Blogiyhteistyö: Siemenkauppa.com |
No, tätä tuskaa voi lievittää kylvämällä huonekasveja! Niitä kun voi kylvää koska tahansa.
Huonekasvit ostetaan poikkeuksetta isommista marketeista, rautakaupoista tai puutarhaliikkeistä. Samalla saatetaan kantaa hyvin suurella todennäköisyydellä tuholaisia kotiin. Tuholaisriskiä voidaan pienentää huomattavasti kylvämällä itse omat huonekasvit. Kyllä! Myös huonekasveja voi kylvää siinä missä montaa muutakin kasvia.
Itsekylvettävien huonekasvien siemenkirjo on suuri ja valikoimista löytyy hyvinkin eksoottisia kasveja. Itse valitsin kylvettäväksi melko maltillisia ja tuttuja kasveja. Perinteisiä huonekasveja edustaa pelargoni (Pelargonium x horturum) Inspire Pink F1 ja vaahtera-aulio (Abutiolon x hybridum). Eksoottisempia taas tuntokasvi (Mimosa pudica) ja kääpiöbanaani (Musa velutina).
Ensimmäiseksi, ennen kylvöjä kannattaa tutustua kylvöohjeisiin. Tässä tapauksessa kääpiöbanaanin siemeniä suositellaan naarmutettavaksi ja liuotettavaksi 1-2 vuorokautta. Niinpä näitä siemeniä ei sitten kylvettykään muiden siemenien kanssa, vaan siemenet suuntasivat liotukseen. Siemenet saavat siis liota lämpimässä paikassa 2 vuorokautta ennen varsinaista kylvöä. Itse itäminen voi tästä huolimatta viedä 3 kuukautta!!
Pelargonin, vaahtera-aulion ja tuntokasvin osalta kylvö ei poikennut tavanomaisista kylvöistä. Kylvö harvaan, kosteaan kylvömultaan. Varsinaista kylvömultaa ei ollut juuri tällä hetkellä käsilläni, joten tyydyin tekemään oman sekoitteen, jolla hain kylvömullan ominaisuuksia. Sekoitteeni perustin hienojakoiselle kasvuturpeelle, johon lisäsin hieman kookosta, kukkamultaa ja perliittiä. Lopputulos oli kuohkea, kevyt ja ilmava.
Mullan kastelu kylvö ja taimivaiheessa aiheuttaa aina monenlaisia ongelmia ja tuntuu ettei tähän vaiheeseen sopivaa välineistöä löydy markkinoilta. Näppärän kasteluvälineen saakin ohutseinämäisestä PET-pullosta. Varsinaisen kasteluvälineen pullosta saa rei’ittämällä sen korkin. PET-pullon korkki on helppo rei’ittää vaikkapa pienellä ruuvimeisselillä tai jopa nuppineulalla. Korkkeja kannattaakin rei’ittää muutamilla erikokoisilla rei’illä, jolloin eri tarpeeseen voi valita hieman runsaammin kastevan korkin, kun taas tarkempaan tai hennompaan kasteluun voi valita pienireikäisemmän korkin.
Kun multa oli saatu tyydyttävästi kasteltua, kylvettiin siihen siemenet. Kun kylvö tehdään hajakylvönä, on siementen väliin yritettävä jättää tilaa. Tämä helpottaa myöhemmin koulimista. Siemeniä laitettiin n. 9-12kpl per laatikko. Siemenet peitettiin kevyesti mullalla.
Jotta kylvös pysyisi hyvin kosteana, on kylvöt hyvä peittää muovilla tai käyttää eräänlaisia minikasvihuoneita. Kylvökset siirretään tämän jälkeen lämpimään, 21-25°C.
Lämpöalusta on erittäin oiva ja nopeuttaa monesti itämistä jopa useammilla päivillä. Käyttämästäni lämpöalustasta ja siihen kuuluvista minikasvihuoneista kirjoitinkin enemmän tämän kauden alussa.
Lämpöalusta on näppärä peli silloin, jos kylvöille ei ole tarjolla tasalämmintä paikkaa. Kylvön jälkeen kylvös voi olla pimeässä muutaman päivän. Itämisten myötä itäneille taimille tarjotaan runsaasti valoa ja samalla voi aukaista ilmareikiä kannesta.
Mikä loistava idea tuo korkkikastelu! Normaalilla kastelukannulla taimet lentelevät miten sattuu ja suihkuttelemalla menee ikä ja terveys! Tämä jatkoon! :D
VastaaPoistaJeps. Tuo kastelu on monessakin suhteessa tuottanut tuskaa ja viime talvena väkästelin ekan pullon kasteluun. Nyt muistin jo kirjoittaa aiheesta blogiinkin. :D
PoistaNo niin siellä on jo päästy kylvämään👍🌱 Minä vielä jarruttelen, heitin tilaamani esikoiden siemenpussit kuplamuovikirjeessä vielä jääkaappiin.Onnea kylvöksillesi, oma bansku olis jees😊
VastaaPoistaKyllähän tässä on hieman jo kylvetty, mutta varsinainen kylvöjen meininki vielä puuttuu. Mutta tässä pikku hiljaa kiihdytellään kohti tulevaa kautta. Odotan innolla taas sitä hetkeä kun saan sisäkasvihuoneen pystyyn ja pääsen aistimaan sitä taimien, mullan ja "kasvihuoneen" sulotuoksua. :)
PoistaMielenkiintoinen kirjoitus ja hyvä vinkki tuo korkkien hyödyntäminen kastelussa. Ongelma on ollut kuten monella muullakin varmadti että kastelukannusta tulee kerralla liikaa vettä ja sumuttamalla liian vähän. Itselläni on "ongelmana" kissat, jotka ovat äärimmäisen kiinnostuneita istutuksista. Yhtenä vuonna chilin taimet oli noukittu mullasta ylös.
VastaaPoista