tiistai 9. tammikuuta 2018

45 poimintaa Nelsonin 2018 luettelosta

Blogiyhteistyössä: Nelson Garden & Siemenkauppa.com

Siemenluettelot. Ne ovat saapuvan kevään ensimerkit. Siemenluettelot sisältävät toinen toistaan suurempia valikoimia siemeniä, laidasta laitaan. Niitä katsellessa iskee helposti valinnan vaikeus. Runsauden paljoudesta voi olla vaikea löytää kaikkia kiinnostavaa.

Poimin Nelson Gardenin 2018 siemenluettelosta 45 suositusta tälle kaudelle.
Jokaisella on toki omat mieltymykset ja tarpeensa, mutta tämä lista kannattaa selata läpi ennen kevään siementilauksia. Lista ei missään nimessä sisällä kaikkea kaikille.

Listalle on kerätty 15 kukkaa, 15 avomaavihannesta ja 15 kasvihuoneeseen/parvekkeelle tai terassille sopivaa kasvia. Listan lajikkeet ja kasvit on valittu huolella. Olen saanut suosituksia ammattilaisilta ja lopullinen lista lukittui yhdessä pitkäaikaisen puutarha-alan työntekijän kanssa. Listalle valikoitui joukko erikoisuuksia, uutuuksia ja unohdettuja kasveja. Mukaan pyrittiin valitsemaan helppoja ja monipuolisia lajikkeita.

15 kukkaa
Valikoima sisältää pari kukkaseosta, jotka sinällään jo tarjoavat runsautta sisällölle. Valikoimassa otettu huomioon myös parvekeviljelijät. Fleuroselect järjestö on valinnut vuoden kukaksi samettikukan. Samettikukkia listalta löytyykin kolme. Samettikukka on klassinen ja pidetty kukka Suomessa. Mukana korkea ja suuri isosamettikukka, sekä ryhmäsamettikukka. Molemmat uutuuksia. Kääpiösamettikukka sopii matalana moneen paikkaan ja sen sitruunaisia lehtiä voi käyttää mausteena. Uusi ryhmäsamattikukka ja kestosuosikin asemaa nauttivat ahkeraliisa ovat myös erityisen säänkestäviä. Tästä on erityisesti iloa, jos kesästä tulee taas viileä ja sateinen. Koristeportulakka ja keijunmekko ovat kauniita, mutta saatavuudessa taimistoista on ollut viime vuosina hieman vaikeuksia. Itse kasvattaen voi näitäkin varmistella. Keijunmekko yli metrisinä riipuksinaan on klassikko.

p93296n
  Kesäkukkaseos
  Pink Shades
  Upea kesäkukkaseos, jossa on ainoastaan vaaleita ja tummia roosansävyisiä kukkia. Ihanteellinen lisä sävytettyyn kukkapenkkiin. Lajikkeet ovat helposti kasvatettavia. Niiden kukinta-aika vaihtelee pitkän kukinta-ajan varmistamiseksi. Viihtyy parhaiten kuohkeassa ja runsasmultaisessa maassa, mutta monet lajikkeet ovat vaatimattomia. Kastele runsaasti kun kuivaa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

 
p93416n
  Sinipallo-ohdake
  Ihana vanhan ajan kasvi, joka kasvattaa hopeansinisiä palloja. Kestävä ja koristeellinen kukkapenkissä ja yksittäiskasvina. Sopii kuivattavaksi. Tummanvihreiden lehtien alapuoli on hopeanvalkoinen. Hopeansiniset pallot ovat koristeellisia myös, kun kukat ovat kuihtuneet. Vaatimaton. Kasvi kestää jonkin verran kuivuutta, kun se on täysikasvuinen. Kukat korjataan kuivattaviksi, kun pallon alaosassa olevat yksittäiset kukat ovat avautumassa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

