torstai 9. marraskuuta 2017

Versoja itämään

Blogiyhteistyö: Siemenkauppa.com
MicroLeaf on pieni, rapea ja paljon ravintoaineita sisältävä verso tai lehti. Versot maistuvat  salaateissa ja voileivällä. Ne sopivat myös kalan ja lihan lisukkeeksi. MicroLeaf-siemenet kylvetään mullalla täytettyihin astioihin. Kun versot ovat noin 2–4 viikon ikäisiä ja 5–10 cm pituisia, ne ovat valmiita syötäviksi. MicroLeaf on siis helppo ja yksinkertainen tapa kasvattaa vitamiinipitoisia versoja ikkunalla talvellakin.

Nyt kun kasvukausi on ohi ja uusi kasvukausi siintää kaukana edessä, on hyvä aika laittaa vihreää kasvamaan. Versojen ja lehtien kasvatusta voi toki harrastaa ympäri vuoden, mutta tällaisessa arjen harmaudessa se piristää eniten.

Siemenkauppa.com lähti tuomaan vehreyttä arkeeni ja lähetti Nelson Gardenin MicroLeaf kasvatussetin. Mikrolehti-kasvatussetti sisältää valumakaukalon ja kolme kirkaskupuista kasvatuspurkkia. Suuressa (65x20cm) setissä voi kasvattaa useampia lajikkeita kerralla tai yhtä lajiketta paljon. Versojenkasvatuslaatikosta on olemassa pienempikin malli. Molemmat mallit ovat tukevaa muovia ja ovat konepestäviä.

IMG_1711-8194RAW
IMG_1711-8195RAW
IMG_1711-8198RAW
IMG_1711-8201RAW
Kasvatuslaatikot on suunniteltu käytettäväksi keittiössä ja sopivat erinomaisesti ikkunalaudalle. Valumakaukalon tukevuus mahdollistaa laatikoiden helpon ja tukevan siirtelyn. Tuuletusaukkojen ansiosta laatikoiden kosteutta on helppo säätää.

Aloita versojen kasvattaminen täyttämällä ojitetut istutuslaatikot mullalla. Tavallinen kukkamulta käy tähän hyvin. Itse käytin kukkamullan ja kookoksen sekoitusta. Versot nousevat helpommin hienojakoisesta mullasta, kuin esim. turpeesta.
Täytä laatikot, mutta jätä n. 1cm tyhjää laatikkoihin.

IMG_1711-8208RAW
Tutustu versojen siemenpussien kylvöohjeisiin. Jotkin siemenet saattavat tarvita esiliotusta, jolla nopeutetaan itämistä.

IMG_1711-8204RAW

Kylvä siemenet mullan pinnalle tasaisesti. Pussit sisältävät pääsääntöisesti yhden kerta-annoksen kasvulaatikkoon. Voit myös hieman porrastaa kylvöjä, jolloin kaikki versot eivät valmistu juuri samana hetkenä, ja näin voit nauttia tuoreista versoista pidempään.
IMG_1711-8209RAW

Paina siemenet tiiviisti mullan pintaan ja halutessasi peitä siemenet kevyesti mullalla. Kastele multa lopuksi kevyesti vedellä.
IMG_1711-8213RAW

Siirrä kylvös lämpimään ja valoisaan paikkaan. Käytä tarvittaessa lisävaloa. Varo kuitenkin suoraa auringonpaistetta. Pidä kylvös kosteana. Poista kansi kun versot ovat 1-2cm:n korkuisia. Sumuta 1-2 kertaa päivässä. Korjaa sato 2-4 viikon kuluttua. Osasta lajikkeista voidaan kerätä useampi sato. Tarkemmat ohjeet siemenpussin takaa.
IMG_1711-8216RAW
edf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...