Kesäkuussa pähkäilin kasvihuoneessa ollutta rocotoa. Se kun kukki runsaasti, tuotti siitepölyä, mutta kukat abortoituivat. Syy kukkien abortoitumiseen saattoi olla heikossa juuristossa, lannoituksessa tai lämpötiloissa. Kasvin siirto ulos auttoi ja hedelmiäkin alkoi muodostua. Lannoitteiden kanssa oli koko kesän jonkinlaista säätöä ja tuntui siltä, että kasvi kärsi koko kesän typpivajeesta. En lisännyt tästä huolimatta typen määrää suhteessa, vaan nostin lannoiteväkevyyttä vesiviljelyliuoksessa. Näin ollen typen mg/l arvo nousi, typpi-kalium suhteen pysyessä vakiona. Myöhemmin nostin kalium- ja fosforitasoa N-K ja P-K lannoitteilla, nostamatta samalla kuitenkaan sivu- ja hivenravinteiden määrää. Boostia kesän mittaa haettiin Yaralla, Remolla ja NutriVantilla sekä Jaakontaialla.
Rocoto majaili kesän kasvihuoneen edessä ja keräsi jatkuvasti lisää hedelmiä oksiensa painoksi. Sadon kypsyminen oli hidasta viileän kesän ja viileän syksyn johdosta. Tulevia halloja ja pakkasia vastaan rocoto päätettiin siirtää turvaan juuri siivottuun kasvihuoneeseen.
Siirto ei ollut helppo. Lopulta siinä tarvittiin neljä henkeä pitämään ja ohjailemaan oksia. Puutarhakaari ja puutarhan portti siirrettiin ensin pois tieltä. Sitten varsinainen siirto pääsi käyntiin. Peruutus ja kääntö kasvihuoneen ovelle oli ahdas, eikä kulku kasvihuoneen ovestakaan ollut mikään helppo. Rocoto siirtyi kuitenkin suhteellisen kivuttomasti kasvihuoneen takaosaan. Projektin ehkä haastavin vaihe oli kasvin pystys ja tuenta. Rocoto oli nimittäin kesän aikana kasvanut hyvin toispuoliseksi ja oli ottanut vahvasti tukea puutarhakaaresta ja kasvihuoneen seinästä. Pituutta kasvilla oli myös runsaasti, yli kasvihuoneen sisäkorkeuden. Niinpä oksien levitys jäi hieman vajaaksi.
Satoa on kasvin oksilla erittäin runsaasti, vaikka sitä on kerätty jo huomattavasti. Uusia hedelmiä tuntuu muodostuvan jatkuvasti, eikä jatkuva kukinta ja pölyttyminen näytä tuovan loppua tälle ilotykitykselle. Juuristo on sitten keväästä kasvanut, vaikka en vieläkään pidä sitä minään mahtavana.
Ikeanft jää osaltani nyt historiaan ja pyrin ensikaudeksi kehittämään jonkin toisenlaisen, mutta vastaavan kasvatusmetodin. Pumpun ja säiliön huolto on erittäin ongelmallista ja jopa mahdotonta. Kasvin paino on vääntänyt kannet ja myös Trofast purkit hieman muodottomiksi. Ensikaudeksi pitää kehitellä systeemi jossa nämä ongelmakohdat on ratkaistu ja jolta voidaan odottaa vielä tätäkin parempaa tulosta.
torstai 19. lokakuuta 2017
Jättirocoto sisälle turvaan
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti