maanantai 14. toukokuuta 2018

Kurkkua ja kurpitsaa

Kesäiset, jopa helteiset säät ovat hellineet eteläistä Suomea jo viikon verran. Tämä on edistänyt kevättä roimasti ja kesäkin on aivan nurkan takana.Vaikka lämpimät ilmat houkuttelevat kylvämään ulos, pitää kuitenkin muistaa ettei maa ole mitenkään erityisen lämmin. Kylmät yöt viilentävät tehokkaasti päivällä lämmenneen pintamaan ja kylmä yö ei muutoinkaan ole eduksi lämmöstä pitäville kasveille.
Edessä on siis viimeisimpiä esikasvatettavien kasvien kylvöt.Poiketen aikaisemmista vuosista, päätin aloittaa avomaankurkut ja kurpitsat sisätiloissa.
Koska TomatoEdenin tomaatit tuntuivat kärsivän koko taimikasvatusajan ja niiden tyvetkin vaikuttivat olevan jokin sienitaudin hallussa, päätin aloittaa kylvöt puhtaalta pöydältä.
Tämä tarkoitti pöydän ja tarvikkeiden pesua. Pesun jälkeen desinfioin tarvikkeet vielä Virkon S aineella, joka tappaa mm. viruksia, bakteereja ja sieniä hapetusreaktiolla.

Nyt siis kylvämään avomaankurkkua ja kurpitsaa. Näille sopiva esikasvatusaika on 2-4 viikkoa ennen ulossiirtoa. Voidaan siis olettaa, että nämä saataisiin ulos noin kesäkuun puolivälissä. Kesäkuut ovat olleet viime vuosina melko viileitä, mutta sentään sopivia. Muutaman viikon esikasvatuksella päästään mukavasti muutama viikko eteenpäin ja samalla yli luvatun viileämmän jakson yli. Kun aika koittaa, pitäisi ulkonakin olla sopivaa.

Tänä vuonna kaikki kurpitsalajikkeet ovat uusia. Lord Nelsonin Nelson F1 on uutuus jo lajikkeenakin. Tämä jättikurpitsa muodostaa lihaisan sisustan. Se muistuttaa myskikurpitsaa ja sopiikin käytettäväksi moniin ruokiin.

Sperlin Gran Gigante on oikea jättikurpista. Jättikurpitsan saa kasvatettu, kun jättää kasviin vain yhden hedelmän kasvamaan. Vaihtoehtoisesti antamalla kaikkien kehittyneiden hedelmien kasvaa, saa useampia pienempiä. Jättiläismäisen kurpitsan kasvatus on kiva kesäprojekti lapsille. (Onpa siemenet kiinnostaneet kissaakin.)

Lord Nelson Partenon F1 on Nelson Gardenin Top Veg valinta. Eli kyseessä on suosittu ja erinomaiseksi havaittu lajike. Se on aikainen ja partenokarppinen. Se siis sopii kasvihuoneviljelyynkin, koska se ei vaadi hyönteispölytystä.

Avomaankurkkujen suhteen luovun lopulta yrittämästä niitä vesiviljelyssä. Niinpä päätin palata kokeelliselle linjalle ja kokeilla useampia lajikkeita.

Harmonie RZ, peitattu ammattisiemen. Erinomainen itävyys ja erinomainen kurkku. Erittäin helppo ja varma. Tämä lajike on pelastanut sadon jo monena kautena. Partenokarppinen ja karvasvapaa.

Kecskeméti Keseredésmentes, aikainen, korkeasatoinen, partenokarppinen, sopii säilöntään ja on kestävä härmää ja viruksia kohtaan.

Megyer f1, vahvakasvuinen, partenokarppinen, rapea, taudinkestävä, karvasvapaa.

Mohikán f1, melko aikainen, partenokarppinen, homeen ja kestävä härmää ja viruksia kohtaan, säilöntään.

Restina f1, Lidlin siemenvalikoimista. Kestävä ja satoisa. Härmänkestävä.

Vorgebirgstrauben, Lidlin siemenvalikoimista. Ristipölytteinen. Tuottaa satoa pitkään.

Avomaankurkkuja meni kennoihin sellaisissa suhteissa, että päätin tasoittaa puoliksi täyttyneen kennon vielä yhdellä lajikkeella. Täydentäväksi lajikkeeksi siemenkätköistä löytyi Reinin rypäle nimisiä kurkkuja. Siemenet ovat vuodelta 2005, joten siementen itävyys jännittää. Reinin rypäle on nopeakasvuinen, ristipölytteinen, perinteikäs lajike.

Reinin rypäle tunnetaan myös nimellä Rhensk druv Hg. Mitä ilmeisemmin lajike on vielä sama kuin Vorgebirgstrauben.Kurpitsan siemenet kylvetään 2-3cm:n syvyyteen

Kylvömultana käytin Jarvenkyla Oy:lta saamaani Novarbon kasvualustaseosta Kylvöseos (ORG.?), joka on luomuyhteensopiva.

En ole aiemmin käyttänyt tätä tuotetta ja odotan mielenkiinnolla sen toimivuutta. Turvepohjainen seos on tarkoitettu ammattikäyttöön. Se sisältää mm. vaaleaa rahkaturvetta, hiekkaa, broilerinlantaa ja puunkuorta. Mukana on myös Gliocladium SP. hyötymikrobi. N-P-K 100-70-400 mg/l , pH 6,2, kalkki 4kg/m3, johtokyky: 30mS/m.

Näiden numeroiden ja tietojen valossa tuote on hyvin lähellä Novarbon tytäryhtiön Bionin kuluttajille tarjoama Biolan Biolan Kylvö- ja Taimimultaa, jollei kyse ole jopa aivan samasta tuotteesta. Poikkeuksena on mykorritsan nimellinen puuttuminen tästä tuotteesta.
Novarbon infoon verraten eri johtokyky (25mS/m) sekä pH (6,5-7,0) hämmentävät.

Kuluttajatuotteeseen verrattuna eroa löytyy lannoitusohjeesta, jossa lannoittaminen kehotetaan aloittamaan heti istutuksen jälkeen. Lisäksi tuotteelle annetaan lyhyt varastointiaika (3kk lannoitetuille, 6kk lannoittamattomille). Kun pakkauspäivää verrataan varastointiaikoihin, oletan tuotteen lähteneen “vanhana” jo tehtaalta.

Koska netti on tänä keväänä täyttynyt valituksista Biolanin kylvömullan huonosta toimivuudesta ja sen mukanaan tuomista harsosääskiarmeijoista, toivon todella, ettei tämä tuote olisi samaa kuin kuluttaja tuote. Ongelmia on ollut tälle kaudelle jo tarpeeksi.


Kylvökset saavat olla pimeässä muutaman päivän ja sitten aloitetaan normaali valotus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...