lauantai 23. joulukuuta 2017

2018 tomaattilista

Tomaatti tulee olemaan ensikesän pääkasvi tällä viljelyksellä. Lajikkeiden suhteen päätiin pyytää vinkkejä Sonja Lumpeelta, koska hänellä on pitkä ja laaja kokemus tomaateista. Sonjalta tuli myös vuoden alussa Tomaatti!-kirja ulos painosta, joten tietämystä löytyy!

Kevät ja kylvöt yllättävät aina nurkan takaa, joten siemenlistoja kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin. Näin varsinkin, jos siemeniä pitää tilata kauempaa. Vaikka meilläkin on kasvanut monen monta tomaattilajiketta vuosien saatossa, päätin kysyä Sonjalta vinkkejä ja suosituksia. Konkarin kommenteista selvisikin, että pääsyy aikaisempaan huonoon menestykseen ei ollut kasvattajassa, vaan huonoissa lajikevalinnoissa. Huonot valinnat aiheuttavat tuskaa tautiherkkyytenä, kuin myös huonona satona. Tavoitteena on löytää hyvä perustomaatti, kuin myös nopea ja satoisa pihvitomaattilajike.Lähes kuin joululahjaksi, sainkin kirjeen Sonjalta. Kirje sisälsi mielenkiintoisia tomaattien siemeniä.

Zlatava Runkotomaatti. Kuori oranssi, sisus punainen. Hedelmät eivät halkeile helposti. 
Black Krim Pihvitomaatti. Taudinkestävä ja maukas. Melko varhainen.
Citrina Kirsikkatomaatti. Maukas, hapokas.
Blush Runkotomaatti. Hedelmät taatelin kokoisia, ekstoottisen makuisia. Taudinkestävä, eikä hedelmät halkea herkästi. Visuaalisesti kaunis.

Tässä ei missään nimessä ollut Sonjan suositukset. Ehei, lista oli pitkä. Siitä löytyi vielä seuraavia: Church, White Beefsteak, Lemon Boy F1, Karkiano, Tolstoy F1, Outdoor Girl, Maike, Erk, Vilja, Red Profusion F1, Sun Cherry F1, Sweet Million,  Sweet One Hundred, ja Gardener’s Delight. 


Kaikkien Sonjan suosittelemia lajikkeita on vaikea löytää ainakaan yhdestä tai edes muutamasta paikkaa. Runsauden pula iskee nopeasti ja lajikemäärä räjähtää nopeasti todella suureksi. Lopulta päätin tehdä täydentävät tilaukset puolalaisesta TomatoEdenistä. Löysin sen listoilta Sonjan suosittelemat Churchin ja Karkianon.

Church Pihvitomaatti. Satoisa, varma ja maistuva.
Karkiano Pihvitomaatti. Satoisa, maistuva. Suht varhainen.
Nooh… mitä sitä sitten vain tilaamaan kahta lajiketta, kun samaan tilaukseen saa vähän muitakin. Poimisin muutaman lajikkeen sillä perusteella, että saisin mahdollisimman nopeita lajikkeita viileisiin olosuhteisiin. Lopulta päädyin neljään lajikkeeseen.
Sub-Arctic Plenty
48-56pv
Pensastomaatti. Yksi aikaisimmista lajikkeista. Makea. Kasvaa ruukussa, myös matalammassa lämpötilassa.
Gordost Sibiri
65
Pihvitomaatti Venäjältä. Satoisa ja maukas.
Bedouin
75
Runkotomaatti. Tuottoisa venäläinen lajike. Makea.
Alaska
55
Pensastomaatti. Venäläinen lajike. Sopii lyhyeen kasvukauteen. Maukas. Sopii mm. salaateihin.

TomatoEdenin palvelu oli muuten hyvää. Sain Paypal linkin uudestaan sähköpostiini parissa tunnissa ja siemenetkin saapuivat viikossa tämän jouluruuhkan keskellä. Mukana oli vielä pari lahjatomaattiakin. Cherokee Lime Stripes ja Afternoon Delight.

