lauantai 6. tammikuuta 2018

Taimia ja versoja

Perinteisistä vuosista poiketen en ole vielä juurikaan tehnyt kylvöjä. Kylvöintoa kyllä löytyy ja tätä kuumetta laskeakseni olen kylvänyt huonekasveja ja versoja. Mullan tuoksu ja itämiset ovat piristysruisketta mielelle,  joka halaajaa kohti kevättä ja kesää. Vaikka olen mielestäni suhteellisen suunnitelmallinen ja laskelmoiva, kylvöjen ja taimien kanssa tulee aina lopulta kiire. Ennen kylvöjen grande finalea, pitää kylvämisen viettiä rauhoitella näin.Huonekasvien kylvöjä voi tehdä ympäri vuoden. Sama koskee versoja. Näiden kylvöt ja kasvattelut kannattaa ajoittaa aikaan, jolloin ei ole muuta touhuttavaa tai muutoin vihreän syöminen omasta tarhasta on loppunut.

Kylvin huonekasveja 15.12. Tuolloin kylvöön meni pelargoniaa, vaahtera-auliota ja tuntokasvia. Kääpiöbanaanit meni multiin muutamaa päivää myöhemmin. Kääpiöbanaania lukuun ottamatta kaikki ovat jo itäneet ja hieman kasvaneetkin.

Pelargoniat ovat parhaiten kehittyneet

Taimet ovat kasvaneet hieman ja ne ovat päässet jo pois lämpölevyn päältä. Banaani ja chilit ovat siellä vielä. Banaanin itäminen vie oletettavasti muutaman kuukauden. Tuntokasvit ovat kehittyneet sen verran, että ne ovat kasvattaneet kasville tunnusomaiset lehdet. Lehdet toimivat myös ärsykkeestä ja puhallus niihin, saa ne sulkeutumaan.

Tuntokasvilla on jo sille tunnusomaiset lehdet
Vaahtera-auliot kasvavat hitaasti

Laitoin uudenvuodenpäivänä jälleen versoja kasvamaan. Kylvökset menivät ensin lämpimään itämään ja siirtyivät sieltä viileälle veranalle itämistahdin mukaan. Ensimmäisenä iti sareptansinappi ja sitten lehtiretiisi eli Sangria-retiisi. Auringonkukat itivät viimeisenä.

En lähtenyt tällä kertaa liottamaan auringonkukan siemeniä, vaan kylvin ne hieman kosteampaan multaan. Liottaminen olisi varmasti ollut hyvä vaihtoehto, koska “kypäräpäisyyttä” näyttää esiintyvät nyt erittäin paljon.
Valosta huolimatta versot tuntuvat kasvavan melko paljon pituutta.

Sapertansinappi kasvaa tuuheana
Sangria-retiisit ovat pitkiä hujoppeja
Auringonkukan siemenet olisi pitänyt liottaa ennen kylvöä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...