maanantai 23. lokakuuta 2017

Kasvualustatesti 2017 - osa 3

Blogiyhteistyössä: Biolan

Kasvualustatesti on tältä osaa ohi. Sammalalustoihin painottunut testi oli erittäin mielenkiintoinen ja antoi sitä mitä siltä odotin. Kasvualustasammal sopii ja toimii kotipuutarhassa. Sen kastelu on helppoa ja ylikastelun mahdollisuus on häviävän pieni, jos liiallinen vesi vain pääsee poistumaan kasvualustasta.

Kun turve ja multa kärsivät kuivuessaan pitkään korkeasta pintajännityksestä, sammaleessa tätä vettä hylkivää ominaisuutta ei ole. Kun multa ja turve vettyvät liiaksi, ne mädännyttävät juuret. Sammaleessa ei tätä ongelmaa ole. Sammal kastuu hyvin ja luovuttaa tasaisesti kosteutta kasville. Näin ollen sammaleen kasteluväli voi olla tavallista kasvualustaa pidempi. Sammal muistuttaa ominaisuuksiltaan kivivillaa ja kookosta, mutta tulee tässä tapauksessa ekologisesti suomalaisesta suosta. Sammaleella on myös muita hyviä puolia verrattuna vanhoihin kasvualustamateriaaleihin.

Testissäni sammalalustat ottivat kärkipaikan. Ne sopivat mainiosti kotipuutarhaan ja kotikasvihuoneeseen. Ne säilyttivät kuohkeuden koko kasvukauden ajan, eikä turpeesta tuttua tiivistymistä tapahtunut lainkaan. Eri sammalalustojen välillä oli jonkin verran eroja alusta alkaen. Se ei ole ainoastaan huono asia, vaan kertoo tuotteen joustavuudesta eri tilanteisiin ja kastelutekniikoille. Yhdestä materiaalista on moneksi.

Sammal ei ole enää vain sammalta, vaan se tulee haukkaamaan oman osansa kasvualustamarkkinoilta. Sammal boostattuna mykorritsoilla ja hyötymikrobeilla, ei ole vain kasvualusta, vaan se on premium-luokan tuote.

Ladattava versio: Kasvualustatesti 2017 osa3.pdf (3,8Mt)
Katso myös lisää kuvia kasvukaudelta.

Dia1
Dia2
Dia3
Dia4
Dia5
Dia6
Dia7
Dia8
Dia9
Dia10
Dia11
Dia12
Dia13
Dia14

2 kommenttia:

  1. Osa 1
    https://www.chilitunari.fi/2017/03/kasvualustatesti-2017-osa1.html

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen testi. Muutin tänä kesänä ensimmäiseen omakotitaloon ja vihdoin minulla on oma piha! Ensi keväänä olisi tarkoitus alkaa viljelemään erilaisia taimia. Kasvualustat, turpeet ja muut ovat vielä itselleni hieman tuntemattomia, joten kaikki vinkit ovat tarpeen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...