sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Väärä nimi ja ohjeet laventelin kylvöön

Kirjoittelin laventelin kylvöstä noin viikko sitten. Tuolloin ihmettelin Suvipiha siementen ja Nelson Gardenin kylvöohjeiden eroavaisuuksia. Olin tämän jälkeen yhteydessä Suvipiha-siementen jakelijaan, Schetelig Oy:seen. Kysyin miksi kylvöohjeissa on eroavaisuuksia ja mitä eroa on Lavendula latifolian ja angustifolian välillä. Lähinnä ihmettelin sitä miksei siemenpussin ohjeistuksessa ole mitään viileässä idättämisestä.

IMG_20180306_152800 IMG_20180306_152847

Sain Scheteligistä vastauksen jossa ensin epäiltiin latinankielisen nimen olevan väärin ja asiaa hieman tutkittaisiin hollantilaisen siemenpakkaajan kanssa. Parin päivän päästä sainkin sitten tiedon, että Suvipiha laventelin latinankielinen nimi on väärin. Oikea nimi on Lavendula officinalis. Wikipedian mukaan officinalis on angustifolian aikaisempi nimitys ja mitä ilmeisemmin kyseessä on siis yksi ja sama lajike.

Hollantilaiselta siemenpakkaajalta tuli myös ohjeet laventelin idätykseen.
Tässä ohjeet vapaasti suomennettuna:

Ohjeet laventelin idättämiseen:
Kylvöjakso huhtikuusta kesäkuuhun. Kylvö siemenpetiin sisätiloissa. Laventelin siemen on erittäin pieni ja sitä varten siemeniä ei peitetä mullalla, mutta painetaan kevyesti kämmenellä multaan. Suihkuttele siemeniä kevyesti haalealla vedellä. Peitä siemenastia muovikelmulla. Optimaalinen idätyslämpötila on 20°C. Laventeli vaatii suhteellisen pitkän itämisajan, vähintään neljä viikkoa.

Laventeli on kylmäitäjä ja siksi se tarvitsee matalaa lämpötilaa itääkseen. Alkujaan laventeli on vuoristokasvi. Syksyllä se tiputtaa siemenet maahan, jotka myöhemmin jäävät talvella lumen alle. Keväällä lumen sulettua pois, siemenet kykenevät itämään. Imitoidaksesi tätä, liota siemeniä vedessä 30 minuuttia ennen kylvämistä tai pidä niitä jääkaapissa/pakastimessa 2-3 päivän ajan.

Jos itämistä ei tapahdu 3-4 viikon sisällä, sijoita siemenet 2-4 viikon ajaksi viileää paikkaan. Siirrä kylvös tämän jälkeen lämpimään ja valoisaan paikkaan. Pidä kylvös edelleen peitettynä kirkkaalla muovikalvolla. Tärkeintä on ettei kylvös pääse kuivumaan. Kosteutta voi tarvittaessa pitää yllä kevyellä sumuttelulla. Kun itämisen merkkejä alkaa ilmaantua n. 5-6 viikon jälkeen, poista muovi kylvösten päältä.1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...