keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Itämisiä ja laventelin kylvöjä

Tänään tuli kuluneeksi vasta neljä päivää maaliskuun alun kylvöistä. Kerroin kaksi päivää sitten siitä kun keisarinelämänlangat olivat itäneet, mutta nyt ne ovat saaneet jo seuraa.


Pienen pieniä itäneitä torvikukkia

Tänään kasviteltan pienoiskasvihuoneesta paljastui lisää itäneitä. Nyt itäneiden joukkoon liittyi torvikukat ja heliotroopit. Torvikukat olivat selkeästi nähden itäneet ja ne olivat jo nostaneet päätään mullan pinnasta. Heliotroopin siemeniä ei peitetty mitenkään, joten niissä itämisen merkit olivat nähtävillä heti ensiaskelilla.

Heliotroopin kasvatuksesta varoiteltiin sen pituudella, mutta näillä näkymin heliotrooppi olisi kuitenkin nopea itämään. En sitten tiedä millainen vaikutus mulla voi olla siemenen itämiseen, vaikka joitakin multia markkinoidaan itämistä nopeuttavana. Lienee lopulta pelkkää markkinointipuhetta. Ainakaan tämä ei ollut mitään “itämistä nopeuttavaa” multaa.


Heliotroopit ovat itäneet ja juuret alkavat hakeutua multaanKeisarinelämänlangat kurottavat terhakoina kohden valoa

Keisarinelämänlangat porskuttavat ja tällä hetkellä ne näyttävät todella hyviltä ja elinvoimaisilta. Nämä joudutaankin ottamaan kohta pois minikasvihuoneesta katon tullessa vastaan.

Lämpö on ollut todella itämistä nopeuttava tekijä ja tähän olenkin käyttänyt itse tehtyä lämpölevyä ja Garlandin valmista lämpöalustaa. Lämpö ei kuitenkaan ole aina se asia jolla itäminen lähteen käyntiin…

Tämän aasinsillan kautta päästäänkin sitten laventelin kylvöön. Laventelia on kylvetty monena vuotena, mutta koskaan siitä ei ole saatu ainuttakaan itänyttä tainta. Sitä on kylvetty sisälle purkkiin ja myös ulos kukkapenkkiin. Tulos aina sama.

Nyt laventelia päätettiin taas kokeilla. Siemenet ovat tuoreita, mutta vinkit kylvöön haettiin tällä kertaa Nelson Gardenin sivuilta. Sieltä tulikin vastaan poikkeava tieto:
“Kylvä harvaan kosteaan kylvömultaan. Laita ruukku jääkaappiin 3-6 vkoksi.
  Ota pois jääkaapista, kun siemenet itäneet.”


Eipä tuossa Suvipihan siemenpussissa mainitaan mitään tuollaisesta. Enpä yhtään ihmettele miksei tulosta ole tullut. Nyt siemenet on kylvetty ja vastoin normaaleja idätysmetodeja ja purkki on viety kylmään. Purkki saa viettää kylmiössä nyt sen 3-6 viikkoa ja sitten aletaan ihmettelemään alkaako sieltä jotain nousta.


Laventelin saavat viettää nyt tulevat viikot kylmiössä, jonka lämpötila vastaa jääkaappia

Onko sinulla kokemuksia laventelin kylvöstä?
Jos on, millaisia?

2 kommenttia:

 1. Laventeli monivuotisena todennäköisesti vaatiikin kylmäkäsittelyn, kuten moni perennakin siemenestä. En ole tosin itse koskaan kokeillut juuri laventelia, mutta perennoja kylläkin. Harmi, ettei siemenpussissa lue tästä mitään. Exotic Gardenista tilattaessa tulee muuten hyvät viljeluohjeet mukana. Pussissa lukee mitä ohjeen numeroa kuuluu lukea. https://www.exoticgarden.fi/odlingsanvisningar_delade.php

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näppärä ohjeistustapa tuolla Exoticilla. Pitää ihmetellä tätä asiaa syvällisemmin jos nyt ei ala tapahtumaan mitään.
   Laitoin asiasta viestiä myös jakelijalle. Katsotaan mitä sieltä vastataan, vai vastataanko mitään.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...