torstai 22. maaliskuuta 2018

Kyselylomakkeen tulokset

Blogissani oli viikon verran kyselylomake, jolla hieman kartoitin kävijöiden tuntemuksia blogista. Vastauksia tuli lukumääräisesti kivasti ja moni oli myös hyödyntänyt vapaan palautteen antamismahdollisuuden. Kiitos tästä!

Kysymys 1: Kuinka tuttu blogi on sinulle?
– Olen blogissa ensimmäistä kertaa. 8%
– Olen vieraillut joskus aikaisemminkin blogissa. 28%
– Vierailen blogissa silloin tällöin. 32%
– Käyn blogissa useasti kuukauden sisällä. 32%

Lomakkeeseen vastasi viikon sivulatausvirrasta 0,5%. Osittain tämä luku selittyy sillä, että noin 1/3 käy blogissa useasti ja kuuluu siis blogin vakiolukijoihin.

Kysymys 2: Sisältö. Miten koet sisällön?
– Koen sisällön asiantuntevaksi ja asioihin pureutuvaksi. 68%
– Koen sisällön kiinnostavaksi ja massasta poikkeavaksi. 28%
– Muu (täsmennä). 4%

Tämän vastauksen tieto yllätti. Olisin veikannut vaihtoehdon “Koen sisällön vaikeatajuiseksi ja liian raskaaksi” keräävän paljon ääniä, mutta se jäikin nollille. Koen itsekin sisällön raskaaksi ja sitä se on myös tehdä. Tämä perustuu puhtaasti siihen, että haluan avata asioita syvällisemmin ja pyrin välttämään irtonaisten tietojen heittoa. Pyrin kertomaan asioista laajemmin ja kertomaan miksi toimin jotenkin sekä mahdollisia syitä ja seurauksia. Massasta poikkeavuus tulee myös rehellisyydestä ja siitä että en tavoittele ruusuisia mielikuva. Moni puutarhablogi on tehty ammattilaisvoimin ja herätetyt mielikuvat ovat kuin suoraan lifestyle-lehden sivuilta. Tällä tontilla sataa, on talvi ja tuholaisiakin löytyy.

Kysymys 3: Ulkoasu. Onko artikkeleissa ...?
– Sopivasti kuvia ja tekstejä. 84%
– Liikaa tekstiä. 4%
– Muu (täsmennä). 12%

Tämän kysymyksen tulos yllätti totaalisesti, koska en osaa yksinkertaisesti kirjoittaa lyhyesti ja kevyesti. Jos kirjoitan lyhyesti, jotain merkittävää jää mielestäni mainitsematta.

Kohtaan “Muu” tulleet vastaukset liikkuivat vaihtoehtojen sopivasti ja liikaa välimaastossa. Kohdassa tuli myös maininta mobiilisopivuudesta. Blogi on kärsinyt mobiiliyhteensopimattomuudesta sen alusta alkaen. Blogin pitäisi olla yhteensopiva, mutta ei vain ole. Blogger tarjoaa eri teemoja mobiilille, mutta niiden toimivuus on yhtä huonoa. 

Kysymys 4: Vapaa palaute. Mitä haluaisit nähdä blogissa? Kehitettävää? Ideoita?

Ilahduttavasti puolet kyselyyn vastanneista jätti myös palautteen tähän kenttään. Palaute kulminoitui testien ja esittelyjen ympärille. Toivottiin vertailua kasvualustojen, valojen ja lannoitteiden välillä. Näistä toivottiin myös erillisiä esittelyitä.

Esittelyt ja testit kiinnostavat itseänikin, mutta ne vaativat aikaa ja usein myös tilaa. Tuotteiden osto vain esittelyä varten ei ole mielekästä ja lainaksikin tuotteita on vaikea saada, koska tuote on tämän jälkeen avattu ja jokin verran käytetty. Tuotteen palauttamisestakin tulee taas kuluja. Suomesta löytyy jonkin verran valikoimaa erikoisimmista kasvualustoista ja lannoitteista, mutta voin sanoa, että muualle kuin blogin yhteistyökumppaneille lähetetyt tiedustelut eivät saa edes vastausta tai sitten saan luvan testata ja esitellä tuotteita, jos maksan tuotteen ja postitukset. (Eli teen normaalin oston.)
Puutarhabloggaus– /somekulttuuri on Suomessa hieman erilaista kuin esim. Englannissa. Täällä lisäksi arvokkaampien tuotteiden kohdalla verottaja huolehtii omistaan saadun veroedun nimissä.

Chileistä kaivattiin enemmän juttua ja myös vähemmän. Nythän blogi elää murrosaikaa ja olen tietoisesti vähentänyt chiliartikkeleita aikaisemmista vuosista. Chilit kiinnostavat lukijakuntaa, mutta monia ne eivät samaan aikaan kiinnosta. Chilipuolelta en saa lukijoita blogille, mutta puutarhapuolelta lukijoiden saaminen on helpompaa. Tässä siis syy chilin selkeään vähentämiseen blogista. Blogin nimi lupaa chiliä, mutta ei sitten toisaaltaan tarjoa sitä.

Nimi on myös taakka. Tästä sain myös palautetta. Nimi koetaan harhaanjohtavaksi. Nimi on se josta blogi tunnetaan ja domainkin on nyt lukittu siihen. Nimen vaihtaminen on ongelmallista ja sopivan uuden nimen löytäminen ja tunnetuksi tekeminen on työlästä.

Blogin ulkonäöstä tuli muutamia kommentteja joissa toivottiin ilmeen uudistamista. Tämän suhteen on tulossa muutosta ja olen pyrkinyt tekemään silloin tällöin kevyitä faceliftejä. Työnalla on isompi muutos, mutta vanhan blogin täydellinen ilmeen muuttaminen on iso työ. Muutosta on siis tulossa, mutta se vie hieman aikaa.

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä. Blogissa toivottiin nähtävän lisää ohjeita alkajille. Taimikasvatuksesta, valaistuksesta, kasvualustoista ja lannoituksesta. Lannoitusopastusta pyydettiin muutenkin. Aihealue on erittäin laaja ja myös erittäin hyvä. Ongelmalliseksi sen tekee sen haastavuus. Lannoituksen kohdalla suosittelen seuraamaan tuotteen ohjeistusta. Jos tästä halutaan syventyä, tarkoittaa se ammattilannoitteiden hankkimista, jotka käytännössä tarkoittavat 25kg säkkejä. Näiden lisäksi tarvitaan johtavuusmittari, jolla voidaan todeta sekoitetun antoliuoksen väkevyys. Karkeasti sanottuna lannoittaa voi yksinkertaisesti ohjeiden mukaan “markettilannoitteilla” tai haastavammin ammattituotteilla.

Lannoitelaskuristakin sain jatkokehitystoiveen ja tähän voin sanoa heti, että laskuri on elänyt taustalla melkoisesti niistä versioista jotka ovat olleet julkisesti jaossa. Näitä uusia lähes automaattisia laskureita en ole julkaissut, koska ne eivät ole herättäneet kiinnostusta, kun vilauttelin niistä aikoinaan kuvia parissa fb-ryhmässä.


Kiitokset kyselyyn osallistuneille. Kysymyksiä saa laittaa blogiin tai olla yhteyksissä blogin yhteydenottolomakkeen kautta. Fb-sivun ja Instagramin kauttakin saa yhteyden.  Tyhmiä kysymyksiä ei ole, kunhan ne ovat asiallisessa mielessä esitettyjä. Yritän sitten parhaani mukaan vastailla kysymyksiin.

Välikuvat Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...