torstai 5. lokakuuta 2017

Okassa mukulan alkuja

IMG_20171004_174547

Olen tarjonnut okille hieman erilaisia oloja, jotta selviäisi missä ne menestyisivät parhaiten. Kasvihuoneessa kasvu on ollut pitkin kesää erittäin hyvää, mutta näin syksyä kohden lakastuminen on lähtenyt siellä käyntiin ensimmäisenä. Näin käynyt isossa 30 litran saavissa, kuin 5 litran ruukussakin. Varovainen toive on, että kasvihuoneen okat olisivat kehityksessä hieman ulkokasveja edellä.

IMG_20171004_174433 IMG_20171004_174513

Ulkona tilanne on toisin. Siellä okat suorastaan rehottavat, vaikka ne ovat saaneet vain satunnaisesti lannoitevettä ja Jaakontaikaa. Kastelukin on ollut pitkälti sateiden varassa. Kuivempina aikoina ja mullan ollessa kuivaa, okat vetävätkin lehdet suppuun pienentääkseen haihdutusta. Oka myös sulkee lehtensä yöksi todennäköisesti kylmän varalta.

IMG_20171004_173834

IMG_20171004_174115

Okat on kuin peruna, mutta kasvattaa mukulat vasta kauden lopussa. Ei sen aikana. Koska syksy alkaa olla jo suhteellisen pitkällä, väistämättä mieleen hiipii ajatus mukuloiden kasvamisesta. Faktahan on, että oka ei ala kasvattamaan mukuloita viileyden tai kylmän myötä. Se kaipaa pimeää. Kuten jo keväällä laskeskelin, alkaa okan mukuloiden tuotanto vasta kun päiväpituus laskee alle 10 tunnin. Tässä kohtaa Uuden-Seelannin ja Andien oka eroavat hieman toisistaan, koska Uuden-Seelannin oka aloittaa mukulatuotannon kun päiväpituus laskee 12 tuntiin ja Andien oka vasta kun päiväpituus on 9-10 tuntia.

Vaikka tunnillisesti päiväpituuden ero on suuri näiden kahden okan välillä, ei Turun korkeudella tuolla ole kuin kolmen viikon ero. 12 tunnin päiväpituus alitetaan 25.9,  10 tunnin 17.10 ja 9 tunnin päiväpituus alitetaan jo 28.10. Jos kyseessä on Uuden-Seelannin oka, on se aloittanut mukuloiden tuottamisen viikko sitten.

Saamani mukulat ovat Rekolan puutarhan viime vuoden satoa. Ja näiden siemenmukulat oli taas ostettu verkkokaupoista Espanjasta ja Puolasta. Tiedossa ei ole sitä, onko kanta Uusi-Seelantilaista tai Andien okaa, tai kenties niiden sekoitus. Oman googlailun perusteella itselläni olevat voisivat olla Andien okaa ja lajikkeiksi voisi sopia Sawasiri Blanco tai Cintao. Tähän viittaisi muoto ja väritys. Myös siemenmukuloiden äärimmäisen pieni koko antaisi viitteitä Andien suuntaan.

Koska syksy on ollut taas suhteellisen lämmin ja okat ovat olleet hyvinvoivia. Niiden juuriston tila on kiehtonut jo pitempään. Nyt juuristokurkkaus päätettiin tehdä. Suurimman okan osalta piti nopeasti todeta, ettei kurkkaus onnistu 30 litran saaviin. Okan oksat ovat äärimmäisen herkkiä ja juuripottia ei voi nostaa varsista. Eikä 30 litran painavaa pottia voi kääntää käsien varaan, piti kurkkaus tehdä pienempään yksilöön. Vaikka 30 litraa yhdelle peukalon kokoiselle okan mukulalle kuulostaa suurelta, oli saavista tullut runsaasti juuria pohjareikien kautta ulos.

5 litran ruukussa majaillut oka oli helpompi tapaus. Juuristo erinomainen siinäkin ja kaikeksi yllätykseksi sieltä löytyi ruukun reunastakin pieniä mukulan alkuja. Jos tilanne pysyisi nyt vakaana, olisi kahden kuukauden päästä saatavissa hyviä mukuloita juuri jouluksi.
cof
cof
cof
cof

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...