perjantai 26. tammikuuta 2018

Chilin taimia ja lannoitusta

Chilien taimet alkavat olla sen verran kasvaneita, että on aika aloittaa niiden maltillinen lannoitus. Kerrataanpa sitä ennen tilannetta.

cof

Taimet ovat kasvaneet normaaliin tapaansa ilman ongelmia. Viime vuonna kärsin merkittävästi tappioita harsosääskien johdosta, mutta tänä vuonna olen onnistunut pitämään ne pois taimien kimpusta. Vaikka harsosääsket saattavat tuntua harmittomilta, voivat niiden toukat saada paljonkin tuhoa aikaiseksi syömällä taimen hentoisia juuria.  Niitä vastaan voi taistella mehuansoilla, liimallisilla kelta-ansoilla tai viime kädessä isosukkulamadoilla.

cof

Varmistellakseni hieman onnistumista ja saadakseni parempia taimia pienelläkin kylvöalalla, päätin kylvää jokaiseen kennoston ruutuun kaksi siementä. Kun nuo taimet seisoivat itämisen jälkeen nätisti pystyssä, napsaisin heikomman pois. Samalla vähensin kasvatusalustan lämmitystä vain yöaikaiseksi. Nyt kun toiset sirkkalehdet alkavat muodostua taimiin, on kasvualustan lämmitys lopetettu jo kokonaan. Valoa taimet saavat toistaiseksi noin 18h vanhasta monivärisestä LED-valosta.

cof

Toisten sirkkalehtien ilmestymisen myötä on myös hyvä aloittaa lannoitus. Riippuen hieman kasvualustasta, pitäisi siitä kuitenkin löytyä vielä erinomaisesti ravinteita. Poikkeuksen tekee lannoittamaton kookos tai vanhemmat kasvualustat, joista typpi on jo haihtunut.

cof

Lannoituksen tarpeellisuudesta pienille taimille ollaan hyvin eri mieltä. Olen ollut ainakin omaan tapaani tyytyväinen. Lannoitan 2-3 kertaa fosforipitoisella Starttilannoitteella ja siirryn sen jälkeen käyttämään jo varsinaisia lannoitteita, joskin laimeampana.

edf

Starttilannoitus sisältää paljon fosforia, joka vahvistaa juuristoa. Se edistää myös kasvi tukevuutta. Starttilannoitteen suositus pienille taimille on 1/4 teelusikallista 2 litraan vettä. Pienemmissä annostelumäärissä apuna voi käyttää 0,1g tarkkuudella toimivaa koruvaakaa. Painon mukaan samaan annosteluun päästään myös 1g/2l.

Myös pienille taimille voi alkaa antamaan Jaakontaikaa. Jaakontaika ei ole varsinainen lannoite, mutta se tehostaa kasvua. Kun taimille on riittävästi valoa tarjolla, tuo Jaakontaikakin tehostusta kasvuun. Pienille taimille suositellaan 1/8 laimennusta.

Kausilannoituksena käytän 2- ja 3-komponenttista lannoitusta. Taimilannoitukseen käytän ensivaiheessa kaksikomponettista lannoitusta, jossa peruslannoite on toisessa osassa ja typpi-kalsium toisessa. Kuvasta poiketen käytän Yaran lannoitteita (Ferticare Hydro+
Yaraliva Calcinit). Kyseisten 1+2 purkkien ohjeista poiketen, käytän taimien kohdalla lannoitteiden suhdetta jossa typpeä ja kaliumia on sama määrä. Myöhemmin nostan kaliumin määrää ja otan mukaan kolmannen komponentin, jolla nosta yksinään typpeä ja kaliumia.

Nutriforte 1+2 annostus kurkku/chili/paprika (“kasvu”)
7,5ml + 5ml @ 10l  (Typpi:Kalium 1:1,86)

Nutriforte 1+2 annostus “Premium-annostus chilille”
4ml + 5ml @ 10l (Typpi:Kalium 1:1,28)

Chilitunarin annostus Nutriforten 1+2:lla taimille
4ml + 7ml @ 10l (Typpi:Kalium 1:1)

Chilitunarin annostus Yara Ferticare Hydro + Yaraliva Calcinit taimille
6g + 7g @ 10l (Typpi:Kalium 1:1) (säätö 1mS/cm)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...