sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Lepää rauhassa, rakas Saana

1-IMG_20170924_163444_thumb1
Saana ‘Touhstone’s Hot Sugar’ 29.8.2006 – 13.10.2017

Lemmikit tuottavat elämänsä aikana omistajilleen paljon iloa. Perheeseen otetut lemmikit ovat poikkeuksetta perheenjäseniä siinä missä ihmisetkin. Lemmikkien elinikä on monesti suhteellisen lyhyt ja joskus tulee vastaan se hetki kun rakkaasta lemmikistä täytyy päästää irti ja päästää se matkalle sateenkaarisillalle.

1-IMG_002159_thumb1

Aina maanpäälinen taivallus ei ole helppo ja tätä elämän ja kuoleman rajan hetkeä on joskus vaikea hahmottaa. Näin kävi meille. Cornish Rex-kissa Saana tuli äkkiä huonovointiseksi ja siitä alkoi jojottelu elämän ja kuoleman välillä.

1-IMG_002231_thumb1

Oireilu alkoi tahattomana syömättömyytenä. Parin väliin jääneen aterian jälkeen eläinlääkärin ohjeesta Saana sai parafiiniöljyä. Kun tämäkään ei muuttanut tilannetta, olikin jo turvauduttava lääkärikäyntiin. Lääkärissä selvisi melko pian Saanan kärsivän suolitukoksesta. Tämä johti nopeasti leikkaukseen ja ruokaa sekä karvoja sisältäneen tukoksen poistoon. Leikkaus oli nopeasti ohi ja Saana oli jo illalla kotona. Muutama päivä meni erittäin hyvin ja ruoka maistui kohtuullisesti. Toipuminen leikkauksesta ei kuitenkaan edennyt hyvin. Se näkyi apaattisuutena, voimakkaana juomisena ja sen jälkeisenä oksenteluna. Saanan paino tippui rajusti ja tämä johti uusiin käynteihin eläinlääkärillä. Leikkaushaava oli tulehtunut ja auennut. Tämä johti parin päivän tiputukseen ja päivähoitoon eläinlääkäriasemalla. Kahden tiputuspäivän jälkeen Saana oli kuin uusi kissa. Se puhkui elinvoimaisuutta ja tarmoa. Tuntui, että se ottaisi nyt kiinni menetettyä aikaa. Aloittamamme painonseurantakin oli positiivista seurattavaa. Saanan kanssa meni hyvin ja auki jätetty leikkaushaavakin pieneni pienemistään. Leikkaushaava meni umpeen kontrollipäivänä, kaksi viikkoa leikkauksesta, eikä vatsapeitettä tarvinnut enää tämän jälkeen huuhdella natriumkloridilla.

1-20160507_125126_thumb1

Kontrollikäynti oli iloinen tapahtuma. Ultrassa todettiin suolen hyvä toiminta ja kunto. Muutoinkin näytti hyvältä. Verikoe oli positiivinen, joskin tulehdusarvot olivat vielä koholla. Lääkitys kuitenkin jätettiin tässä kohdassa pois. Tässä kohtaa oli hyvä huokaista helpotuksesta, Saana paranee!

1-IMG_4247_thumb1

Huokaus oli kuitenkin liian aikainen. Saanan ruokahalut alkoivat kontrollin jälkeen häviämään ja mukaan tuli jälleen ylenpalttinen juominen ja sen perään voimakas oksennus. Painokin lähti taas laskuun. Saanalle saatiin aika lääkäriin, jolloin leikkauksesta tuli kuluneeksi kolme viikkoa. Lääkäri ei pitänyt tilannetta pahana, vaikka laihtuminen oli jälleen silmiin nähtävää. Saana jätettiin tiputukseen ja tarkempiin tutkimuksiin. Puolen päivän jälkeen lääkäristä soitettiin, että mikään ei toimi. Ruoka ei kulje vatsalaukusta eteenpäin, suolessa oleva massa velloo edestakaisin. Osa suolta on kuoliossa. Shokkina tämän päälle tuli munuaisarvot, jotka ylittivät mittalaitteen mittauskyvyn. Mitään ei ollut enää tehtävissä. Edessä oli eutanasia.