 
p93458n
  Tarhadaalia
  Redskin
  Poikkeuksellisen värikäs daalialajike, jonka kukat muodostavat kauniin vastakohdan sen tummanpunaisena läikehtiville lehdille. Aikainen ja melko säänkestävä lajike. Kukat ovat suuret ja kerrotut. Latvo taimet ja poista ensimmäiset kukkanuput, jolloin varret tanakoituvat. Leikkaa pois kuihtuneet kukat, jolloin saat runsaammin kukkia. Viihtyy runsasmultaisessa ja kuohkeassa maassa. Kastele runsaasti ja anna ravinnetta koko kesän ajan.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p93966nMyös parvekelaatikkoon
  Riippalobelia
  Red Cascade
  Suosittu reunakasvi kukkapenkkiin, parvekelaatikkoon ja ruukkuun. Helppo kasvattaa. Siemenet hyvin pienet, sekoita ne hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Kaunis, riippuva kasvutapa, vaaleanvihreät lehdet ja kukat punavioletin väriset, valkosilmäiset. Ravinteikas ja läpäisevä maa. Kastele ja lannoita säännöllisesti.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddUUTUUS 2018!
Säänkestävä
yearofthemarigold2
  Ryhmäsamettikukka
 

Alumia Vanilla Cream

  Pieni samettikukka kermanvalkeassa sävyssä. Sopii erinomaisesti kukkapenkkiin ja ruukkuun. Matala lajike, joka kukkii runsaasti, myös kylmällä ja sateisella säällä. Sietää hieman pakkasta. Suositellaan esikasvatusta. Poista ensimmäiset nuput, kasvaa pensasmaiseksi. Viihtyy lannoitetussa maassa, muuten melko vaatimaton. Poista lakastuneet kukat, kukkii runsaammin.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.indd
  Koristeportulakka
  Happy Trails mix
  Kiitollinen suurikukkainen kasvi. Siemenseoksesta saat paljon värikkäitä, kerrottuja kukkia. Roikkuva kasvi, pienet lehdet. Viihtyy kuivissa, lähes mahdottomissa paikoissa, myös hiekkaisessa maassa. Sopii erinomaisesti kivikkoryhmiin ja muureille. Kukkii pitkään. Kukka sulkeutuu auringon laskiessa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p95340nFleuroselect-Quality
  Kääpiöauringonkukka
  Zebulon
  Kaunis voimakkaankeltainen auringonkukka, jolla suuret, yksinkertaiset kukat. Kasvaa n. 70 cm korkeaksi, kukan läpimitta on peräti 25 cm. Kaunis lajike kukkapenkkiin sekä leikkokukaksi. Kestävä kukka ja tukeva varsi. Vaatimaton, kastelu ja lannoitus kesällä lisää kasvua.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p95392nFleuroselect-Quality
  Espanjanneito
  African Bride
  Siron lehdistönsä, suurten valkoisten kukkiensa, tummien varsiensa ja siemenkotiensa ansiosta tämä kukka antaa sievän mutta lujan vaikutelman. Sopii sekä kukkapenkkiin että -kimppuihin. Siemenkodat ovat koristeelliset kuivattuina. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p95563nMyös parvekelaatikkoon
yearofthemarigold2
  Kääpiösamettikukka
  Tangerine Gem
  Kaunis, kiitollinen, helppo ja pienikukkainen samettikukka. Käytetään myös maustekasvina. Hienoliuskaisissa lehdissä on kirpeän mausteinen sitruunan maku, joka sopii salaattiin ja kalaruokiin. Kukkia käytetään salaateissa sekä koristeluun. Taimi kasvaa tyynynmuotoiseksi ja on kauttaaltaan pienten yksinkertaisten oranssien kukkien peittämä. Kaunis sekä parvekelaatikossa, kukkapenkissä että vihannesmaalla. Kestävä, kastele kuivalla.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddUUTUUS 2018!
Myös parvekelaatikkoon
yearofthemarigold2
  Isosamettikukka
  Taishan Orange
  Komea ja vankka samettikukka sopii hienosti kesäiseen kukkapenkkiin ja suuriin parvekeruukkuihin. Poista ensimmäiset nuput, kasvaa pensasmaiseksi. Viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa. Poista lakastuneet kukat. Suositellaan esikasvatusta.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p95681n
  Torvikukka
  Bolero F2
  Hieman erikoisempi kesäkukka, jonka suuret kukat muistuttavat hieman petuniaa. Kukan pohjavärinä voi olla keltainen, punainen, roosa, liila, purppura sekä useita muita sävyjä. Samoin kauniit lehtisuonet ovat poikkeavanväriset, tavallisesti keltaiset. Kasvutavaltaan omaperäisen tiivis, pirteä ja voimakkaasti kasvava. Kukkii koko kesän. Hieno kukkapenkissä, ruukussa ja parvekelaatikossa. Viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p95733nPerinteinen
  Keijunmekko
  Upea vanhanajan köynnöskasvi. On monivuotinen, kasvatetaan usein 1-vuotisena. Tulee kasvattaa suurissa ruukuissa säleiköllä tuettuna. Erikoiset kukat ovat tummanpunaiset. Itse kukka on pienen vaipan sisällä. Kuihtunut kukka putoaa pois ja koristeelliset verholehdet, ”mekko”, jäävät paikalleen. Viihtyy aurinkoisilla ikkunalaudoilla, suuressa ruukussa. Kastellaan kohtuullisesti. Talvehtii viileässä paikassa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p93080nErikoisuus vanhasta kukasta
  Lehtoakileija
  Winky Double Red-White
  Akileija tunnetaan vanhan ajan puutarhakasvina. Lajike on erityisen kaunis kerrottuine kukkineen. Kukat valkoisia, roosanvärisiä ja viininpunaisia. Voidaan kasvattaa koko maassa. Viihtyy runsasmultaisessa ja salaojitetussa maassa. Kukkii kylvämistä seuraavana vuonna.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddSäänkestävä
  Ahkeraliisa
  Cha Cha F1 mixture
  Ahkeraliisa, jonka kukissa tyylikäs värisekoitus punaista, oranssia, lohenpunaista ja valkoista. Upea ruukkukukka. Viihtyy ulkona, kukkii runsaasti myös varjossa. Sietää myös sateisen ja kylmän kesän, ei kuitenkaan hallaa. Viihtyy lannoitetussa ja kuohkeassa maassa, kastele runsaasti. Latvo taimet, jolloin varret tanakoituvat.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p93808nMyös parvekelaatikkoon
  Isoköynnöskrassi
  Glorius Gleam
  Kaunis lajike, jolla on täyteläiset kukat. Sopii amppeliin, parvekelaatikkoon ja maanpeitekasviksi. Kukat voi syödä, koristeellinen salaateissa. Kypsymättömät siemenet voi säilöä kapristen tapaan. Viihtyy niukkaravinteisessa, läpäisevässä maassa. Liian raviteikas maa tuottaa lehtiä kukkien sijaan. Kastele säännöllisesti. Liota siemeniä 1 vrk ennen kylvöä.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com


