perjantai 23. maaliskuuta 2018

Tomaattien ruukutus

Tämän kauden tomaattivalikoiman suhteen ollaan hyvin poikkeuksellisesti liikkeellä. Lajikkeita on kaikkiaan vain 11. Lajikkeista ainoastaan 1 on entuudestaan tuttu, muut uutuuksia. Kauden rakentaminen uusien lajikkeiden varaan on hieman uhkarohkeaa.

Lähtötilanne oli aika kaoottinen. Tulvapöytä oli jo täynnä ja tomaatit kaiken tämän vihermassan seassa. Kun tomaattikennostot saatiin tuolta esille, oli niiden osalta todettava suhteellisen iso pettymys. Taimet olivat hyvin eri kokoisia, mutta myös eri tasoisia. Osa taimista oli kylvetty myöhempään, mutta se ei täysin selitä huonoja taimia. Juurikehitys oli taimissa myös heikkoa. Osaltaan tämä selittyy kennostoissa olleella vahvalla mullalla, jota oli kennon pohjalla. Tällöin juurien ei ole tarvinnut edetä pohjaan, koska ne ovat saaneet ravinteita jo paljon ylempää.Juurettomuusilmiö on ollut myös näkyvissä chileillä, joissa olen sekoittanut ämpärin pohjalle kanankakkaa ja vasta tämän päälle täydentänyt ruukutusseoksen ja itse taimen. Kauden lopussakaan ruukkujen pohjassa ei ole ollut kunnolla juuria. Onkin siis hyvä muistaa, että kennostoihin ja ruukkuihin pitäisi laittaa koko sen tilavuudesta samaa tai saman vahvuista kasvualustaseosta. Tästä syystä varastolannoitepanos suositellaan laitettavaksi yhteen paikkaan ruukkuun, eikä esim. hajoitettuna ruukun pohjaan .

Ruukutusseokseksi valitsin itse tehtyä kasvualustaa. Seoksen pohja oli hienojakoista kasvuturvetta, johon hieman lisäsin hiekkaa. Turpeen sekaan lisättiin perliittiä n. 30% tuomaan kuohkeutta ilmavuutta. Lisäksi sekaan heitettiin hieman biohiiltä ja merilevärouhetta. Lannoitusta lisättiin pienellä määrällä rakeistettua kanan- ja hevosenkakkaa. Lopuksi aineet sekoitettiin keskenään ja kasteltiin melassivedellä. Sekoituksen ja kastelun jälkeen seos meni lämpimään kahdeksi viikoksi.Koska turve ja multa sinällään ovat suhteellisen raskaita ja hyvin vettä pidättäviä, päätin koostaa ruukutusseoksen puolet omatekemästäni mullasta ja puolet kahvinporoja muistuttavasta kookosrouheesta. Kookoksen korkealla suhteella toivon saavuttavan juuristoalueelle parempaa ilmavuutta ja parempaa kuivumista. Näin siksi, että tomaatit tulevat tulvapöydälle joka kastuu altapäin. Koska pöytäpinta-ala on melko iso ja pöytä itsessään on hieman notkollaan, joutuvat osa ruukuista olemaan melko kauan vedessä, kunnes tulvavesi tavoittaa pöydän reunalla olevat kasvit. Korjaustoimenpiteenä olisi siirtyä käyttämään kokonaan kookosta, kivivillaa tai sammalta. Toki pöydän oikaisu olisi aiheellista.

Koska taimissa oli huonosti juuria, taimet tulisi ehdottomasti ruukuttaa mahdollisimman syvälle, jotta myös runkoon kehittyisi juuria. Näin juuriston ala nousee nopeasti ja samalla tukee taimen kasvua. Heikko juuristo näkyy mm. kuihtuvina alalehtinä, josta kasvi on ottanut ravinteita käyttöönsä, koska juuristossa on ollut ongelmia. Tätä olikin havaittavissa.
Liikakastelu tai muu märkyys onkin yleisin syy huonoon juuriston kehitykseen.

Jos tomaatin taimi on suhteellisen pitkä, voidaan se istuttaa varovasti J-asentoon. Tällöin juuripotti tulee ruukun toiseen reunaan, josta runko nousee ylös kohden toista reunaa. Tomaatti oikaisee itsensä melko nopeasti, joten ei haittaa, vaikka taimi jää hieman vinoon. Syvälle sekä J-asentoon istuttaminen on suhteellisen haastavaa, jos käytetään pieniä ruukkuja,  kuten tässä. 12cm:n purkit ovat vetoisuudeltaan hieman alle litran, joten syvyyttä niissä ei ole paljoakaan. Jos taimi katkeaa, voidaan se pistää kosteaan multaan ja turvata sen veden saati sumutuksella ja päälle laitetulla muovipussilla. Jos taimi on muutoin elinvoimainen, se kehittää nopeasti uudet juuret jos vain ei pääse kuivumaan välillä. Katkenneen taimen voi myös pistää mietoon ravinneveteen juurtumaan.


