torstai 24. elokuuta 2017

Sipulit maasta

Sipuleista oli normaalia suurempi kattaus tällä kaudella. Perinteisen istukassipulin lisäksi kokeilussa oli jättisipulia ja salottisipulia. Kaksi jälkimmäistä oli poikkeuksellisesti kylvetty siemenestä.

Istukassipulit lähtivät toukokuun alusta todella huonosti kasvuun. Istukassipulipussista lähti lopulta kasvuun vain noin 10-15 sipulia. Tilannetta alettiin paikkaamaan paniikinomaisesti toukokuun lopulla. Tällöin sipulit istutettiin kennoihin ja esikasvatus tehtiin lämpimässä kasvihuoneessa. Avomaalle sipulit päätyivät 3. kesäkuuta.

Vaikka aloitus oli huonon alun takia myöhäinen, istukassipulit kasvoivat lähes normaaleihin mittoihin. Muutamia isompia sipuleita joukosta löytyy ja niiden voisi määrällisesti olettaa olevan toukokuussa kasvuun lähteneitä. Jälkimmäiselle setille olisi toki toivonut extrakuukautta, mutta sipulien naatit olivat jo taittuneet poikki ja tuleentuminen oli lähtenyt käyntiin. Sipulit nostettiin siis ylös ja siirrettiin sateensuojaan kuivumaan. Tuleentumisen alkamista voi nopeuttaa elokuun puolivälissä taittamalla varret kaulasta asti alas multaan. Jos naatit ovat vielä hyvällä mallilla ja säät suosivat kasvamista, voi kasvukauden lopettaa lopulta vain nostamalla sipulit maasta kuivumaan.

IMG_20170822_112505

IMG_20170823_190141

IMG_20170822_112457


Jättisipulia tahdoin kokeilla vain nähdäkseni onko sipulin kasvattaminen siemenestä kuinka mahdollista. Siemenkauppa.comista löytyi lopulta erittäin laaja valikoima sipulien siemeniä ja valikoiman runsaus yllättikin. Koska koe oli omaa laatuaan, en halunnut kasvattaa mitään perinteistä sipulia. The Kelsae oli tähän kokeiluun täydellinen. Itäminen oli hyvää ja kasvu nopeaa sisätiloissa. Ennen siirtoa kasvihuoneeseen ja avomaalle, kasvu kuitenkin tuntui keskittyvän vain varteen. Pitkiä honteloja varsia joutui lyhentämään pariin otteeseen niiden vain kaatuillessa tuennasta huolimatta.

Yksi jättisipuli päätyi Air-Pot ruukkuun ja kolme muuta päätyi avomaalle suoraan peltoon. Aluksi eroja ei näkynyt, mutta sitten pellossa olleet jäivät juromaan, eikä kasvua tapahtunut. Air-pot ruukussa ollut jättisipuli kasvoi lopulta tavallisen sipulin mittoihin, joka sekin on tavallaan saavutus ensimmäiselle kerralle.

Jos sipulin kasvatusta miettii ensikaudeksi, niin siemenet on hyvä tilailla nyt syksyn aikana ja kylvöt tulisi suorittaa marraskuun aikana. Jättisipulin kasvatus on eräänlainen taiteenmuoto, mutta ei varsinaisesti eroa chilinkasvatuksestakaan jos siihen haluaa hieman panostaa. Tässä hyvä video jättisipulin kasvatuksesta. Jättisipuli kasvaa jatkossakin täällä, mutta kasvatukseen pitää hieman keskittää tarkkuutta.

IMG_20170822_112659

IMG_20170822_112558


Kolmantena sipulina oli salottisipuli. Sen kylvö tapahtui ehkä turhan myöhään, vaikka pussin ohjeistuksen mukaan oltiin aikataulussa. Siemenet itivät hyvin ja taimet lähtivät hyvin kasvuun. Avomaalle siirrettäessä tapahtui jotain ja kasvu pysähtyi. Kesän viileys lienee yksi kasvamattomuuden aiheuttaja, mutta myös kasvoivat ympärillä liikaa. Nämä kokivat saman kohtalon kuin avomaan jättisipulit, eli ne jäivät kaalien varjoon. Kaalien kasvu oli tänä vuonna runsasta ja ne varjostivat vähän kaikkea. Sipulit jäivät erittäin pieniksi ja jatkoa ajatellen sipulit pitäisi saada yhteen polkujen ympäröimään penkkiin, jossa niiden valon saanti on turvattu.

IMG_20170823_190102 

IMG_20170822_143938[1]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...