15 vihannesta avomaalle
Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsivat vuoden 2018 vihannekseksi pavun. Papuja tällä listalla on kaksi. Taitepapu edustaa listalla perinteistä papua. Leikkopapu on taas erityisen kaunis. Papujen viljely onnistuu myös kasvihuoneessa, jolloin niiden kasvukausi on huomattavasti pidempi. Lehtikaali on edelleenkin superfoodina trendikäs. Tämän rinnalle Keski-euroopasta on nousemassa kaalinversot. Baby leaf-kaalin versot ovatkin terveellistä syötävää, joka kasvaa nopeasti. Lehtikaalista valitsin erityisen maukkaan punaisen lajikkeen. Mustajuuri, retikka, fenkoli ja kaskinauris edustavat vanhojen ryytimaiden kasvatteja. Ne ovat aikojen kuluessa unohtuneet, mutta ovat kokeilun arvoisia.

p90171nTopVeg
Papu, 2018 vuoden vihannes!
  Taitepapu
  Ferrari
 

Hieno ja maukas papulajike, tuottaa runsaan sadon. Korjaa satoa usein, n.12cm pitkinä. Palot keitetään ja syödään kokonaisina, oikea herkku! Viihtyy kosteutensa säilyttävässä, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa, suojaisessa paikassa. Kastele runsaasti.