Saana nukahti Virpin sylissä nopeasti ja levollisesti. Saana poistui keskuudestamme ehkä juuri siinä lämpimässä sylissä jossa se olisi itse toivonut lähtevänsä.

1-IMG_7450_thumb1

Lemmikin nopea menettäminen oli tuskallista, eikä surutyö ole vieläkään valmis. Menetimme Saanan aivan liian aikaisin, vaikka olimme varovasti keskustelleet myös tästä vaihtoehdosta lääkärin vilauttaman syöpämahdollisuuden takia. Kipeämmäksi asian tekee se, että hoito antoi välillä erittäin suuria valonpilkahduksia ja tämä loppu ei kuulunut tämän sairauden lopputulemaksi. Tämä kirjoitus on osa surutyötämme.

Saana oli Cornish rexiksi hieman arka ja sivuun vetäytyvä. Saana oli kiltti. Kun kaivelin kuvia tätä kirjoitusta varten, huomasin sen miten Saanan todellinen luonne tuli kuvien kautta vahvasti esille. Saana rakasti perhettään ja kissakaveriaan Toivoa. Toki näiden kahden kissan välille mahtuu niitä myrskyisiä hetkiä, mutta lopulta Saana vain halusi olla ystävä ja lähellä rakastettuja. Miten se onkin niin vaikeaa huomata toista ja vasta lähdön hetkellä iskee se suuri ikävä ja kaipuu. Menetimme Saanan myötä hienon kissan, joka myös rakasti meitä. Saana oli Toivon kumppani 10 vuotta. Saana hankittiin Toivon kumppaniksi ja ystäväksi. Nyt Saana on pois ja Toivo on jälleen yksinäinen ja surullinen.

1-IMG_002131_thumb1

Sanotaan, että eläimestä on helppo luovuttaa. Olen menettänyt tähän ikään mennessä useampia lemmikkejä ja tuntuu, että asia käy vain vaikeammaksi. Kun lemmikki on jokapäiväisessä kanssakäymisessä mukana ja sitä todella rakastaa, on myös eron hetki raastavampi. Miksi meille niin rakkaiden pitää lähteä niin äkkiä, varoittamatta?

1-IMG_6956_thumb1

Kuolema tekee nöyräksi, mutta monissa tapauksissa se nostattaa katkeruutta elämää kohtaan. Samalla se täyttää mielen kysymyksistä. Mitä jos… Jos kuitenkin…
Kärsikö lemmikki? Miksi oikeaa vaivaa ei nähty? Tekikö hoitaja hoitovirheen? Olisiko toinen lääkäriasema toiminut toisin? Teinkö itse jonkin kohtalokkaan virheen?

Kun kysymyksiä käy läpi mielessään, on kuitenkin hyvä muistaa, että päätökset rakkaan lemmikin hoidosta ja kohtalosta tehdään aina sen hetkisen tiedon mukaan parhaita valintoja tehden. Mekin elimme sen tiedon varassa mitä lääkäri antoi. Tosin eri lääkärien hieman ristiriitaiset mielipiteet leikkauksessa tehdyistä toimenpiteistä ja lääkityksestä jäivät pahasti kaihertamaan. Mietitystä aiheuttaa myös se, ottiko lääkäri Saanan leikkaukseen aivan pieneen aikarakoon ja teki ajanpuutteen takia minimin, eikä laajempana jollaisena pari Saanaa hoitanutta lääkäriä sanoi toimenpiteen yleensä tehtävän.

Saana on nyt pois, eikä mikään jossittelu tai jälkiviisaus tuo sitä takaisin.
Lepää rauhassa, rakas Saana.

