lauantai 17. helmikuuta 2018

Tomaattia itämään

Tänä vuonna tomaatit ovat iloisesti edustettuna tällä “farmilla”. Onhan täällä toki ollut aina tomaattia ja joinakin vuosina lajikkeita on ollut paljonkin, mutta tällä kertaa tomaattilajikkeet on huolella valittu. Lisäksi ne saavat vallata ykköskasvihuoneen kokonaan ja koko kaudeksi.

cof

Ennen kylvöjä oli hieman hahmotettava taimimäärää. Tilanahtaus on tuttu juttu niin monilta vuosilta. Niinpä ensin piti hahmotella kasvihuoneen todellista tilaa. Penkkien päälle testailtiin eri välimitoilla ruukkuja ja lopulta päädyttiin mittaan, jossa runkojen väliseksi matkaksi muodostui n. 45cm. Kun tomaatit on kahdessa reunarivissä, tarkoittaa tuo 28:aa tomaattia. Loppu tilasta jää muutaman chilin ja kurkkujen käytettäväksi. Tällä jaolla kasvihuoneen pitäisi olla tulevalla kaudella ennätyksellisen ilmava. Huom. “pitäisi”!

dav

Kun kasvihuoneeseen mahtuvien tomaattien määrä oli selvillä, alettiin spekuloimaan lajikemäärää. Aikaisemmilta vuosilta olen oppinut, ettei satotoiveita kannata pistää uuden lajikkeen varaan. Näin toimien saadaan sato turvattua ja samalla saadaan kokemusta uusista lajikkeista. Pääsatotomaattina toimii jälleen, niin kuin niin monina aikaisempina vuosinakin Moneymaker. Se on helppo, varma ja satoisa. Sen itävyys on ollut erinomainen, vaikka siemenet näyttävät menneen vanhoiksi jo vuonna 2008.

cof

Kylvöt tehtiin tänä vuonna Biobizzin multiin. Kennoston pohjalle laitoin voimakasta All mix- multaa ja päälle laihempaa johon varsinainen kylvö tehdään, Light mix-multaa. Kun kenno kastellaan, alkavat alaosassa olevan All mixin sisältämät mikrobit hiljalleen kehittyä ja alkavat leviämään myös yläosan multaan. Myöhemmin kun tomaatin juuret kasvavat alaspäin, tavoittavat ne nopeasti All mixin runsaat ravinteet.

cof

Itävyyksiin on suhteellisen kova luotto. Varataimia laitettiin tulemaan ainoastaan yksi per lajike. Jos tämä ei auta pääsemään tavoitettuihin taimimääriin, pitää tehdä pikaa pikaa lisäkylvö. Kylvön jälkeen kennostot jätettiin lämpölevyn päälle. Se nopeuttaa itämistä. Lämpölevyn lämmöksi asetin 25-28°C. Pieni sahaava lämpötila on eduksi itämiselle. Lopuksi kennot peitettiin vielä läpinäkyvällä muovilla kuivumisen estämiseksi. 

Jos tämän vuoden tomaattivalikoimani kiinnostaa, siitä löytyy lisää juttua täältä.

4 kommenttia:

 1. Meillä myös kylvettiin tänään muutamia tomaatteja ja pikku hiljaa maaliskuun puoliväliin saakka kylvöjä jatketaan. Toivotaan hyvää satovuotta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodet eivät ole veljiään. Sadot ovat olleet parina vuosina suhteellisen heikkoja kasvimääriin verrattuna. No kohtuullisuus täytyy silti yrittää pitää mielessä. 😂

   Poista
 2. Mielenkiintoisia lajikkeita olet kylvänyt ja paljon. Nyt alkaa se kevät jo tosissaan kurkistella, mutta minä kylvän tomaatit maaliskuun 5. päivän tienoilla, siis ihan kohta.
  Onnea kylvöille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika menee kyllä vietävän äkkiä. Nyt kun chilit on jätetty minimiin, on vihdoinkin ollut rauhallinen vuoden aloitus. Kylvöjen ajoittaminen on kyllä haastavaa. Voi olla ettei täälläkään päästä vielä kasvihuoneeseen suunnitelmien mukaisesti.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...