuitenkaan ole menestyneet loisteliaasti. Tämä antaa pohdittavaa ensi kautta varten. Niin, nythän on hyvä hetki kerrata tilannetta ja sitä mitä ensi kaudella haluaa kasvatella ja tehdä toisin.

Avomaankurkut ovat olleet melkoisen kuoleman kielissä ulossiirrosta asti. Itämisestä lähtenyt loistelias kasvu tyssäsi ulkona. Tähän on muutamia syitä ja syytän siitä vesiviljelyä ja sen toimimattomuutta. Toisena tulee sää, mutta onneksi hallalta on vältytty ainakin näin alhaisilla leveysasteilla. Itse tehty vesiviljely on tuottanut toiminnan, kuin myös tiiviyden takia kohtuuttomasti murhetta. Itseasiassa se on tuottanut huonoa onnea jo useampana vuotena. Nyt sen tarina tuli päätökseen ja se päätettiin poistaa vahvuudesta pysyvästi. Kuolemankielissä olleet kurkut päätyivät maahan. Katsotaan ehtiikö satoa vielä tulla. Kastelumuotona käsikastelu + tippuletkut.

1-IMG_1706-7821

1-IMG_20170717_180531

Ongelmia on ollut myös muidenkin kasvien kanssa. Nämä kasvit ovat tosin ensimmäistä kertaa kasvamassa. Ongelmia on ollut mansikoiden, karviaiskoison, kivakurkun ja viidakkokurkun kanssa. Näistä toki jälkimmäisestä on saatu pari syötävää hedelmää. Ananaskirsikat puskevat satoa kivasti, joiden kypsyminen on tosin kyseenalaista. Toinen pussi ananaskirsikoita osoittautui karviaiskoisoksi, josta iti yksi. Karviaiskoisossa ole vielä kukan kukkaa ja sadon saaminen on erittäin epätodennäköistä. Kivakurkuista löytyy yksi hedelmä, vaikka kasveja on useita. Ei siis ole mitään järkeä kasvattaa kasvia koko pitkän kauden ja lopputuloksena on vain yksi hedelmä, joka sekin saattaa jäädä raa’aksi kauden loppuessa kesken. Kasvit sinällään ovat mielenkiintoisia, mutta ainakaan menestys niiden kanssa ei ole automaattista.

1-IMG_20170717_180151 1-IMG_20170717_180201
Karviaiskoiso Kivakurkku

Mansikoita on ollut monena vuotena ja tulos on niiden kanssa ollut vaihteleva. Tänä vuonna mansikoiden kasvatusta päätettiin kokeilla siemenestä. Osaltaan tänä onnistuikin, mutta ei jotain hyvää jollei huonoakin. Kasvu ei edennyt kasvihuoneessa halutusti ja multatila saattoi olla tähän syynsä. Kun vesi saatiin kiertämään kasvihuoneen ränniin, olikin tilanne kasvun ja kehityksen kannalta mennyt takapakkia. Lannokevesi lähti pelastamaan tilannetta, mutta kasvihuoneen olosuhteet eivät olleet mitä ilmeisemmin kovin hyvät. Kukkia tulee, mutta niistä ei kehity mitään järjellistä. Tokmannin mansikkalaatikon lajike paljastui myöhemmin eräänlaiseksi ahomansikaksi, joten eipä tuolta mitään suurempia mansikoita pitäisi tullakaan. Tosin nyt kehittyvät marjat kuivuvat ennen kehittymistä. Pelastusliikkeenä mansikat istutettiin peltoon. Odotuksia ei juuri ole.

1-IMG_20170717_180700

Epäonnistumiset pistää miettimään mitä ja millä tavalla omia kasvatuksiaan kannattaa yrittää muuttaa. Omat vesiviljelyt ovat aina riski ja saattavat vaatia paljon virittelyä. Kompromissien haku voi tehdä taas hallaa toiselle kasville, vaikka toinen menestyisi. Toisaaltaan kasvi ei välttämättä edes sovellu vesiviljelyyn. Vaikka kaikki osuisi muuten nappiin, voi vallitsevat olosuhteet tehdä takapakkia ja antaa vääriä signaaleja kasvattajalle. Korjausliike voi tästä syystä viedä yhä kauemmas onnistumisesta.

Ensi kaudeksi täytyy hieman taas rauhoittua ja miettiä mitä kasvattelee ja missä määrin. Eksoottiset kasvit taitavat saada välivuoden, kuten chilitkin. …joo joo. ;)

2 kommenttia:

 1. "Eksoottiset kasvit taitavat saada välivuoden.."
  Tämä on tosiaan ollut perinteisten suomalaisten kasvien kesä. Meillä yleensä kuiva soraharjun rinne kasvaa nyt niin vehreänä että ei vuosiin ole nähty. Sade ja viileys sopii luonnonkasveille, mutta ei eksoottisille.
  No, elokuu on vielä edessä ja mitä vain voi tapahtua. Kurkkua sinulla ainakin on niin monta, että vielä hukut kurkkuihin, kunhan ne aloittavat satonsa.

  VastaaPoista
 2. Avomaan puolella on todellakin runsasta kasvua. Perunatkin ison miehen nyrkin kokoisia mollukoita. Herneet, kaalit ja monet muut todella mahtavassa kunnossa.
  Katsotaan mitä avomaankurkuista tulee. Amppeli- ja kasvihuonekurkkua ollaan saatu syötyä samaa tahtia mitä satoa tulee. Avomaankurkut on perinteisesti säilötty etikkakurkuksi. Parhaimpina vuosina niitä säilötty 50-60kg ja harvemmin niitä on ollut seuraavana syksynä enää jäljellä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...