torstai 11. tammikuuta 2018

Ensimmäiset itäneet chilit

Kylvin ensimmäiset ja vuoden viimeiset chilikylvöt uudenvuoden päivänä. Eilen ensimmäiset olivat sitten nousseet pinnalle. Yllättävää kyllä, hitaammin itävät rocotot olivat pinnalla pääpiirteittäin nopeammin itävien baccatumien kanssa.

IMG_20180111_055039

Kun ensimmäiset itäneet näkyivät muovia vasten, otin kosteutta ylläpitäneen muovin pois kennon päältä. Vielä muutama chili saisi ponnahtaa mullasta ylös, jonka jälkeen siirrän kennoston pois lämpöalustan päältä pois. Valotukset aloitin jo paria päivää ennen itämisiä. Tällä varmistelin ettei taimista tule heti honteloita. Samalla itäneet taimet pääsevät kiinni oikeaan vuorokausirytmiin. Toki valotusaika on ollut pitkä 18h, mutta se sopii pienemmille taimille.

IMG_20180111_055033

Itämisaika oli suhteellisen pitkä (9pv) verrattuna normaaliin. Tähän ei vaikuta käyttämäni kylvömullan tai pikemminkin kylvömultasekoituksen ominaisuudet, vaan kylvösyvyys. Olen ennen kylvänyt suhteelliset pinnalle ja tällä saa nimellisesti erittäin nopeita itämisaikoja.

Syvemmällä (2cm) kylvöllä tahdoin kokeilla syvyyden vaikutusta taimien tulevaan laatuun. Pintakylvössä juurilla on monesti ongelmia porautua multaan ja juuri alkaa kehittyä herkästi ylöspäin. Myös taimen tyvi on korkealla ja taimesta tuntuu tulevan kovin kaatuileva.

Taimen tukevuuteen toki vaikuttaa käytetty valo, valon laatu, kuin myös mullan ja ympäröivän ilman lämpötila. Nyt tyvipisteen pitäisi sijaita vähän syvemmällä ja juuria alkaa myös muodostua hiljalleen myös tyvipisteen yläpuolelle. Tällä on toivottavasti hyvä vaikutus taimen tukevuuteen.

Katsotaan millaisiksi taimet kehittyvät. Koska tarvitsen vain pari hyvää kasvia, lähdin hieman varmistelemaan onnistumista ja saantoa. Kylvin samaan ruutuun 2-3 siementä. Napsaisen noista heikommat melko nopeasti  pois ja tämänkin jälkeen jää varaa valita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...