tiistai 2. tammikuuta 2018

Vuoden ensimmäiset kylvöt

Ensimmäisenä päivänä vuoden ensimmäiset kylvöt. Vuorossa oli chiliä, versoja ja lehtiretiisiä.

Vaikka blogini onkin nimetty hyvin chililähtöisesti, on tämä vuosi tarkoitus hengähtää chilitouhuista. Chiliä on tullut viime vuosina niin runsaasti, että nyt riittää vähempikin.

Tarkoituksena on saada chiliä vain tuorekäyttöön. Tästä syystä lajikkeet on kovin tarkasti rajattu. Vain kahteen. Tulisempaa chiliä edustaa Rocoto Manzano Red (C.pubescens), joka on tulisuudeltaan keskitulinen. Miedompaa chiliä edustaa Aji Verde (C.baccatum).


Rocoton siemenet ovat tumman ruskeita

Baccatumin siemenet muistuttavat paprikaa

Tällä(kin) kertaa tein chilikylvöt MOS-multaan. MOSsilla ei ole tässä tapauksessa yhteyttä sammaleeseen (moss), vaan kyseessä on seos Mitä Oli Saatavilla. Usein minulta kysytäänkin miksi käytän kasvualustoissa kaikenlaisia sekoitteita. Vastaus tähän on se, että juuri mieleistäni seosta ei liene markkinoilla ja pyrin sekoittamalla saamaan multaan haluamiani ominaisuuksia. Usein seokset koostuvat aineksista joita sattuu olemaan varastossa.

Niinpä tämäkin seos sisälsi nurkista löytyneitä aineksia. Perustana käytin tällä kerralla kookosrouhetta. Tähän lisäsin n. 1/3 kasvuturvetta, jolla pyrin saamaan hienojakoisempaa ainesta sekaan, koska kookosrouhe oli karkeaa. Kuohkeutta lisäsin perliitillä. Vermikuliittia lisäsin seokseen, jotta seoksessa olisi jotain paremmin kosteutta sitovaa ainesta. Lämpölevyllä idätettäessä, kasvualusta-aines saattaa kuivahtaa salakavalasti ja tästä syystä toivon vermikuliitin sitovan kosteutta kasvualustan sisälle.Chilien kylvöt tein tänä vuonna normaalia syvempään, n. 2cm:n syvyyteen. Tällä on toivottavasti se merkitys, että taimi kasvaa tukevampana ylös. Normaalisti olen kylvänyt suhteellisen pinnalle ja taimet eivät tahdo kehittää kunnon tyveä, vaan taimet kaatuvat herkästi. Nyt tukipiste pitäisi jäädä alemmas. Syvälle kylväminen pitäisi auttaa myös siemenen pehmenemiseen ja siten sirkkalehtien pitäisi lähteä irti siemenestä herkemmin. Arno Kasvin mukaan irtoamiseen monesti liittyy epäkypsäsiemen, joka aiheuttaa “kypäräpäisyyttä”. Varmuuden vuoksi kylvin joka ruutuun 2 siementä. Poistan näistä heikomman myöhemmin. Näin odotettu taimimäärä on 5+5, jossa puolet liikaa.Kun kylvökset oli tehty, laitoin multaseoksen päälle vielä vermikuliittia sitomaan kosteutta. Nosti kennoston lämpölevyn päälle ja peitin kylvöksen vielä muovilla. Valotus pitää aloittaa heti kun ensimmäisen itämisen merkit ilmaantuvat. Muutoin taimet alkavat kehittää turhaa pituuskasvua. Hyviä taimia saa mm. kasvivalolla jonka sinisen ja punaisen suhde on n. 6%/94% – 25%/75%. Pienempi sinisen osuus vaikuttaa pituuskasvua lisäävästi.
Uutena tuttavuutena päätin kylvää retiisiä. Kyseessä ei ole tavallinen retiisi, vaan ns. lehtiretiisi. Sangria-retiisi ei nimittäin kasvata retiisille tunnusomaista juuriosaa ja tästä syystä Sangria-retiisistä käytetäänkin vain mausteiset lehdet. Tämä retiisi sopii myös avomaalle, mutta päätin kylvää sitä versojen kasvatuslaatikkoon. Nähtäväksi jää miten tämä erikoisretiisi siinä kasvaa ja kehittyy. Rinnakkaisiin laatikoihin kylvin sareptansinappia ja auringonkukkia. Nämä molemmat käytetään heti versoina pois.Ennen kylvöä multa on hyvä kostuttaa. Se kävi näppärästi juomapullolla, jossa oli rei’itetty korkki. Näin veden annostelu ja kostutus oli helppoa ja tarkkaa. Esim. auringonkukille suositellaan esiliotusta, joten kosteampi multa ei ole haitaksi, jos siemeniä ei liota.Laitoin siementen päälle ohuen kerroksen multaa. Mullan päälle levitin vielä kerroksen vermikuliittia tasaamaan kosteutta. Kosteuden ylläpidon koin viime kerralla hieman ongelmalliseksi. Vermikuliitti auttanee tällä kerralla tässä. Erityisesti kiinnitin huomiota laatikon reunoihin, josta kuivuminen lähti ikkunalla nopeasti etenemään. Kostutin vermikuliitin kevyesti ja siirsin kylvökset muovikupuineen lämpimään paikkaan itämään.

2 kommenttia:

 1. Tyhmä kysymys mutta mikä on lämpölevy? Missä käytännössä pidät idätysastiat entä valosysteemi, joka lienee välttämätön?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lainkaan tyhmä kysymys. Lämpölevy tai lämpömatto on kylvöastioiden alle laitettava lämpölähde. Se edistää taimettumista huomattavasti. Ennen taimipurkit olivat ikkunalla ja patteri lämmitti purkkeja. Nykyään on ilmalämpölämmitys, joten patterit eivät juurikaan ole päällä. Tästä syystä käytän lämmitettyä alustaa.

   Itselläni on nyt tälläinen malli http://www.chilitunari.fi/2016/12/lampoa-idatyksiin.html.

   Tämä malli on yleisempi, helpompi ja tilavampi käyttää.
   http://www.siemenkauppa.com/taimikasvatus/1412-lampomatto-20w-50x23-cm.html

   Taimet ovat hyvin pitkälti ikkunoiden läheisyydessä. Kissat ovat olleet täälläkin ongelma ja tästä syystä olen yrittänyt pitää kasvattelut pois kissojen ulottovilta toisessa huoneessa. Lisävalo on välttämätöntä, koska muuten taimista tulee pitkät. Nykyisin kun tuntuu olevan valtavan hämärää päivisinkin. Tapauksesta riippuen energiansäästölamput ja loisteputket ovat hyviä valonlähteitä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...