 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

 
p90214nPapu, 2018 vuoden vihannes!
  Leikkopapu
  Merveille de Piemonte
  Hauskannäköiset keltaiset palot, joissa lilat raidat; säikeettömät ja pitkät(n.18cm). Korjaa satoa usein. Parhaimmillaan kun palot täysimittaiset ja litteät. Syödään keitettynä. Pakastetaan kevyesti ryöpättynä. Maa läpäisevä, runsasmultainen ja kostea. Suojainen paikka. Kastele runsaasti.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p85629nLuomu
  Lehtimangoldi
  Whity
  Helposti viljeltävä mangoldi, joka tuottaa runsaan sadon. Kerää yksittäisiä lehtiä tai leikkaa kokonaisia taimia vähän kerrallaan. Italiassa mangoldi usein ryöpätään, jonka jälkeen se saa paistua hetken oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa – herkullista.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90340nPartenokarppinen, karvasaineeton.
Hyvä myös säilöntään.
  Avomaankurkku
  Profi F1
  Erinomainen avomaankurkkulajike. Karvasaineeton ja hyvä tautien vastustuskyky. Partenokarppinen, tekee ainoastaan emikukkia. Ei tule kasvattaa yhdessä lajikkeiden kanssa, jotka tekevät hedekukkia. Korjaa satoa usein. Viihtyy parhaiten läpäisevässä, ravinteikkaassa ja kosteassa maassa, suojaisessa paikassa. Kastele runsaasti.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90460n
  Japanilaisia maustevihanneksia
  Mix
  Aasialaisia sekavihanneksia sisältävä erikoissekoitus, joka soveltuu moneen käyttöön, esim. salaatteihin, kevyesti keitettäväksi sekä wokkaukseen. Toistuva kylvö on eduksi. Kun toistat kylvön säännöllisesti, saat käyttöösi tuoreita lehtiä ja nuoria taimia pitkään. Viihtyy parhaiten läpäisevässä, kuohkeassa ja runsasravinteisessa maassa. Kastele säännöllisesti. Kasvuharso suojaa hyönteisiltä ja nopeuttaa taimien kasvua.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddNouseva trendi!
  Baby Leaf-kaali
  Lord Kale
  Punaruotinen lehtikaali, jonka sato korjataan pieninä lehtinä 'baby leaf' in tavoin. Makeat lehdet sopivat erinomaisesti mm aamiaisleivälle. Viihtyy savipitoisesssa, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa. Muuten vaatimaton. Kastele kuivalla.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddTerveellinen
  Lehtikaali
  Scarlet
  Lehtikaali, jolla kauniit punertavat lehdet. Se on myös hyödyllinen, helppohoitoinen ja koristeellinen. Korjaa satoa vähitellen, vaikka vasta talvella. Viihtyy hieman savipitoisessa, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa. Muuten vaatimaton. Kastele kun kuivaa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p91505nPerinteinen
  Mustajuuri
  Lange Jan
  Maukas ja hieman poikkeava juures, joka sopivassa maassa tuottaa runsaan sadon pitkiä mustia juuria. Syödään parsan tapaan keitettynä voin kera, tai muhennoksiin ja keittoihin lisättynä. Kova kasvumaa aiheuttaa juurien haaroittumista, jolloin niiden käytettävyys vähenee. Viihtyy kuohkeassa, kivettömässä, syvässä ja runsasmultaisessa maassa, ei tiukassa savimaassa. Korjataan myöhään syksyllä. Voi talvehtia kasvupaikallaan. Kokeile syyskylvöä, jolloin saat varhaissadon seuraavana vuonna.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90786nTopVeg
