lauantai 9. joulukuuta 2017

Sinimailasta ja Primo Vitamino

Blogiyhteistyö: Siemenkauppa.com

Itujen kasvatus on mukava ja nopea tapa saada vaihtelua vihreään syömiseen. Iduissa on  rapeutta, makua, mausteisuutta ja runsaasti vitamiineja. Ituja voi syödä sellaisenaan, mutta ne sopivat erinomaisesti voileivälle, keittoihin, salaattiin ja itämaisiin ruokiin.Syksyiset märät ja pimeät kelit ovat pitäneet hyvin eteläistä Suomea otteessaan. Ankeaa väliä kasvatuskausien välissä voi piristää erilaisilla pienillä ja nopeilla kasvatuksilla. Kertoilinkin jo aiemmin syötävistä versoista, mutta nyt nostetaan esille itujen kasvatusta. On kuitenkin hyvä muistaa, että ituja kuin myös versoja voi kasvattaa ympäri vuoden.

Siemenkauppa.com lähetti testattavaksi Nelson Gardenin Primo Vitamino idätyslaatikon ja muutamia ituja kokeiltavaksi. Idut ovatkin uusi tuttavuus ja odotin innolla kasvatteluja.
Nelson Gardenin valikoimista löytyy kaksi iduille suunniteltua kasvatusalustaa. Primo Vitamino idätyslaatikko sopii monille iduille ja on toiminnollisuudeltaan erittäin näppärä.
Muovilaatikko tarjoaa iduille kostean ja valoisan kasvualustan. Musta kasvualusta on samalla myös siivilä, jonka läpi ituja on helppo huuhdella. Kirkas kupu toimii myös säilytysastiana valmiille iduille jääkaapissa.

Iduista lähdin liikkeelle sinimailasen, eli alfalfan kanssa. Sinimailasen idut maistuvat pähkinäisiltä, miedon herneen makuisilta. Idut ovat rapeita ja sopivat leivän päälle, salaatteihin ja moniin ruokiin koristeeksi, kuin myös tuomaan omaa rapsakkuutta keittoihin.


Ensimmäiseksi siemenpussista kiinnitti huomiota sen suuri paino. Siemeniä on todella paljon. Oman arvioni mukaan niistä riittää ainakin kolmeen kasvattelukertaan, siemeniä sen kummemmin säästelemättä. Valmistajan ohjeistuksen mukaan pussi sisältää siemenet yhteen idätyskertaan, mutta idätyslaatikon ohjeellinen 2-3 ruokalusikallista tuottaa kuitenkin vallan mainion itusatsin itulaatikkoon.

Toinen huomio oli siementen orgaanisuus. Nelson Gardenin kaikkien itujen siemenet ovatkin luomuluokiteltuja ja siten myös turvallisia.

Idut mielletään monesti hankaliksi ja työläiksi, mutta näin ei ole. Seuraavassa työvaiheet sinimailasen itujen kanssa.


Mittaa itulaatikon kanteen 2-3 ruokalusikallista siemeniä. 2 ruokalusikallista tuottaa jo mukavan määrän sinimailasen ituja.

Kaada siementen päälle vettä. Vettä kannattaa olla runsaasti.

Jätä siemenet likoamaan yöksi lämpimään paikkaan. Paina pohjaosa kunnolla kiinni.

Kaada vesi varovasti pois. Siemenet ovat yön aikana turvonneet, eivätkä mahdu raoista pois. Osa siemenistä saattaa huuhtoutua veden mukana, mutta yleensä nämä siemenet eivät idä. Siemenet kannattaa jättää itämään pimeään.
cof
Siemenet alkavat itää nopeasti. Huuhtele siemeniä 2-3 kertaa vuorokaudessa. Huuhtominen estää liman syntymistä, mutta myös samalla kastelee siemenet.
sdr
Kun iduissa alkaa näkyä sirkkalehtien alkuja, siirrä itulaatikko valoon. Tällöin sirkkalehdet saavat väriä ja niihin kehittyy lisää makua. Älä siirrä laatikkoa kuitenkaan paikkaan jossa siihen kohdistuu liiallista valoa tai kuumuutta esim. auringon paisteesta.
Muista huuhtoa ituja tässäkin vaiheessa 2-3 kertaa vuorokaudessa.
cof
Idätyslaatikon pohjaa ei tarvitse aukoa kasvatuksen ollessa käynnissä. Idätyslaatikko vain ympäri ja vettä hanasta sisään. Hölskytä ituja varovasti ja kippaa vesi pois pohjaritilän läpi. Huuhdonnan voi toistaa heti perään, mutta se ei vähennä huuhdontojen tarvetta.
cof
Kun idut alkavat saada kokoa ja purkkikin alkaa täyttyä, ovat idut valmiiksi syötäviä. Itujen kasvuun kuluu aikaa noin 4-6 päivää. Huuhdo idut ennen käyttöä. Primo Vitamino idätyslaatikko toimii myös itujen säilytyslaatikkona. Käännä laatikko ympäri siiviläpuoli ylöspäin ja laita laatikko jääkaappiin. Jääkaapissa idut pysyvät käyttökuntoisina 4-5vrk.


cof

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...