sunnuntai 20. elokuuta 2017

Härmää ja nokihometta

Syksy on sienien aikaa. Nokihome on tuttu vieras chilien lehdillä näin syksyisin ja tuntuu etten voi välttää sitä mitenkään. Tänä vuonna on taas kurkkujen lehdillä ollut härmää. Sieniä siis molemmat.

IMG_20170819_184726
Nokihometta ananaskirsikan lehdellä. Nokihometta voidaan kutsua myös nokihärmäksi.

IMG_20170819_184549
Tavallista härmää kurkun lehdellä hopeisina laikkuina.

Olen ollut siinä käsityksessä, että öljyiset torjunta-aineet antavat loistavan kasvualustan näille sienille. Vaan väärässäpä olen ollut. Niin eikä ne lehdet ole edes jääneet öljyisiksi kun olen käyttänyt Jaakontaian Carbon Kick Boosteria.

IMG_20170819_184639
Nokihome ei tarvitse orgaanista pintaa kasvualustakseen. Heikosti tuulettuvat paikat saavat homeen nopeammin kasvamaan. Tämä kori oli kirvojen saastuttaman ananaskirsikan alla.

Lepaan puutarhamessuilla sain jututtaa asiantuntijoita aiheesta ja kyselin torjuntavinkkejä lähinnä nokihomeeseen. Nokihome elää kirvojen erittämässä sokerissa. Ensimmäinen askel nokihomeen hävittämiseen on tuhota olemassa olevat kirvakannat. Sitten seuraavaksi pestään lehdet. Kyllä, tässä tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Melko suora neuvo oli levittää lehdistöön niin voimakas pesuaineliuos kuin uskaltaa ja sitten vaikutuksen jälkeen huuhdella lehdet. Toki varsinaisen pesunkin voi ottaa mukaan laskuihin, mutta siitä todennäköisesti seuraa vain lisää vioituksia, eikä se ole vähänkään isommassa mittakaavassa edes mahdollista tehdä.

IMG_20170819_184417
Biolanin Merileväuute-mäntysuopa-Carbon Kick Booster on ollut suhteellisen hyvin toimiva apu. (Korkillinen merileväuutetta,1dl mäntysuopaa ja 0,5ml CKB /1litra vettä)

Olen ruiskutellut kasvustoihin nyt jo muutaman mäntysuopa-merileväliuosta. Mukana on ollut myös jonkin verran Carbon Kick Boosteria, koska haluan vähitellen varmistua punkkien häviämisestä ennen lämmityskauden alkua. Kirvat alkavat hävitä, joskin niitä tuntuu aina löytyvän jonkun lehden alta muutamia. Nokihomekin alkaa väistyä muutaman pesukerran jälkeen.

Yksi ässä on vielä hihassa, johon pitää yrittää turvautua jos nämä sienet eivät ota talttuakseen. Näin luomun ja yhä tiukkenevien säädösten aikakautena torjuntamahdollisuudet ovat kotipuutarhassa melko vähäiset ja lähinnä vaativat suurta innovatisuutta entisaikojen torjuntakeinojen pohjalta.
IMG_20170819_184430[1]
Aiemmin paksun “noen” peitossa olleet lehdet alkavat näyttää paremmilta. Nokihome lähtee selkeästi paremmin kiiltäviltä lehdiltä kuin matta- tai karvapintaisilta lehdiltä.

1 kommentti:

  1. Nokihome oli aivan uusi käsite itselleni. Härmä sen sijaan on kyllä tuttu, tältäkin kesältä. Tuntuu, että päivittäin löytyy uusia kasveja, joihin härmä on iskenyt. Huokaus.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...