maanantai 12. maaliskuuta 2018

Isoa samettikukkaa ja huiskuvuoriminttua

Maaliskuun kylvöt saavat jälleen jatkoa. Nyt vuorossa oli isosamettikukka ja huiskuvuoriminttu. Isosamettikukka on korkeampi lajike tutummasta ryhmäsamettikukasta ja huiskuvuoriminttu on taas teeyrtti. Siemenet sain Siemenkauppa.comista.

Samettikukkien kylvöaika on varsinaisesti vasta ensi kuussa, mutta aikaisemmasta kokemuksesta ja ammattilaisen vinkistä, ne päätettiin kylvää jo nyt. Aikaistetulla kylvöllä päästään hyödyntämään kasvihuonettakin näille hieman aikaisemmin ja siten kukintakin on askeleen edellä.

Ensimmäiset nuput pitäisi poistaa, joten aivan ensimmäisistä nupuista saakka ei näistä päästä iloitsemaan. Siementukkureiden välillä on hieman suosituseroja samettikukkien kylvöille. Jotkut suosittelevatkin maaliskuun puolivälistä alkaen kylvöjä samettikukille. Isonsamettikukan suhteen mennään näin ja ryhmäsamettikukkien kylvöjen kanssa mennään ensi kuussa suositusten mukaisesti.

Huiskuvuoriminttu on monivuotinen kasvi. Siinä on voimakas mintun tuoksu ja maku. Se sopii erinomaisesti teeyrtiksi ja sopii mausteeksi jälkiruokiin. Sitä voi kasvattaa myös ruukussa ja parvekelaatikossa. Sperlin kylvösuositus on maalis-huhtikuu. Tämä tosin on saksalainen suositus, mutta en usko sen olevan hirveän pielessä.

Siementen koossa oli tällä kertaa paljon eroja. Samettikukan siemenet olivat isoja, kun taas mintun siemenet pienen pieniä.

Aikaisemmista kylvöistä poiketen tällä kertaa kylvölämpötilaksi suositeltiin isosamettikukalle 18°C ja huiskuvuorimintulle 15-20°C. Tämä ei aivan toteudu kasviteltassa. Päädyin kuitenkin sijoittamaan kylvökset teltan lattialle, jossa lämpöä on noin 20-21,5°C. Kylvökset saavat lattialla valoa, koska jouduin tekemään lattiasta kylvötason tilan käydessä yhä pienemmäksi kasvien kasvaessa ylätasolla isommiksi.
Asensin samalla sinne valon, jotta itäneet taimet saavat valoa ja saavat heti kiinni vuorokausirytmistä. Tämä onkin tarpeen, koska huiskuvuorimintun siemenet itävät valossa ja ne kylvetäänkin mullan pinnalle.Vaikka lämpötila teltan lattialla hieman epäilytti isosamettikukan suhteen, voin ilokseni todeta, että ensimmäiset itäneet isosamettikukat bongattiin jo. Ensimmäisten itämiseen meni siis vain kolme päivää.

2 kommenttia:

  1. Nii... pitäisikö ottaa vinkistä vaarin ja kylvää osan isosamettikukasta jo nyt, taidanpa kokeilla. Minulla on pussi Vanillaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajoituksen osuminen nappiin on kyllä vaikeaa, kun moni asia vaikuttaa niin moneen asiaan. Ja eri lajikkeet ja kasvit tuovat oman mausteensa tähän soppaan. xD

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...