Tomaattien lajikelista tulikin sitten hyvin pitkälti siinä. Lihavoidulla tekstillä olevat tulevat varmuudella kasvamaan ensi kaudella. Näiden lisäksi vanha ja varma Moneymaker tulee olemaan hyvin edustettu. Näiden lisäksi amppelitomaatiksi tulee valikoitumaan Hundreds & Thousands.

10 kommenttia:

 1. TomatoEden on varmasti hyvin ihana kohde tomaatin kasvattajalle, sinne minäkin vielä teen retken. Viime keväänä Sonjan kanssa juteltiinkin noista yhteisistä ihanuuksista! Ihastuin tuohon 'Blush'-tomaattiin. Se on maukas ja hyvin esteettinen. Sonjan tomaattikirja on vertaansa vailla.

  Hiljalleen olen siirtynyt pienihedelmäisiin tomaatteihin juurikin tuon muutuneen kesärytmin ja lämpökertymän takia, vaikkain venäiset pihvitomaatit ovat suunnattoman ihania (esim. 'mustameriläinen'), pieniä hedelmiä muodostavat runkotomaatit ovat nyt 'mun juttu', pensastomaatteja koitan vältellä. Pensastomaatti 'Bajaja' teki viime kesänä mahdottoman ison kasvuston - noin metrin halkaisijaltaan ja miljoona pientä tomaattia. Maku ei ollut kovin aromaattinen, se oli siis viimeinen pensastomaattikokeiluni kasvihuoneessa, avomaalla se tuskin villiintyy sellaiseen kasvuun ollenkaan.

  Oikein ihanaa Joulua ja jo alkanutta kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Moneymaker on menestynyt suhteellisen hyvin, mutta muiden kanssa onkin sitten mennyt huonosti. Yksikään pihvi- tai häränsydäntomaatti ei ole ollut menestys ja heikkokasvuisuus ja taudit ovat niitä vaivanneet. Lisäksi aikainen aloitus ja viileä kasvihuone on aina jarruttanut kasvuun lähtöä.

   Onhan näitä lajikkeita ja paikkojakin löytyy pilvin pimein mistä tilata. Mutta vaikea se on lähteä kokeilemaan ummikkona hirveää määrää, varsinkin kun käytettävä tila on hyvin rajallinen.
   Se, että jos jollakin on kokemusta ko. lajikkeista ja osaa niitä suositella perustellusti, niin mikseipä niitä kokeilisi. :)

   Hyvää joulua ja satoisaa tulevaa vuotta!

   Poista
 2. Ihanasti tomaattiasiaa! Ihan innostuin, jos vaikka kokeilisin jotain uutta tulevaan kesään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tossa Sonjan Tomaatti!-kirjassa on myös erikoisuuksia. Suosittelen vilkaisemaan kirjaa. Löytyy monista kirjastoistakin. Tosin erikoisuuksia joutuu sitten tilailemaan melkeen ulkomailta.

   Poista
 3. Ihanan kuuloisia lajikkeita, osa onkin tuttuja. Citrinasta piti kysymäni, että onko se kirsikkatomaatti? Luulin, ettei ole... Citrinan maistamista odotan valtavasti. Toivottavasti tänä vuonna onnistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, taitaa tuo citrina olla vähän isompi. Ei ole kokemusta, enkä oikein löytänyt kunnollista tietoakaan.
   http://tatianastomatobase.com/wiki/Citrina

   Poista
  2. Oli miten oli, mielenkiintoinen lajike :) Yllävän vähän eri lajikkeista löytyy tietoa!

   Poista
  3. Risteymiä pukkaa harrastajilta sellaista tahtia, ettei näistä erikoisemmista oikein kerry tietoa. Kaupallisista kauppalajikkeista alkaakin sitten löytyä tietoa. Sama koskee chilejä.

   Poista
 4. Mitähän lajikkeita nuo "kaupan" tomaatit yleensä ovat? Aika samannäköisiä ja makuisiakin ne ovat. Pidän kyllä niiden mausta yleensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole niitä seuraillut, mutta kauppalajikkeita, joilla on jalostettuja ominaisuuksia. Satoavat hyvin ja mm. kestävät kuljetusta.

   Helteellä on tukkuna noita lajikkeita, joita täällä varmasti viljellään eniten.
   http://www.helle.fi/category/14/tomaatti

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...