torstai 19. huhtikuuta 2018

Vesiviljelyä ja kurkun kylvöä

Kurkkujen nappiajoitus tuntuu olevan melkoinen rasti meikäläisen kasvatuksissa. Tilanpuute on este kylvöille, jota ei voi ajoittaa tehtäväksi samaan aikaan kun sisätilat ovat täynnä muita taimia. Niinpä kylvöt tehdään vasta kun muut taimet ovat pois alta.


Yleensä kurkkujen kylvö myöhästyy puhtaasti unohduksesta. Tällä kertaa kurkut olivat hyvin mielessä, mutta ongelmana oli jälleen pulma siitä miten ja mihin kylvöt tehdään.


Olen parina vuotena käyttänyt kurkuille itse tehtyä NFT-ränniä. En ole ollut kuitenkaan täysin tyytyväinen sen toimivuuteen. Se on tuottanut takaseinällä kiitollisia määriä satoa, mutta juuritasolla siinä on ollut ongelmia. Parannuksista huolimatta en ole ollut kasvien vointiin tyytyväinen. Niinpä edessä oli jälleen muutoksia systeemiin.


Koska takaseinä on kasvihuoneen viilein ja varjoisin paikka, se tuntuu aiheuttavan herkästi härmää kurkkuihin. Eikä tiheä kasvusto ainakaan helpota tilannetta. Tästä syystä päätin ottaa takaseinän toiseen käyttöön ja siirtää kukkurännin keskemmälle kasvihuonetta.

Uudelleensijoituksesta johtuen edessä on muutoksia rännin pituuteen ja hieman putkituksiin veden tulo ja paluu linjojen suhteen. Nämä muutokset eivät missään nimessä olleet syy kurkkujen kylvöjen viivästymiselle. Pääsyy oli siinä, että paikallisen puutarhaliikkeen varastossa ei ollut kivivilloja, eikä niiden tulosta ollut tietoa.

Tästä lähti liikkeelle ajatus muuntaa rännin toimintaa. Ajatus muuntamisesta toisenlaiseksi on muhinut pitkään, mutta ajatus ei kuitenkaan edennyt missään vaiheessa pidemmälle.Niinpä tilanne suoraan sanottuna nyt räjähti käsiin. Suhteellisen nopealla aikataululla lähdin muuntamaan systeemiä päälikasteltavaksi. Koska ränni on näppärä, päätin pitää sen edelleen kuvioissa. Päädyin valitsemaan Floraflexin kannet kastelutavaksi. Kannet ovat tarkoitettu 15x15cm kivivillan päälle, mutta ne sopivat minkä tahansa materiaalin päälle, joka kestää reipasta ylikastelua. Floraflexillä on monenmoisia kansia, mutta arvatenkin niiden saatavuus on Suomessa erittäin rajallinen. Löysin kuitenkin Helsingin Puutarhatarvikkeesta yhteensopivat kannet, jotka olivat samaa kaliiberia rännini kanssa.Koska Floraflexin kannat tulivat supernopeasti tilauksesta, pääsin nopeutetulla aikataululla etsimään niille sopivaa ruukkua. Pavunvarressa oli suhteellisen hyvä valikoima ruukkuja, mutta juuri sopivaa ei ollut. Päädyin kuitenkin hyvin lähellä sopivan kokoiseen 3,4l ruukkuun.

Floraflexin kansi ei tietenkään sopinut suoraan ruukun sisälle,mutta ruukun pohjan muoto ja mitat olivat ideaaliset rännille. Sain kannet kuitenkin mahtumaan ruukkuihin, kun pidin ruukkujen yläosaa hetken kuumassa vedessä ja painoin kannen nopeasti paikalleen. Näin olin saanut jälleen selätettyä yhden ongelman joka sai alkunsa toisen ongelman kiertämään lähtemisestä.Ruukku vapauttaa käyttämään Floraflexin kansien kanssa mitä tahansa ylikastelun kestävää kasvualustaa pelkän kivivillan asemesta.

Päädyin käyttämään nyt kurkkujen kylvöihin kookosta. Normaalista poiketen päätän edetä idätysten kanssa sisällä ja siirtää ne kasvihuoneeseen vasta kun ne ovat saaneet hieman kokoa. Samalla saan testattua vuoksi-luode pöydän toimivuutta ylikastelun kestävällä kookoksella. Mullan kanssa kyseinen pöytä ei toimi ja tämä on tullut todettua jo liian monta kertaa.


Vesiviljelyränniin päätyvät (ylärivi)
- Saladin
- Delisar F1
- Jurassic F1
Amppeleihin päätyvät (alarivi)
- Hopeline F1
- Baby F1
- Lemon

Kurkuista kasvihuonekurkku Saladin ja amppelikurkku Baby f1 ovat aikaisemmilta kausilta tutut ja nämä ovat varmoja sadon tuottajia. Loput ovat kokeilun alla ja niiden osalta ei erikseen odoteta mitään suuria satoisuuksia. Toivottavasti näistä löytyy jokin uusi suosikki.


Vesiviljelyyn päätyvät kurkut päätettiin kylvää verkkoruukkuihin. Nämä päätyvät tälläisenään vesiviljelyyn. 3,4 litran ruukkujen kasvualustamateriaalia ei ole kuitenkaan vielä päätetty.Amppeleihin päätyvät kurkut kylvettiin 9cm purkkeihin. Kasvualustana kookos, jonka pitäisi toimia vuoksi-luode pöydällä ongelmitta.Kookos kestää runsasta ylikastelua, mutta muutoin se on lähes samanlainen käyttää kuin multa. Runsaan kastelun myötä jäädäänkin sitten odottamaan itämisiä.

4 kommenttia:

 1. Aika montaa lajia kurkkua kasvatat, kuinka pölytys onnistuu...tarkoitan vain sitä, että aina varoitellaan niin partenokarppistenkin kanssa kurkun makuongelmista, jos liian lähellä kasvaa toinen lajike olkoon sekin partenokarppinen? Mulla on ollut kasvussa aina vain kaksi lajia, yksi kummassakin kasvarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a. 😀 En ole tuollaisesta kuullutkaan. Kuulostaa hieman omituiselta, koska pölytys vaikuttaa normaalisti vasta tulevaan sukupolveen. Toisaaltaan pölyttäjiä on aika vähän kasvihuoneessa. Pitää tutkia asiaa tarkemmin....

   Poista
 2. Juurikin näin. Ei se vaikuta tulevaan ”hedelmää ” millään tapaa, vaan siihen tulevaan sukupolveen mitä tulevan kurkun siemenistä kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa mitä löysin asiaan liittyen, oli että partenokarppinen voi muodostaa siemeniä jos se sattuu pölyttymään. Ja tällöinkin tarvitsee siihen hedekukan, joka on harvinainen.
   Kysyin asiaa ihan puutarhaihmiseltäkin ja vastaus oli ettei pitäisi vaikuttaa missään muodossa olemassa olevaan hedelmään.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...