torstai 24. toukokuuta 2018

Herneet maahan


Tämän kesän hernelajikkeet: Markana ja Kelvedon Wonder

Lämpö on hellinyt jo pitemmän aikaa ja lämmin on puskenut kevättä kovaa vauhtia eteenpäin. Suorakylvöt tehdään monesti vasta lämmenneeseen maahan. Herne vaatii noin 10°C lämpöisen maan, jotta itäminen onnistuu.  Mutta onko maa jo näin lämmin?


Digitaalimittari mittaamassa maan lämpötilaa

No olihan se. Kalseasta aamusta riippumatta maa oli lämmin. Anturit oli upotettuna 3:n ja 5:n senttimetrin syvyyteen, eli herneen kylvösyvyyteen. Maan lämpö oli itse asiassa hieman yllätys, mutta nyt se on sitten ihan oikeasti varmistettu. Päivällä samaisissa syvyyksissä olikin sitten jo 20 astetta lämpimämpi.

IMG_20180523_153752
Herneitä kannattaa liottaa pari tuntia ennen kylvöä

Jotta herneiden itäminen olisi parempaa ja nopeampaa, niitä kannattaa liottaa pari tuntia. Ohjeet liotuksesta vaihtelevat puolesta tunnista aina yön yli. Liiallinen liotus voi heikentää taas itämistä ja johtaa siemenen halkeamiseen. Näin ollen parin tunnin liotus riittää.

Lajikkeiksi valikoitui täksi kesäksi Markana ja Kelvedon Wonder. Molemmat ovat silpoydinherneitä, eli ns. perusherneitä. Viime vuonna hernelajikkeita oli muutama enemmän ja joukossa oli pari oikein makoisaa ja hyvää lajiketta. Ikävä kyllä suurin osa herneistä olivat sitten lajiketta joka kasvatti suuren palon ja erittäin hitaasti herneitä palon sisään. Lajike ei myöskään kestänyt sadetta, vaan varret kellastuivat ja palot alkoivat mädäntyä. Niin ja tietysti lajikkeet menivät kylvössä sekaisin. Vaikka lajiketietoja ja kuvia vertailtiin, ei lajikkeita kyetty yhdistämään siemenpusseihin. Lopulta jopa tuntui, että jossakin pussissa olisi ollut täysin eri hernetyypin herneitä. Niinpä tästä johtuen valitsimme tälle kaudelle täysin uudet lajikkeet. Varmuuden vuoksi.

Markana
Helppohoitoinen, runsassatoinen, maukas. Harvalehdistö, vastustuskykyinen taudeille.

Kelvedon Wonder
Tunnettu, varhainen, runsassatoinen. Hyvä vastustuskyky tauteja vastaan. Ei pidä kylmästä, joten vaatii kasvuharson viileyttä vastaan. Voi pärjätä ilman tukea.


Herneille tehtiin tällainen tuki tänä vuonna

Sillä aikaa kun herneet ovat turpoamassa, on hyvää aikaa valmistella kylvöpaikka. Herne on suhteellisen vaatimaton maan suhteen, mutta sen pitää olla kuohkea. Pelto olikin muokattu jo ennen vappua, jolloin sitä myös hieman kalkittiin. Tästä saakka maa on levännyt ja hieman tiivistynyt. Ensimmäiseksi valittiin paikka herneelle. Herneen paikkaa kannattaa vaihtaa vuosittain. Sitten paikalle lyötiin tolpat tuille ja tukien väliin viritettiin verkko. Herneet päätettiin kylvää harvakseltaan verkon molemmin puolin, joten aidan kummallekin puolelle tuli vaot. Vaot pitää kastella hyvin ennen kylvöä.Näiden herneiden kylvösyvyydeksi ilmoitettiin 3cm ja väliksi 6cm


Kun kylvöt oli tehty, herneet peitettiin ja maata tiivistettiin hieman. Tämän jälkeen maata kasteltiin vielä lisää. Viime aikoina ei ole satanut, joten maa oli todella kuivaa ja vettyminen vie yllättävän paljon aikaa ja vettä.


Lopuksi kylvösalue peitettiin harsolla. Harso pitää mullan lämpimänä, mutta estää myös lintuja kaivamasta herneitä ylös. Nyt sitten vain odotetaan itämistä.

2 kommenttia:

 1. No tämä selittääkin sitten sen, miksi aiempina vuosina minulla on itänyt vain puolet herneistä: olen nimittäin liottanut niitä pussin ohjeiden mukaan yön yli. Tänä vuonna kylvin liottamatta ihan siitä syystä, että piti saada nopeasti mielekästä tekemistä vajaa 3-vuotiaalle lapselle ja nyt itävyysprosenttikin näyttäisi aika hyvältä. Koskeekohan sama liotusohje muuten papuja? Kuudesta ruusupavun siemenestä kaksi oli mennyt liotuksen aikana ihan lötköksi ja vasta yksi itänyt. Kylvöstä on kuitenkin jo yli viikko aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla iti taitepapu kahdessa päivässä. Oli tosin sisällä lämpimässä, mutta en liottanut lainkaan. Tai siis ohjeessa luki vain "huuhtele". En ole ennen herneitä liottanut lainkaan, joten päätin nyt kokeilla, jos itäminen olisi nopeampaa ja varmempaa. Ohjeessa ei mielestäni taas sanottu mitään liotuksesta.
   Mutta liotukselle löytyi eri ohjeita. Harmillista. :/

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...