tiistai 22. toukokuuta 2018

Luomussakin voi olla myrkkyjäämiä!

Artikkelia muokattu alkuperäisestä sen aiheuttaman palauteen takia.
Näin ollen asian johdanto ja se miksi lähdin asiaa selvittämään, on jätetty pois.


Otsikossa asia onkin tiivistetysti. Siis myös luomumullassa ja lannoitteissakin voi olla myrkkyjäämiä. Kirjoituksen ei ole tarkoitus provosoida tai mustamaalata luomua, vaan herättää vain ajattelemaan että voi olla mahdollista, ettei luomumerkintä ole 100% tae myrkyttömyydestä.

Luomulannoitteissa käytetään lannoitukseen eläinten lantaa ja prosessiteollisuuden jätteitä, jotka voivat sisältää torjunta-ainejäämiä. Luomulannoitteet voivat myös koostua eksoottisista aineista, kuten kaakaon kuoresta, melassia tai vaikkapa soijarouheesta.
Monen luomulannoitteen alkuperä onkin Suomen ulkopuolella.

Vaikka eläinrehun voisi mieltää torjunta-aineettomaksi ja sopivaksi lannoittamiseen, niin näin ei välttämättä ole. Pelkästään rehuksi tarkoitetun aineen torjunta-ainejäämiä ei tarkkailla, eikä Evira ole asettanut rehulle torjunta-ainemäärän raja-arvoja.


Näin vastasi Eviran rehujaos:
”Yleinen periaate on, että rehut eivät saa aiheuttaa haittaa eläimille, ihmisille eikä ympäristölle, ja siksi monille rehuissa mahdollisesti esiintyville haitallisille aineille, kuten esim. raskasmetalleille ja dioksiineille, onkin rehulainsäädännössä määritelty sallitut enimmäispitoisuudet tai niitä ei saa olla rehuissa lainkaan, kuten salmonellabakteerit. Kasvinsuojeluainejäämille ei toistaiseksi ole asetettu sallittuja enimmäisrajoja vain rehuna käytettävissä tuotteissa. Jos tuotetta käytetään sekä rehuna että elintarvikkeena, kuten esim. viljat, voidaan rehujen jäämiä peilata elintarvikkeille asetettuihin rajoihin. Eviran rehuvalvonnassa tehtyjen kasvinsuojeluainejäämäanalyysien perusteella on havaittu, että jäämät rehuissa ovat olleet hyvin pieniä ja pääasiassa niitä ei todeta lainkaan.”

Siis elintarvikeessa ei saa olla torjunta-ainejäämiä, mutta rehussa ei ole edes määriteltyjä raja-arvoja! (Sivuhuomautuksena, että mm. koirien ja kissojen ruuat määritellään rehuksi!)
Olin täysin pöyristynyt vastauksesta, koska olen ollut siinä käsityksessä, että rehut ovat puhtausvaatimukseltaan lähes ihmisruuan tasoisia, mutta näin ei olekaan.


Jotkin rikkakasvientorjunta-aineet kulkeutuvat eläimen suoliston läpi muuttumattomina. Tälläisiä ovat mm. pyralidi-myrkyt. Glyfosaattien on myös todettu kulkeutuvan lantaan.

Näin vastasi Eviran lannoitejaos:
”kuten rehut myös lantapohjaiset lannoitevalmisteet saattavat sisältää vähäisiä määriä kasvinsuojeluaineita, jo siitä syystä, että osa rehun sisältämistä kasvinsuojeluaineista kulkee eläinten ruoansulatuskanavan läpi lähes muuntumattomana. Lannoitevalmistelaissa ei ole raja-arvoa kasvinsuojeluainejäämille, koska on katsottu, että niiden sääntely kemikaali- ja elintarvikelainsäädännössä on riittävä. Lannoitevalmistelaki kuitenkin edellyttää, että lannoitevalmiste on turvallinen ja käyttötarkoitukseensa sopiva. Tuotteen laadusta vastaa sen valmistaja tai maahantuoja.”

Siis hetkinen?!
”Lantapohjaiset lannoitevalmisteet saattavat sisältää vähäisiä määriä kasvinsuojeluaineita”
Koska luomuvalmisteet lannoitetaan tai valmistetaan useasti jollakin lannalla tai teollisuuden prosessijätteellä, voivat torjunta-ainejäämät olla mahdollisia.

Koska väite kuulostaa hullulta ja epäuskottavalta, kysyin asiaa erikseen vielä Eviran luomujaostosta.

”Olenko käsittänyt oikein, ettei luomulannokkeita ja kasvualustoja tutkita torjunta-ainejäämien varalta, koska niille ei ole lainsäädännössä annettu raja-arvoja?”

Näin vastasi kysymykseeni Eviran luomujaos:
”Kyllä, eli mahdollinen tutkiminen ja seuranta on lannoitevalmistajien omalla vastuulla.”
“Jos luomussa käytettävien kasvualustojen torjunta-ainejäämät olisivat erityinen ongelma, olisi ongelma myös tavanomaisessa tuotannossa. Sellaisesta minulla ei kuitenkaan ole näyttöä, mutta jos olisi, olisi kyseessä ilman muuta vakava asia.”

Tiivistetäänpä asia:

Rehuissa saa siis olla torjunta-aineiden jäämiä.
Luomulannoitteissa ja kasvualustoissa voi olla torjuta-aineiden jäämiä.
Torjunta-ainejäämiä tutkitaan vain elintarvikkeista.

Jos epäilet esim. pyralidimyrkytystä missä tahansa kompostia, lantaa prosessiteollista jätettä sisältävässä tuotteessa, se voi olla täysin mahdollista.

Jos tahdot olla täysin varma tuotteesi myrkyttömyydestä, kysy valmistajalta eräkohtaisia tutkimustuloksia myrkyttömyydestä ja viittaa tähän artikkeliin ja Eviran kommentteihin. Kun vaadit 100% puhdasta, ei tutkimustulosten vaatiminen ole liioiteltua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...