maanantai 24. heinäkuuta 2017

Chilin etikkasäilöntää

Kun chiliä alkaa tulla suuremmissa määrissä, on aika kaivella eri säilöntämuodot naftaliinista ja alkaa teroitella veitsiä. Etikkasäilöntä on yksi suosikkini säilöntämuodoista. Se on helppo, nopea ja maistuu itselle erittäin hyvin. Etikkasäilöntään kelpaavat kaikki chilit, mutta baccatumit tuntuvat säilyttävän rapeutensa erittäin hyvin. Etikkachiliä on tullut valmistettua muutamilla eri valmispussien avulla ja Saarioisten Hillox ja Capsin Sienisäilöte ovat olleet maultaan parhaimpia. Säilöntään voi myös varioida omia reseptejä valmistuotteiden ainesten pohjalta, mutta tämä vaatii hieman pioneerimaista kokeiluhenkeä. Tällöin sopivaksi lähtökohdaksi on hyvä valinta Spices on the Web.co.uk:n Pickling Spice Mix.

IMG_20170723_111325

Tällä kertaa päätin valmistaa etikkachiliä Capsin Sieni- ja kasvissäilötteen avulla. Takana oleva resepti on sellaisenaan kelpo ohje. Pussin sisältö riittää noin kiloon kasviksia. Tämän kertainen keräys oli hieman reilu kilo, joten pussin ohjetta pystyi seuraamaan suoraan sellaisenaan. Aji rojo on siitä mukava chili, että se kelpaa säilöntään myös vihreänä. Tästä on apua, jos tavoitepainoon on vaikea päästä tai satoaaltoja haluaa tasata kypsyväksi enemmän samanaikaisemmin. Rojon lisäksi mukaan pääsi muutama Criolla de Cocina-paprika. Paprikaa ei ole tullutkaan säilöttyä ennen etikkaan, vaikka tämä on yleinen säilöntämuoto paprikalle Etelä-Euroopassa.

IMG_20170723_113741

IMG_20170723_114301

IMG_20170723_165251

Keräämisen jälkeen oli vuorossa pesu. Tällä kertaa pesussa ei tarvittu kuin hieman pölyjen poistoa, koska kasvustossa ei ollut mitään ylimääräistä likaisuutta. Jos kasveihin on kirvojen takia jouduttu suihkuttamaan öljyisiä torjunta-aineita, kannattaa pesu tehdä liotuksella pariin kertaan. Jotta chilit saa menemään purkkiin huomattavasti tiukempaan, kannattaa chilit suikaloida. Ne voi toki säilöä sellaisenaankin, mutta tilantarve kasvaa huomattavasti. Minimissään suosittelen kannan poistoa, jolloin neste pääsee helpommin myös chilin sisään, joka parantaa säilyvyyttä. Tällä kerralla poistettiin myös siemenet ja siemenkiinnikkeet. Puumaiset siemenet eivät ole kivoja, joten niiden poisto on hyvä tehdä jo tässä vaiheessa, kuin vasta lautasella.

IMG_20170723_174750

Säilöntäliemi valmistetaan pussin ohjeen mukaan. Ohjeen lisäksi tähän keitokseen lisättiin 2tl suolaa. Chilin ja paprikan suikaleet keitettiin ohjeen mukaan pari minuuttia ja tämän jälkeen ne ladottiin steriloituun lasipurkkiin. Jos chilien rapsakkuuden haluaa säilyttää, kannattaa niiden kiehauttaminen jättää välistä. Tällöin chilit pitää latoa kuumaan lasipurkkiin ja heti tämän jälkeen niiden päälle kaadetaan kiehuvan kuuma säilöntäliemi ja purkki suljetaan tiiviisti. Lisämausteeksi purkkiin voi laittaa muutamia mustaviinimarjanlehtiä ja tilliä. Tähtianis antaa myös mielenkiintoisen makuvivahteen. Tähtianiksen voi lisätä myös jauheena (1-2tl) suoraan säilöntäliemeen. 

IMG_20170723_180009

(Alekoodi englantilaiseen Spices on the Web.co.uk maustekauppaan.)

2 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoista! En olekaan ennen käyttänyt noita valmiita mausteseoksia kuin kurkkuihin, mutta täytynee kokeilla paprikohin ja varmaan sopivat myös härkäpapuihin - olen kumpiakin umpioinut ja tykännyt kovin. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Oleppa hyvä! Capsilta löytyy myös kurpitsasäilötepussi. En tosin pitänyt sen makua niin herkullisena kuin esim. sieni ja vihannessäilötteen. Perinteisistä Hillox-kurkuista pidän ja tämä on ollut sille vähän luontainen jatke. Mausteilla ja muilla vihanneksilla saa uusia kivoja makuvivahteita noihin perussäilötteisiinkin. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...