Makea, aikainen
  Porkkana
  Sugarsnax 54 F1
  Aikainen ja makea lajike. Porkkanat n.22-25cm pitkät ja tummanoranssit. Korkea beetakartoneenipitoisuus. Syödään tuoreena, ei sovellu talvivarastointiin. Toistuvasti kylvettynä satoa saadaan pitkään. Viihtyy kivettömässä, runsasmultaisessa ja läpäisevässä maassa. Kastele kuivuuden vallitessa. Pienet taimet eivät tukahdu, kun harvennat ja poistat rikkaruohot
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddUUTUUS 2018!
  Jättikurpitsa
  Nelson F1
  Kaunis kurpitsa sopii täydellisesti ruoanlaittoon. Muistuttaa rakenteeltaan myskikurpitsaa. Erinomainen täytteenä tai piiraassa. Varastoitavat kurpitsat oltava kypsiä korjattaessa. Viihtyy lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa, lannoitetussa ja läpäisevässä maassa. Tarvitsee runsaasti vettä ja ravinnetta.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddPerinteinen
  Kaskinauris
  Enon kanta
  Eno on vanha suomalainen kaskinaurislajike Pohjois-Karjalasta. Mukulat ovat litteänpyöreitä kelta-, sini-, puna- ja kirjavakuorisia. Mehukas ja säikeetön hedelmäliha, voi syödä pitkin kesää. Saa kaikki tarvitsemansa ravinteet, kun viljelymaahan lisätään puun tuhkaa 1-2kg/10m². Viihtyy muokatussa ja multavassa hietamaassa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddUusi lajike!
  Kesäkurpitsa
  Soleil F1
  Keltainen, satoisa ja maukas lajike. Käytetään tuoreena kurkun tavoin tai ruoanlaittoon/säilöntään. Suuret, koristeelliset lehdet tukahduttavat hyvin rikkaruohot. Viihtyy lämpimässä, suojaisessa ja aurinkoisessa paikassa, humuspitoisessa, lannoitetussa ja läpäisevässä maassa. Kastele runsaasti.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p91159nErikoisuus
  Punajuuri
  Chioggia
  Herkullinen punavalkoraitainen punajuuri. Tavanomaista punaista lajiketta makeampi. Syödään tuoreena, kevyesti keitettynä, tai säilöttynä. Nuoria lehtiä käytetään lehtimangoldin tavoin. Liian aikaisin kylvettynä taimet kukkivat helposti, jos altistuvat kevään yöpakkasille. Eivät tuota tällöin satoa. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteuden säilyttävässä ja runsasmultaisessa maassa. Harvenna varhain. Kuohkeuta maa taimien ympäriltä. Lannoita kaliumpitoisella lannoitteella.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p91147nPerinteinen
  Retikka
  Ronde Zwarte
  Retikka on herkullinen juures, jonka maku muistuttaa retiisiä, vaikka onkin paljon kookkaampi ja kestävämpi. Lajikkeen hedelmäliha on valkoinen ja kuori ruskea/musta. Aikaisin keväällä kylvettynä kukkii helposti. Toista kylvö usein kesäkuussa, tai heinäkuun puolivälissä, jolloin saat parhaan sadon. Sietää pakkasta melko hyvin, voidaan korjata myöhään syksyllä. Viihtyy useimmilla mailla, mutta parhaiten runsasmultaisilla. Kastele kuivuuden vallitessa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_NG.inddUutuus 2018!
Luomu
  Salaattifenkoli
  Finale
  Rapea salaattifenkoli maistuu ihanasti lakritsilta. Turvonneita lehtikantoja ja tillimäisiä lehtiä voi käyttää raakana ja kypsennettynä. Kokeile paahtamista uunissa juuresten kera.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com


