torstai 29. maaliskuuta 2018

Kukkien koulintoja

Isosamettikukat ‘Taishan Orange’ ovat hiljalleen kasvaneet siihen kokoon, että ne voi koulia eteenpäin. Samalla koulintakerralla heliotroopit pääsivät myös uusiin purkkeihin.

Vaikka samettikukat olivat melkoisen lyhyitä, niiden juuristo yllätti. Juurten pituus oli monessa taimessa jopa yli kolmenkertainen maanpääliseen osaan verrattuna. Koska juuristo oli kehittynyt näinkin hyvin ja pitkäksi, olikin suuri helpotus, että hajakylvöt tuli tehtyä helposti hajoavaan multaan. Näin multapaakku saatiin helposti rikottua ja juuret eroteltua toisistaan ilman turhia katkeamisia.

Isosamettiruusut menevät kesällä kukkalaatikkoihin, mutta tätä ennen niitä pitää esikasvattaa tovi kasvihuoneessa. Koska nämä samettikukat kasvavat melko korkeiksi, pitää niillä olla hieman leveämpi ruukku. Koska kasvihuoneeseen ei vielä pääse täysimittaisesti, pitää taimia pitää vielä sisällä 2-4 viikkoa. Tilanahtauden takia olisin mielelläni käyttänyt 9cm:n ruukkua. Kun edessä on vielä vaihto 12cm:n purkkeihin, ei hyppäys 9:stä sentistä ole suuri 12cm:n purkkiin ja se ei siten vaikuta järkevältä. Näin ollen isosamettikukat päätettiin laittaa 12cm:n purkkeihin, vaikka ne vievät runsaammin tilaa. Tilanahtauden takia osa taimista saikin lähteä pois kasviteltasta.


Ruukutusmullaksi käytettiin pehmeää perliitin sekaista multaa.  Multa tiivistettiin hieman ruukkuun. Siihen tehtiin taimelle kolo johon se upotettiin. Taimi pudotettiin reikään ja avitettiin sormella syvemmälle. Lopuksi kolo painettiin umpeen ja multaa hieman tiivistettiin taimen ympärille.

Heliotrooppien kanssa meneteltiin samoin, mutta ne päätettiin pistää pienempiin ruukkuihin. Heliotroopit olivatkin kasvaneet melko hyvin, vaikka ne alkuun vaikuttivat hyvin hitailta.

Kuivaa multaa voi kostuttaa hieman ennen ruukutusta, mutta tämä tekee mullasta hieman sottaista käsitellä. Niinpä multa onkin hyvä kastella vasta ruukutusten jälkeen taimen ympäriltä. Jottei mullasta tule liian märkää, kastelun voi jakaa esim. kahteen kertaan.


Heliotrooppien koossa oli melko paljon hajontaa.


Ruukutusten lopuksi on hyvä muistaa kastella kuivaa multaa taimen viereltä.


Jälleen osa ruukutuksista on saatu tehtyä. Tila käy koko ajan vaan ahtaammaksi kasviteltassa. Osa tomaateista käykin päivisin jo seikkailemassa kasvihuoneessa ja osa taimista on pakonsanelemana siirretty veranalle luonnon valon armoille. Sinne päätyivät myös pari keijunmekkoa, jotka oli heliotrooppien kanssa samassa rasiassa. Keijunmekot kaipaavatkin itämisen jälkeen viileyttä. Onkin siis hyvä huomata, että moni taimi kaipaa itämisen jälkeen viileyttä.


Keijunmekoista iti vain kaksi. Niidenkin kehitys on ollut todella hidasta.

2 kommenttia:

 1. Minäkin koulin juuri isosamettikukat, mutta heliotroopit ovat kasvaneet jo kuukauden verran omissa ruukuissaan ja kertaalleen latvottu. Alkuosa kasvatuksesta oli täälläkin melkoista juromista. Mielenkiintoista tuo kasvatuksesi teltassa, siirrät varmaan kasvit kasvihuoneeseen seuraavaksi, vai verannalle? Keijunmekot saan paremmin itämään omista siemenistä kuin kaupan, jostain syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nuo melkeen menee seuraavaksi kasvihuoneeseen. Veranallakin alkaa olla tungosta ja daalianjuurakotkin vievät melkoisesti tilaa. No, tämä on tälläistä joka vuosi.

   Keijunmekot harmittavat suunnattomasti. Siemeniä oli ehkä seitsemän, joista 2 tais olla kuoria. Pitää yrittää keräillä siemeniä talteen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...