perjantai 1. kesäkuuta 2018

Bokashi – nopeasti supermultaa biojätteistä

Blogiyhteistyössä: Viidakkotohtori

Bokashi tuli tähänkin talouteen. Mutta mitä on bokashi, mitä siihen liittyy ja miten sen avulla saa tehtyä supermultaa käytettäväksi sellaisenaan tai maanparanteeksi?

1-IMG_20180517_193335

Bokashi on lyhykäisyydessään biojätteiden muuntamista hapattamalla maatuvaan muotoon tehokkaiden mikrobien avustuksella. Bokashi on siistiä sekä hajutonta ja sitä voi tehdä joka kotitaloudessa. Kansantajuistaen bokashia voisi verrata kompostoimiseen, vaikka se eroaa täysin tavallisesta kompostoimisesta.

Tästä starttaa juttusarja jossa biojätteet muunnetaan mullaksi bokashilla!

IMG_20180517_193420

Bokashi ei ole välineurheilua. Bokashoinnin voi aloittaa helpoiten ostamalla valmiit bokashiämpärit ja bokashirouheen. Nämä molemmat voi toki tehdä itse, mutta nopeiten alkuun pääsee aloituspakkauksella.

Viidakkotohtori toimitti minulle kaikki tarpeet bokashoinnin aloittamiseen. Se sisälsi Ison aloituspakkausen, jossa on kaksi bokashiämpäriä tarpeineen sekä bokashirouheen. Aloituspakkauksen myötä käsittelen bokashointia kevyesti ja syvennän aihetta myöhemmissä artikkeleissa lisää. Tulossa mm. juttua oman bokashirouheen tekemisestä.


Bokashi on alkujaan Japanilainen keksintö. Sen kehitti Teruo Higa 70-luvulla. Bokashi on hapatusprosessi ja bokashi tarkoittaakin käynyttä orgaanista ainesta. Koska biojäte hapatetaan, eli fermentoidaan, se ei haise pahalle. Bokashiin ei itse asiassa liity juuri lainkaan hajuja. Näin ollen bokashiämpäreitä voidaan pitää sisätiloissa ja kynnys biojätteen tyhjentämiseen myös madaltuu. Samalla voidaan kiinnittää huomiota taloudessa syntyvän biojätteen määrään ja laatuun.

Biojäte fermentoituu EM-mikrobien (effective microorganisms) avulla, joita on bokashirouheessa. Kun prosessi toimii, ei biojäte pilaannu, vaan se on käymisprosessissa.

Jotteivat mm. maitohappobakteerit, hiivasieni, fototrooppiset bakteerit ja aktiiviset entsyymisienet eivät kuolisi ja kykenisivät toimimaan tehokkaasti, bokashiämpärin on oltava huoneenlämmössä. Se ei saa kylmetä, mutta ei myöskään kuumeta. Myös ämpäriin laitettavan sisällön on oltava suotuisaa eliöstölle. Sisältö ei saa olla myöskään liian kuiva tai märkä. Sopiva kosteus on eliöstön toiminnalle etu.

bokashiin

IMG_20180518_205918-001

Jotta tuloksena olisi onnistunut fermentointi, pitää sille antaa edellytykset. Yksi edellytys on se ettei bokashiämpäriin pistetä mitään suurta. Kaikki biojäte pitää siis pilkkoa n. 2-4cm kokoisiksi paloiksi. Mitä pienempi, sen parempi.

Toinen toiminnan edellytys on hapettomuus. Tästä syystä turhaa ämpärin availua pitää välttää. Tavoitteena onkin, että ämpäriä avataan vain kerran päivässä. Tästä syystä kannattaa hankkia vaikkapa tiskipöydälle 1-2 kahden litran astia, johon valmistelee päivän aikana kertyvät ja bokashiin päätyvät biojätteet. Päivän päätyttyä kipon voikin sitten tyhjentää bokashiämpäriin.


IMG_20180518_210010-001

Kuten bokashi, myös bokashirouhe on hyvä pitää hapettomana. Jos käytössäsi on iso säkki bokashirouhetta, ota siitä osa pienempään asiaan josta käytät sitä täytön yhteydessä. Näin saat säilytettyä säkin tiiviisti, eikä sitä tarvitse availla turhaan.


