lauantai 13. tammikuuta 2018

Proteiinia ja vitamiineja linssistä

Blogiyhteistyö: Siemenkauppa.com
Linssit päättävät itujen idättely sarjani, jossa tutustuin ensimmäistä kertaa itujen idättelyyn. Näin talven harmauden keskellä itujen idättelystä tuntui saavan paljon virtaa. Tähän vaikuttanee paljon se, että idut kasvoivat erittäin helposti ja olivat vastoin ennakkoluuloa huomattavan vähätöisiä. Maistuvaa naposteltavaa kasvoi todella pienellä vaivalla. Itujen idättely oli positiivinen kokeilu ja idut jäänevät osaksi kasvattelua ainakin talvien ajaksi.


Kylvövirvilät, eli linssit kuuluvat hernekasveihin. Tämä Lähi-Idästä lähtöisin oleva kasvi on tärkeä viljelyskasvi ja sitä käytetään ihmisravinnoksi, kuin myös karjanrehuksi. Linssi on hyvä proteiinin ja ravintokuidun lähde. Proteiinia siinä on noin 25%. Linsseissä on myös A-, B-, C-, ja E-vitamiineja. Näiden lisäksi linsseistä löytyy rautaa, kalsiumia ja fosforia. Ruuanlaitossa linssiä käytetään herneen tavoin. Linssiä käytetään paljon intialaisessa ja aasialaisessa keittiössä, mutta se sopii moneen muunkin tyyppiseen ruokaan. Idätetyt idut maistuvat niin keitoissa, salaateissa, kuin leivän päälläkin. Linssin maku on hernemäinen ja hieman pähkinämäinen. Optiset linssit nimettiin alkujaan linssin siemenen mukaan, koska ne ensimmäiset optiset linssit muistuttivat linssin siementä muodoltaan. 

Linssien idättely ei eroa juurikaan muista itujen idättelyistä. Ensin linssejä huuhdotaan puhtaalla vedellä 2-3 kertaa. Tämän jälkeen ne jätetään likoamaan yön yli. Itämistä voi hieman auttaa, jos liotus tehdään lämpimässä paikassa.


Kun linssit ovat lionneet yön yli, vesi kaadetaan pois ja linssejä huuhdotaan 2-3 kertaa. Tämän jälkeen ne voi nostaa huoneenlämpöiseen paikaan, mutta idut tulee olla suojattuna valolta. Huuhdontaa jatketaan loppuun saakka 2-3 kertaa päivässä.


Linssit itävät 2-3 päivässä. Kun itäminen on tapahtunut, linssit voidaan nostaa valoon.Linssit ovat melko nopeasti syötävissä. Niihin voi antaa kehittyä vihreää vartta, mutta linssin idut tulee käyttää ennen kuin niihin alkaa kehittyä lehtiä. Tällöin niiden makeus alkaa vähentyä ja muuttua puumaisemmaksi. Kun idut ovat valmistuneet, ne kannattaa siirtää  huuhdonnan myötä jääkaappiin. Jääkaapissa linssit säilyvät 4-5 päivään.

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...