maanantai 4. joulukuuta 2017

Krassi potkii kuin chili

Blogiyhteistyö: Siemenkauppa.com
Haluatko salaattiin tai leivän päälle potkua, mutta chili kuulostaa liian tuliselta, haastavalta ja hitaalta? Yksi kokeilemisen arvoinen kasvi on krassi.

1-IMG_20171202_163231

Nopeakasvuinen Microleaf vihanneskrassi, on köynnöskrassi, jota myös kutsutaan salaattikrassiksi. Krassia (Tropaeolum majus) ei kuitenkaan pidä sekoittaa perinteisempään vihanneskrassiin (Lepidium sativum), koska kyseessä on kaksi eri kasvia. Jostakin syystä suomen kielessä näille kahdelle hyvin erilaiselle kasville on päätetty antaa sama nimi. Molemmat ovat kuitenkin loistavia ja kirpakoita syötäviä. Väkevyyden suhteen krassi vie tässä kohtaa kyllä voiton. Krassin makua voisi kuvailla voimakkaaksi villirucolaksi tai mizunaksi. Mausta ei tosin löydy näille kahdelle tyypillistä kaalin makua.

IMG_20171201_183944

Krassin siemenet ovat suuria, herneen kokoisia. Ne vaativat hieman pidempää itämisaikaa, mutta suunnilleen viikon jälkeen itämistä alkaa näkyä. Lehdet ovat käytettävissä heti kun toinen lehtipari on näkyvissä. Krassi onkin näin jatkuvasatoinen, eikä kerättävä lopu näin ollen ensimmäisiin lehtiin. Erinomainen kasvatettava versokasvi.


IMG_20171201_183952

IMG_20171201_184002

Lisäys:
Sain Nelson Gardenilta hieman selvennystä tähän krassiin. Kyseessä on siis kukkakrassi, joka on monelle varmaan tuttu kesäkukkana. Lajike on Blue Pepe, joka muodostaa vain vähän kukkia ja lehdet ovat normaalikrassia pienemmät. Lajike on siis erinomaisen sopiva juuri versokasvatukseen. Krassi sisältää oksaalihappoa, mutta ei suuria määriä. Jos kärsii reuma- tai munuaissairaudesta, krassia tulee mielellään välttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...