15 kasvattia suojaisaan ja lämpimään
Kasvihuone ilman tomaattia on kuin… Hmm,  ei ole tomaattia voittanutta. Satoisien perusvarmojen tomaattien rinnalla kannattaa aina kokeilla jotain uutta. Poimin listalle Tiger F1 uutuus kirsikkatomaatin, joka oli maistuvin Nelsonin omassa makutestissä. Toinen tomaatti on jännännäköinen ja aikainen Tigerella. Fleuroselect järjestö valitsi chilit ja paprikat vuoden vihannekseksi. Näitä listalla edustaa Erotica ja Fundador. Ne molemmat ovat uutuuksia. Erikoisuuksina viidakkokurkku ja mansikkakoiso. Jos et ole vielä kokeillut näitä, nyt on hyvä hetki. Pullokurpitsa on myös kokeilemisen arvoinen erikoisuus.

Grundmall_Lord.inddUUTUUS 2018!
Nelson makuvoittaja
  Kirsikkatomaatti
  Tiger F1
  Maukas tomaatti, joka säilyy keittiössä pitkään. Paksu, kaunis kuori ja paljon hedelmälihaa, sopii ruoanlaittoon. Paras lajike uunissa kuivatettavaksi. Sopii kasvihuoneeseen. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. Tarvitsee tukea. Lehtihankoihin kasvavat ”varkaat” poistetaan.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

 
p91646n
  Tomaatti
  Tigerella
  Jännittävä ja aikainen lajike. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai ulkona suojaisessa paikassa. Tuottaa keskikokoisia tomaatteja, joissa kullankeltaiset juovat. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. Tarvitsee tukea. Lehtihankojen versot, ”varkaat”, poistetaan. Ravistele kukkaterttuja kevyesti, sato runsastuu.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddUUTUUS 2018!yearofthebellpepper2
  Chilipaprika
  Erotica
  Jännittävän näköinen chilipaprikalajike tuottaa noin 5-8 cm pitkiä, oransseja hedelmiä. Latvottuna taimi kasvaa tuuheammaksi. Hedelmissä on aromaattinen, hapokas maku. Hyvin C-vitamiinipitoiset hedelmät voi nauttia tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna taikka sekoittaa jauheeksi. Poista tuliset siemenet ennen käyttöä. Lannoita ja kastele säännöllisesti.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddUusi lajike!
yearofthebellpepper2
  Maustepaprika
  Fundador F1
  Lajike on Jalapeño-lajia, joka on tunnettu sileästä ja säännöllisen muotoisesta hedelmästään. Hedelmät ovat kapeita, n. 7 cm pitkiä, niiden halkaisija on n. 2 cm. Viljellään kasvihuoneessa tai ruukussa,lämpimässä paikassa esim. parvekkeella. Viihtyy ravinteikkaassa ja hyvin salaojitetussa maassa. Kastele säännöllisesti.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90296nErikoisuus
  Viidakkokurkku
  Kurkkumainen, meksikolainen vihannes. Tekee paljon 3 cm hedelmiä, joissa juovat. Salaatteihin, säilöntään ja wokkiin. Köynnöstävä kasvutapa, tarvitsee tuen. Latvo 1,5–2 m korkeana. Poista sivuversot 2-3 lehtisenä. Ravinteikas maa, suojainen lämmin, tai kasvihuone. Suoraistutus astiaan. Kastele runsaasti, ravinnetta ajoittain. Korjaa heinä-syysk.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90406nErikoisuus
  Mansikkakoiso
  Maukas pikkuhedelmä, joka sopii harrasteviljelyyn kasvihuoneessa tai suojaisessa paikassa terassilla. Mansikkakoison halkaisija on n.2 cm ja on kuivuneen lehden peittämä. Käytetään sellaisenaan, sekä piirakan täytteenä ja marmeladin valmistukseen. Maku muistuttaa makeaa tomaattia. Kasvatetaan suurissa ruukuissa tai suoraan maahan istutettuna. Kastele, lannoita ja tue taimi kepin varaan.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90418nMyös parvekelaatikkoon
  Puutarhamansikka
  Temptation
  Aikainen lajike, joka on tiiviskasvuinen ja lähes rönsytön. Sopii todella hyvin amppeliin, uurnaan ja parvekelaatikkoon. Tummanpunaisia, maukkaita mansikoita voi korjata myöhäissyksyyn saakka, lajike kukkii pakkasen tuloon asti. Viihtyy runsasmultaisessa maassa. Kastele kuivuuden vallitessa.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90380nPartenokarppinen
  Kasvihuonekurkku
  Louisa F1
  Sopii hyvin kasvatettavaksi harrastekasvihuoneessa. Hyvä härmänkestävyys. Partenokarppinen, tekee vain emikukkia. Korjaa satoa usein. Maa runsasravinteinen, kostea ja läpäisevä. Kastele säännöllisesti. Tue taimet. Latvo kun kasvu lähestyy kattoa. Latvo aiemmin elleivät taimet tee sivuversoja. Latvo sivuversot kun hedelmät ovat kehittyneet lehtihankoihin.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.inddPartenokarppinen