Sekaan mahtui myös positiivisia yllätyksiä. Black Krim tomaatit olivat kaikki hyviä. Ne olivat terhakoita ja tukevia. Niissä oli jopa juuristoakin. Kaksi taimista oli ulottanut juuristonsa jopa naapurilokeroon asti. Nämä ja Moneymaker tomaatit olivat parhaita taimia. Tästä syntyi heti ajatus, oliko vika olosuhteissa vai siemenissä. Jos siemen otetaan hieman raakana itse hedelmästä, siemen voi kyetä itämään, mutta kasvin elinvoimaisuudessa voi näkyä heikkoutta. Varsin monesti ammattisiemenet tuottavat loistavia yksilöitä, mutta halpasiemenet tai itse kerätyt tuottavat heikompia taimia. Siementen laatu onkin sellainen asia, jota ei voi poissulkea kun etsii ongelman aiheuttajaa.Tällaisia tomaatin taimia siis tänä vuonna. Vaikka alussa surkuttelin heikkoa tilannetta, kääntyvät taimet nopeasti uuteen kasvuun. Piristelin tomaatteja heti ruukutuksen jälkeen Jaakontaika sumutuksella, koska se auttaa kasveja palautumaan stressitilasta. Nyt tomaatit jäävät kasvamaan 2-3 viikoksi vielä sisätiloihin. Sitten alkaakin kasvihuonekausi.


Muistiksi itselle…
Tomaatin taimet ovat olleet minulle haastava kasvatuskohde kautta aikoin. Tomaatti vaatii paljon valoa ja samalla myös viileyttä. Se tarvitsee myös tilaa ympärilleen. Kun taimikasvatuksen pinta-alaa kasvattaa, tarvitaan taas lisää valoa. Tämän vuoden taimikasvatus jätti toivomisen varaa ja parannettavaa siis on.

Ensi kaudella tulen tekemään muutoksen tomaatin taimikasvatukseen. Siirryn kylvössä hajakylvöön, josta taimet koulitaan heti niiden saavutettua 4-5cm:n pituuden. Koulinta erillisiin ruukkuihin ja voimakkaaseen multaan.

Alla olevassa kuvassa oikealla paras kennoston Moneymaker. Vasemmalla varataimi, joka poistettiin kennoston ruudusta johon jäi parempi taimi. Varataimi nykäistiin rungosta ylös ja nakattiin roskalaatikkoon. Otin taimen myöhemmin takaisin ja päätin tehdä sillä kokeilun vahvalla Biobizzin All mix mullalla. Niinpä istutin heiveröisen taimen syvälle voimakasta multaa ja jätin juuri ja juuri sirkkalehdet mullan pinnalle. Tuloksena (vasemmalla) parhain taimi tälle kaudelle. Hajakylvö ja nopea koulinta on myös ammattiviljelyssä käytetty tapa.

4 kommenttia:

 1. Täyden kympin postaus! Tässä tuli pelkälle kotipuutarhurillekin monta käyttökelpoista ajatusta havainnollisesti selitettynä. Omien multaseosten tekemiseen ei tässä elämäntilanteessa ole rahkeita ja tulvapöytä ei sano mitään ilman googletusta, mutta esim. tuo, miten lannoiterakeiden sijoittelu vaikuttaa juuriston kehitykseen, on helpostikin hyödynnettävissä omissa taimikasvatteluissa. En vastannut kyselyysi, koska löysin blogisi vasta äskettäin, mutta pidän tavastasi kirjoittaa perusteellista, tieteellistäkin tekstiä ymmärrettävästi. Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Yritän kirjoittaa monesti asian perusteellisesti ja usein asia karkaa viereenkin. Tämä tekee asian monesti raskaaksi ja rajaa monta seuraajaa pois, jotka haluaisivat vain katsella unelmia. :D Perusteellisesti kirjoittaessa sitä joutuu usein etsimään ihan tietoa oman oletuksen tueksi ja näin omakin tieto lisääntyy. :)

   Varastolannoituksesta mainitsen sen verran, että se ei ole tarpeellista vielä taimilla ja on ajankohtainen vasta kun taimi ruukutetaan tai istutetaan viimeisen kerran.

   Hyvää viikonloppua sinnekkin!

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoista! Itse en koskaan esikasvata sisällä tomaatintaimia, vaan perinteisen hajakylvön teen 8.4. viileään lasihuoneeseen. Joskus on käynyt niin, että silloin on ollut aika viileää ja jopa olen joutunut tekemään uuden kylvön vielä vapun aikaan. Mielestäni ei ole kovin uhkarohkeaa kylvää vain uusia lajikkeita, sitä olen harrastanut vuosia. Aika tarkkaan luen siemeniä hankkiessani selosteen mausta ja tekstuurista, pettymyksiä ei juurikaan ole tullut paitsi indigo-tomaattien kohdalla, niitä en enää kasvata. Itse kylvän siemenet siis hajakylvönä taimimultaan, koulin ne sitten aikanaan turpeeseen jota olen terästänyt kanankakalla. Joskus odottavan aika on pitkä ja taimien kanssa jo pelkään (perinteisesti lähes joka vuosi :D), että pommiin menee, mutta valon ja lämmön lisääntyessä taimen kasvu on huimaa ja kasvihuoneeseen istuttaessani taimissa on usein jo nuput ja jopa raakileet. Taimikuoppaan laitan vielä parikolme kourallista kanankakkaa, kastelen ja katteen päälle (en taimen tyveen asti kuitenkaan), satoa saan ämpärikaupalla ja ennen syyshallojen tuloa kaikki lajikkeet ovat ehtineet tuottaa satoa. Tuota Jaakontaikaa täytyy kyllä hankkia ilman muuta!

  Oikein mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajakylvö on se johon täytyy itsekkin tähdätä tomaattien kanssa sitten jatkossa. Uusien lajikkeiden kanssa ollaan petytty kasvuun ja tuottoon.
   Hyvää viikonloppua sinnekkin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...