maanantai 9. huhtikuuta 2018

Tomaattirasiat kiertoon ja kylvöjä

Kiihtyvät kylvömäärät ovat tuoneet omat ongelmansa. Nimittäin tilapulan! Tilapulaan pystyy hetkellisesti vaikuttamaan hajakylvöillä. Hajakylvössä kun tarvittava tila on pieni verrattaessa yksittäispurkkeihin ja kennostoihin kylvettyjen tarvitsemaan tilaan. Toki markkinoilta löytyy pieniä kennostoja, mutta pieni multatila tuo taas omat ongelmansa.Olen ollut tähän saakka muovipussikylväjä. Tämä tarkoittaa sitä, että kylvökset on peitetty muovipussilla tai purkki on pistetty muovipussiin. Tavallaan muovipussi on ihan näppärä, mutta kas kummaa, itämiset tapahtuvat monesti sellaisella nopeudella että oksat pois. Tuloksena muovi vasten litistyneitä vänkyriä taimia.

Markkinoilta löytyy pienoiskasvihuoneita, mutta monesti ne ovat hajakylvöön turhan isoja. Vaikka ne eivät paljoa maksa, niiden heikkous harmittaa. Yksi hieman varomaton nosto ja muovi on rikki. Kuin tilauksesta keksin ottaa käyttöön tomaattirasian. Se on yllättävän tukeva ja siinä on juuri sopivasti tilaa. On ruukku sekä kansi. Vaihtoehtojakin löytyy ihan marketin hyllyltä. Lisäksi kannet on rei’itetty liiallisen kosteuden poistamiseksi ja tarvittaessa ne on helppo teipata umpeenkin. Parhaimmillaan ne ovat jopa pinottavissa.


Täyttämällä rasia vain puoliväliin, ilmatila rasiassa pysyy kohtuullisena

Vaikka tomaatti ja muut rasiat ovat kauttaaltaan läpinäkyviä, ei läpinäkyvyydestä ole haittaa juuriston kehitykselle. Kannen ja purkin suhde saisi tietysti olla päinvastainen, mutta taimien kaipaama tila pystyyn noustakseen, hoituu jättämällä multataso riittävän alas. Näin multaa säästyy ja taimille jää mukavasti tilaa ennen osumista kanteen.
Tomaattirasiat uusiokäytössä hajakylvöille

Tällä kertaa kylvettiin Kiinanasteria, tarhakukonkannusta, punakosmoskukkaa, leijonankitaa, sini-ikiviuhkoa ja keskipäivänkukkaa. Suvipihan siementen ohjeet tuntuivat jälleen hieman vajavaisilta. Nyrkkisääntönä kylvöihin on se, että mitä suurempi siemen, sen syvemmälle kylvetään. Näin ollen pienimmät siemenet jäävät pinnalle, eikä niitä peitetä. Näistä siemenistä leijonankidan ja keskipäivänkukan siemeniä ei peitetä.


Isot siemenet syvään, pienet pinnalle

Jostain syystä siemenpussien ohjeet ja hinta kulkevat käsikkäin. Vajavaiset tai jopa virheelliseksi miellettävät ohjeet löytyy halvimmista siemenpusseista. Suvipihan tarhakukonkannuksen kylvöohjeissa ei ole mainintaa kylmäkäsittelystä. Viime vuonna näiden siementen kanssa ihmeteltiin itämättömyyttä. Tuon jälkeen löydettiin tieto, jossa siemenille käskettiin antaa kylmäkäsittely. Kun siemenet viettivät viikon – puolitoista jääkaappilämmössä, olikin suurin osa jo itänyt. Tiedosta pitää siis maksaa.


Tarhakukonkannus kaipaa kylmäkäsittelyä tai idätystä viileässä


1-IMG_20180403_124726[1]


1-IMG_20180409_161511
Viikko kylvöstä ja suurin osa siemenistä on jo itänyt

2 kommenttia:

  1. Höh, on kyllä aika huonoa jos pussissa ei ole kunnon ohjeita. Jos kasvattamisessa epäonnistuu, niin sitä tuskin tulee enää ostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onhan se huonoa ja varsinkin silloin kun jotain tärkeää tietoa jää saamatta. 5 pussia 2€:lla on kuitenkin sellainen tarjous, että moni siihen tarttuu. Tosin vika ei ole sitten aina puutahurissa, vaikka moni voisi näin ajatella epäonnistuessaan. Siementukkurit myyvät eritasoisia siemeniä ja kalliissa on hyvät itävyydet ja hyvät ohjeet, mutta vähän siemeniä. Ehkäpä tämä on eräänlainen tapa saada kuluttaja maksamaa enemmän siemenistä.🤔

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...