perjantai 2. maaliskuuta 2018

Maaliskuussa kukkien kylvöjä

Blogiyhteistyö: Siemenkauppa.com

Maaliskuu alkaa olla jo enemmissä määrin kukkien kylvöaikaa. Toki vielä ei kylvetä suoraan ulos, mutta esikasvatettavia kukkien aika alkaa olla nyt. Sain Siemenkauppa.comilta valikoidun setin siemeniä. Seuraavat siemenet voidaankin kylvää nyt maaliskuussa.
 Keijunmekko
Rhodochiton atrosanguineum
Keijunmekko on yksi näyttävimmistä kesäkukista. Amppelista roikkuva keijunmekko on romanttinen vanhanajan köynnöskasvi. Keijunmekko on monivuotinen, mutta sitä usein kasvatetaan vain 1-vuotisena. Se viihtyy amppelista roikkuvana, mutta kasvaa myös ylöspäin säleikkökasvina. Se pitää aurinkoisesta paikasta ja sitä kastellaan kohtuudella.
Talvehtii viileässä.

Kylvetään harvaan, ei peitetä mullalla. Siementen peittoon mielellään vermikuliittia. Itää hitaasti, kylvös pidetään kosteana. Koulitaan 1/ruukku lannoitettuun multaan. Sijoitetaan valoisaan ja viileään paikkaan.Keisarinelämänlanka
Split Second
Ipomoea nil
Keisarinelämänlankaa ei pidä sekoittaa karhunlankaan, jota myös kutsutaan elämänlangaksi. Karhunlangasta muodostuu todennäköisesti iso vaiva, josta ei enää pääse eroon. Karhunlangasta poiketen keisarinelämänlanka on yksivuotinen ja sillä on kerrotut kukat. Se sopii suureen ruukkuun parvekkeelle, terassille tai ulkotiloihin. Se viihtyy ravinteikkaassa maassa lämpimällä paikalla. Keisarin-elämänlanka tarvitsee tuen jonka varaan se voi kasvaa.

Siemeniä liotetaan 1vrk ennen kylvöä. Kylvetään harvaan, 0,5cm:n syvyyteen. Kylvös pidetään kosteana ja lämpimänä. Taimettumisen jälkeen siirretään valoon ja n. 20°C lämpöön. Aikainen kylvö vaatii lisävaloa. Koulitaan 1/ruukku, lannoitettuun multaan. Istutetaan ulos hallan mentyä.Torvikukka
Bolero F2
Salpiglossis sinuata
Torvikukka ei lukeudu aivan perinteisiin kesäkukkasiin Suomessa. Sen kukinta on parhaimmillaan aurinkoisina kesinä ja suuret liljamaiset kukat muistuttavat petunian kukkia.
Se kukkii koko kesän monivärisin kukkasin. Se viihtyy kukkapenkissä, ruukussa tai parvekelaatikossa. Sen kasvutapa on omaperäinen tiivis, pirteä ja voimakas. Tarvitsee ravinteikkaan ja kuohkean maan.

Tee kylvös harvaan kosteaan kylvömultaan. Koulitaan 1/ruukku lannoitettuun multaan. Sijoita valoisaan ja viileään. Istutetaan ulos vasta yöpakkasten mentyä.
Heliotrooppi
Marine
Heliotropium arborescens L.
Heliotrooppi on on hyväntuoksuinen ulkokasvi, joka kukkii suurin violetein kukin. Sen lehdet ovat syvänvihreät ja karkeapintaiset. Kasvin kasvutapa on pysty. Viihtyy lannoitetussa ja runsasmultaisessa maassa. Heliotrooppi on taimikasvatuksen suhteen vaativa, koska vain n. 1/3 siemenistä itää ja esikasvatusaika on pitkä.

Kylvetään harvaan kosteaan kylvömultaan. Siemenet painetaan multaan, mutta ei peitetä. Pidä kylvös kosteana. Sijoita itämään valoisaan ja lämpimään, n. 25°C paikkaan.  Taimettumisen jälkeen valoisaan ja viileään. Koulitaan 1/ruukku lannoitettuun multaan. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Istutetaan ulos yöpakkasten mentyä. Taimet ovat kylmänarkoja.Ahkeraliisa
Cha Cha F1 mixture
Impatiens walleriana
Tämä sekoitus sisältää erivärisiä ahkeraliisoja. Punaista, oranssia, valkoista ja lohenpunaista. Ahkeraliisa kukkii runsaana myös varjoisalla paikalla. Se sopii ruukkuihin, mutta myös sellaisenaan penkin reunamillekin. Ahkeraliisa kestää hyvin sateista ja viileää kesää, mutta hallaa se ei kestä. Viihtyy lannoitetussa ja kuohkeassa maassa. Kastellaan runsaasti.

Kylvetään harvaan, kosteaan kylvömultaan. Siemeniä ei peitetä mullalla, mutta voidaan peittää vermikuliitilla. Kylvös pidetään kosteana ja sijoitetaan valoon. Taimettumisen jälkeen koulitaan 1/ruukku lannoitettuun multaan. Sijoita valoisaan ja viileään.


Kylvettyjen siementen koossa oli paljon eroja. Keisarinelämänlangan siemenet olivat suurimpia ja vuorokauden liotuksen jäljiltä ne jopa hieman turposivat. Heliotrooppi, torvikukka, ahkeraliisa ja keijunmekko olivat keskenään lähes saman kokoisia.

Kylvökset tehtiin kosteaan kylvömultaan. Heliotrooppia ei peitetty lainkaan. Keijunmekko ja ahkeraliisan siemenet peitettiin vermikuliitilla. Torvikukka ja keisarinelänlanka peitettiin kevyesti ohuella kerroksella hienojakoista kylvömultaa. Lopuksi kylvösten pinta kostutettiin ja purkit nostettiin lämpöalustalle ja peitettiin läpinäkyvällä muovikannella.

Siemenpussien kuvat ja aikataulukuvat, copyright Nelson Garden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...