Aloita bokashiämpärin täyttö varaamalla talouspaperia, pilkottua biojätettä ja bokashirouhetta. Laita ritiläpohja paikalleen ämpäriin. Peitä ritilän reiät kevyesti talouspaperilla ja ripottele paperin päälle 1-2 ruokalusikallista bokashirouhetta. Paperin tehtävä on estää rouheen ja myöhemmin pienten murusten päätyminen ämpärin alaosaan.

IMG_20180518_210024
 
IMG_20180518_210115IMG_20180518_210154


Kaada tämän jälkeen biojätteet bokashiämpäriin ja ripottele päälle bokashirouhetta.
Käytä bokashirouhetta n. 1 ruokalusikalinen per 1-2 litraa biojätettä.

IMG_20180520_082723_001_COVER-001


Paina tämän jälkeen lastalla tai muulla vastaavalla tylpällä esineellä biojäte tiiviiksi. Jos rouhe tuntuu tarttuvan liiaksi lastaan, voit myös ensin painaa biojätteen kasaan ja vasta sitten ripotella rouheen biojätteen pinnalle.

IMG_20180520_082804_016-001

Varmista tässä kohdassa viimeistään, että ämpärin hana on kiinni, close-asennossa.

IMG_20180518_210604-001


Päästä lopuksi ilmat pois bokashiämpäristä painamalla kannen keskeltä ja samalla nostamalla kantta hieman raolleen. Tällöin kannen välistä pitäisi kuulua pieni suhaus. Paina tämän jälkeen kansi tiukasti kiinni. Hapellinen ilma ei sovi bokashiin, joten ilmattomuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Huonosti kiinnitetty kansi voi estää fermentoitumisen ja samalla johtaa biojätteiden pilaantumiseen sekä hajuhaittoihin.

IMG_20180518_210656-002


Näin! Nyt on bokashin ensimmäinen vaihe tehty. Täytä ämpäriä säännöllisesti, niin kauan että se tulee täyteen. Jatka sen jälkeen seuraavaan ämpäriin.
Tästä sitten myöhemmin lisää.

Jos ämpäriin ei tule joka tai edes joka toinen päivä tavaraa, biojätteen päälle voi laittaa muovin joka rajaa ämpärin ilmatilaa pienemmäksi.Fermentoitumisprosessin aikana ämpärin pohjalle kertyy nestettä. Tämä ämpärin pohjalle kertynyt bokashineste poistetaan. Sen määrä ja kertymisnopeus riippuu pitkälti käytetyn biojätteen laadusta sekä kosteudesta ja siitä miten fermentoituminen on lähtenyt käyntiin.
Ämpärin käyttöönotosta kestää n. viikko, kunnes nestettä on odotettavissa kertyneen. Omalla kohdalla nestettä tuli ensimmäisen kerran 10. päivänä.

IMG_20180528_163350-001

Valuta nesteet 3-5 päivän välein. Muista tyhjentää neste myös silloin kun jätät täyden ämpärin käymään 2-3 viikoksi ennen seuraavaa, multatehdasvaihetta.

Täytön yhteydessä on hyvä tarkistaa, onko pohjalle kertynyt nestettä. Tärkeintä on muistaa, että hanan avaaminen päästää ilmaa ämpäriin. Nesteiden päästämisen jälkeen on siis ehdottoman tärkeää muistaa päästää ilmat pois ämpäristä painamalla ja raottamalla kantta.

Bokashineste on oivallista lannoitetta. Sen voi käyttää lannoitteena laimentamalla sitä 1:200 tai isommille kasveille 1:100. Vaihtoehtoisesti sen voi kaataa viemäriin.


Muutama sananen Bokashista:
- Nopea, täyttyneestä ämpäristä valmiiksi mullaksi jopa kuukaudessa
- Bokashiämpäristä ei tule suoraan valmista multaa (jatkoprosessin tuote)
- Bokashoinnilla on paljon pienempi hiilijalanjälki kuin perinteisellä kompostoinnilla
- Halpa verrattuna lämpökompostoriin
- Monin kertaisesti pienempi hävikki verrattuna perinteiseen kompostointiin
- Bokashimullassa enemmän ravinteita kuin kompostimullassa
- Bokashinesteen voi käyttää lannoitteena

Bokashi – nopeasti supermultaa biojätteistä
Bokashi – matkalla supermultaan, eka täynnä
Bokashi – multatehdas
Bokashi – valmista multaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...