Saanaa jäi kaipaamaan meidän perhe, Toivo-kissa ja Viki-koira, vaikka jälkimmäisen kanssa ei suoranaista ystävyyssuhdetta koskaan syntynyt, oli lajien välisen kuilun yli kuitenkin havaittavissa huolehtimista.

1-IMG_20170904_141304_thumb1

Ehkä tapaamme vielä rakkaan Saanan ja muut menettämämme lemmikit sateenkaarisillan päässä ja ylitämme sillan yhdessä matkalla toiselle puolelle.

1-IMG_0377_thumb1

JK. Saanan tapauksesta käytiin vielä keskusteluja hoitoja tehneen lääkäriaseman johtajan kanssa. Tapauksen selvittely ei tietenkään tuonut mitään konkreettista uutta. On periaatteessa turha odottaakaan jäävin ihmisen tuomitsevan omaa toimintaa. Lääkäriaseman mielestä ainoa toiminnassa tapahtunut negatiivinen asia oli se ettei toinen lääkäri konsultoinut ensimmäistä, leikkausta tehnyttä lääkäriä missään muodossa. Konsultoinnin kompastuskiveksi koitui lähes koko henkilökunnan kattanut koulutusviikko, joka tapahtui kaukana Tanskassa. Näin ollen konsultointia ei jostain syystä tehty, vaikka sille jopa koettiin tarvetta ja aikaa oli ruhtinaalliset kaksi päivää. Lääkäriasema on kertoman mukaan päivittänyt sisäisiä ohjeistuksiaan, jossa vastaavanlaisissa tapauksissa hoitoketjun aiempaa lääkäriä pitää konsultoida. Lisäksi ohjeistusta on myös lisätty suositus patologista, jolle ohjeistetaan epäselvissä hoitotapauksissa. Sinällään mielenkiintoinen ohjeistuksen lisäys, kun ko. eläinlääkäriasema on ollut toiminnassa vuosikymmeniä.

Meille tapaus jätti pahan eläinlääkärikammon ja tapauksesta jäi pahat arvet. En väitä, että hoidossa olisi tehty suoranaista virhettä, joka olisi johtanut tähän loppuun. Sama loppu olisi voinut tulla, vaikka tapauksessa olisi toimittu hieman toisin. En kirjoittanut tarinaa kaikessa sen tarkkuudessa, jotta sen luettavuus ei olisi kärsinyt liikaa. Myös monia kokemiamme epäkohtia on jätetty tarinasta pois. Eläinlääkäriaseman nimi on jätetty tarkoituksella mainitsematta, koska se olisi johtanut automaattisesti kunnianloukkaussyytteisiin patologin lausunnon puutteen takia. Tapauksesta jäi hyvin epävarma olo ja tuntui että raha vei voiton inhimillisyydestä. Metsää ei nähty puilta. Business as usual. Alkuperäinen hoidon hinta arvio oli 300€, joka kääntyi yli 500€:oon. Loppusummaksi muodostui hieman yli 1460€. Summa oli tuplaten se mihin olimme varautuneet. Jos diagnoosi olisi alussa ollut eri, olisimme päästäneet Saanan tuskistaan heti.

Jos ei jotain huonoa ettei jotain hyvääkin.
Tapaus sai googlaamaan paljon asian ympäriltä ja on aiheuttanut keskustelua muiden lemmikin omistajien kanssa. Lähialueelta löytyi kovasti kehuttu toinen eläinlääkäriasema, jossa ikävä kyllä jouduimme asioimaan nopeasti tämän tapauksen jälkeen toisen kissan kanssa. Iloksi havaitsimme sen huomattavasti halvemmaksi, vaikka taso on kuitenkin korkea. Lisäksi asemalla määrätään kirurgisistatoimenpiteistä kontrolliin, joka on kaiken lisäksi ilmainen. Vertailu ja muiden kanssa kokemusten jakaminen siis kannattaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...