tiistai 17. lokakuuta 2017

Syyssiivous kasvihuoneessa

Elämä jatkuu ja arki painaa armotta päälle kaikesta huolimatta. Syksy on ollut lämpötilojen suhteen todella heilahteleva, vaikka tällä kolkalla ollaan toistaiseksi vielä vältytty hallalta. Yöpakkaset kolkuttelevat kuitenkin aivan nurkan takana, joten nyt oli hyvä hetki siivota kasvihuone loppusyksyä ja alkutalvea varten.

IMG_20171014_135100

En aio aivan vielä laittaa kasvihuonetta kylmäksi ja talviteloille, koska kasvihuoneessa on vielä tehtävää ensi kautta silmällä pitäen. Tehtävälista on pitkä ja asioita muistuu mieleen samalla kun keksii uusia. Moni parannus on roikkunut listalla pitkään, mutta on ajanpuutteen tai kasvihuoneen täyttöasteen takia jäänyt tekemättä. Osa asioista jäi viime kaudella tekemättä, koska 500 litran maanalainen ravinnevesisäiliö, 3 satelliittitankkia ja paluuveden puhdistin työllistivät vuodenvaihteeseen ja vielä keväällä rutkasti. Maata kaivettiin kasvihuoneesta pari kuutiota ja samassa tuli asennettua kaminallekkin ilmaputki päädystä maasäiliön vierustaan. Nyt maankaivuulta ei ole näkyvissä. Kaminan Ilmaputken lämpötilaerot eivät riitä synnyttämään kaivattua vetoa, joten putkeen asennettin tuuletin, jolla kaminan vetoa on helppo lisätä. Tämä turboahdin tosin vaatii säätöelektoniikkaa, joka onkin asennusta vaille valmis.

IMG_20171014_135110

Ilmankiertoa pitää ehdottomasti saada lisättyä kasvihuoneessa, koska seinät levättyvät edelleen varjoisalla puolella. Korkea kosteus on myös edullinen kirvoille. Kosteuden hallintaa pitää miettiä vakavasti ja tällä hetkellä käytössäni on wifi-verkon yli toimiva kosteus- ja lämpötilaohjain. Se, mitä ja miten tuon ohjaimen saa toimimaan haluamallani tavalla, onkin sitten toinen juttu. Kasvihuoneeseen tulee myös laattalattia, jolla toivon saavani parannettua lämmönvarausta, valoisuutta ja siivottavuutta. Laattojen maalaus on jo käynnissä, joskin laattojen pysyminen yhtään valkoisina on erittäin epätodennäköistä. Onneksi laatoista tai maaleista ei ole tarvinnut maksaa niiden ollessa jätettä omistajilleen. Edessä on myös mittava työ ruukkujen ja niiden paluulinjojen keksimisessä ja tekemisessä. Tarkoituksena on saada kerättyä kaikki ylikastelu ruukusta talteen ja takaisin maasäiliöön. Tämä tarkoittaa pohjaeristeiden jyrsintää ja putkitusten rakentamista, mutta myös ruukkuyhteiden keksimistä.

IMG_20171014_163437

Ja mitäs sitten itse syyssiivouksesta…? Koska kirvat ja vihannespunkit ovat olemassa olollaan kiusannut koko kauden, päätin viheltää pelin poikki baccatumien ja annuumien osalta. Osa rocotoista pääsi myös kompostikasan jatkeeksi. Vihannespunkkitilanne pysyi käytännössä koko kauden kurissa Carbon Kick Boosterin ansiosta, mutta vain kurissa. Tässä mittakaavassa ruiskutuksia olisi pitänyt tehdä melko usein ja tarkemmin kuin se olisi ollut mahdollista. Ruiskutuksen peittävyyden parantamiseksi olisi kasvit pitänyt olla harvemmassa ja samalla enemmän tavoitettavissa joka suunnasta. Myös ruiskupullon olisi pitänyt olla 10x kalliimpi, jotta sen paine ja sumu olisi ollut hienompi ja tavoittavampi. Ruiskutuksien lisäksi olisi myös kaivattu biologista torjuntaa.

IMG_20171014_165139

Niinpä kasvit toinen toisensa perään hävisivät kasvihuoneesta. Seinät ja muut pinnat pestiin teollisella pesuaineella. Likaa, pölyä, levää ja nokihometta oli käytännössä ihan joka paikassa. Pintojen käsittely jätettiin tällä erää tälle tasolle. Kauden alussa on vuorossa itse desinfiointi. Sumutuslinjan tyhjennys tehtiin paineilmalla, kuten viimekin vuonna. Tippalinjat eivät tänä vuonna olleetkaan käytössä tässä kasvihuoneessa, joten näihin letkuihin ei tarvinnut koskea. Ylimääräiset tavarat ja käyttämättömäksi jääneet pumput menivät pesun kautta lämpimään varastoon. Vielä pitää ruuvata luukut kiinni ja asennella sisäpuolelle lämpösulkumuovi turhien lämpöhukkien minimoimiseksi.

IMG_20171014_165151

IMG_20171014_163424

IMG_20171014_164828

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...