Myös amppeliin
  Kasvihuonekurkku
  Hopeline F1
  Aasialaistyyppinen minikurkku, jonka hedelmäliha on normaalia kuivempaa, mutta sitäkin maukkaampaa. Kasvaa tukea pitkin, mutta kasvutavaltaan sopii myös amppeliin. Korjaa satoa vähitellen, kun kurkut ovat n.8-10cm pituisia. Nauti tuoreena suoraan omasta maasta. Lajike ei tarvitse pölytystä. Vastustuskykyinen homeelle.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90314nErikoisuus
  Kiinansipuli
  Garlic Oriental
  Tavallista harvinaisempi ja maukkaampi ruohosipulilajike. Tavanomainen kasvutapa, mutta maku on mausteisempi ja siinä selkeä valkosipulin aromi. Tuoreita lehtiä käytetään salaatteihin, kastikkeisiin ja moniin ruokiin. Kylvö syksyllä voi aikaistaa itäämistä keväällä. Viihtyy runsasmultaisessa ja kalkkipitoisessa , mieluiten savimaassa. Muuten vaatimaton. Varmista talvehtiminen peittämällä taimet, varsinkin syyskylvön yhteydessä.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p91351nVäkevä
  Villirukola
  Wildfire
  Tämän rukolasalaatin voimakasta makua verrataan usein wasabiin. Voidaan kasvattaa avomaalla ja ruukussa, tai sisätiloissa ympäri vuoden, jolloin maku on hieman miedompi. Keskikesällä kasvi kukkii herkästi, nypi kukkavarret pois. Toista kylvö muutaman viikon välein, niin saat jatkuvasti tuoretta salaattia. Torju tuholaiset kasvuharsolla. Korjaa satoa vähitellen, kun lehdet n.7cm pituisia.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90710n
  Meloni
  Stellio F1
  Herkullinen meloni kasvihuoneeseen ja katettuun penkkiin. Voimakas, varhain kypsyvä lajike, pyöreät hedelmät. Viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa. Ei kestä kuivuutta. Kasvata maassa tai tuettuna. Pölytä turvonneet emikukat. Ota siitepölyä hedekukasta pienellä siveltimellä emikukan sisäpinnalle. Jätä pari hedelmää/taimi. Tue hedelmät, jotta eivät repeä irti.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Grundmall_Lord.indd
  Malabarinpinaatti
  Rubra
  Köynnöstävä lehtivihanneslajike, jonka punainen varsi ja vihreät lehdet ovat koristeelliset. Korjaa satoa vähitellen tai korjaa vihannes kokonaisena, noin 1m mittaisena. Jätä vartta maahan n.20cm, jolloin kasvu jatkuu. Sekä varren että lehdet voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tavoin. Sopii myös gratiiniin ja lehdet maustavat pataruoan. Itäminen hidasta.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p90983nTerveellinen
  Vihannesportulakka
  Yellow
  Vihannesportulakkaa on viljelty jo keskiajalla. Lehdissä on runsaasti omega 3–rasvahappoja ja E-vitamiinia. Miedonhappamia lehtiä käytetään esim. pinaatin tavoin keittoihin ja salaatteihin. Voidaan myös ryöpätä ja pakastaa talven varalle. Poimi lehdet ja hennot varret yksi kerrallaan. Jätä pari lehteä taimen alaosaan, jolloin se jatkaa kasvuaan. Viihtyy ravinteikkaassa, runsasmultaisessa ja kuohkeassa maassa, lämpimässä paikassa. Pidä multa kosteana.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

p93542nErikoisuus
  Pullokurpitsa
  Ihana köynnöskasvi, jolla koristeelliset hedelmät. Kasvaa nopeasti seinän tai säleikön varassa aurinkoisessa paikassa. Hedelmät poimitaan syksyllä ja ripustetaan kuivumaan. Ne voidaan kovertaa mm. maljakoiksi, maljoiksi. Maa runsasmultainen ja lannoitettu, lämmin paikka, mieluiten suuri ruukku parvekkeella/terassilla. Kastele ja lannoita runsaasti.
 
 

Nelson Garden   Siemenkauppa.com

Kasvikuvaukset, kylvökalenteri ja pussikuvat © Nelson Garden

2 kommenttia:

  1. Paljon oli kyllä kaikkea mielenkiintoista kyseisessä luettelossa. Myös tässä listassa oli monia sellaisia, joita itsekkin katselin, että olisivat kokeilemisen / kasvattamisen arvoisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoisia on kyllä todella paljon. Tätäkin listaa justeerattiin kyllä uskomattoman määrä. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...