lauantai 12. toukokuuta 2018

Melassi myrkyllistä?

Viime päivityksessäni harmittelin tomaattien latvojen käpertymistä. Ongelmat alkoivat kun tomaatit ehtivät olla kasvihuoneessa noin 2 viikkoa. Tällöin tomaattien latvat alkoivat ruttaantua tai nouseva kasvu muistutti lähinnä maasta nousevaa saniaista.


Tomaattien lehdet rullautuivat latvan osalta lopulta kaikissa tomaateissa

Olen normaalin lannoittamisen yhteydessä käyttänyt Suomen Rehun Farmarin seosmelassia. Annosteluohjeen sovelsin monista netistä löytyvistä. Melassi on erittäin käytetty lannoite luomulannoitteissa sen sisältämän kaliumin takia. Kun melassin käytön lopettaminen ja uudelleen ruukuttaminen ei auttanut tilanteeseen, olin yhteydessä Hankkijaan, jonka omistuksessa Suomen Rehu on. Sain Hankkijalta ravinnesisällön, jotta pystyin laskemaan tarkemmin mitä annostuksessani oli oikein ollut.Luvut yllättivät. Kun tämä kaikki lisätään olemassa olevan lannoituksen päälle, muuttaa se jo paljonkin suunniteltua lannoitusta. Melassin takia kaliumin määrä nousi huomattavasti ja muutti kevyen taimivaiheen typpekkäämmän typpi-kalium suhteen lähes päälailleen. Ravinteiden arvot olivat kuitenkin vielä siedetyllä tasolla ja näin ollen mitään myrkytykseen viittaavaa ei olisi pitänyt näkyä.

Melassi on erittäin käytetty lannoite ja sain siitä jopa suosituksenkin eräältä puutarha-alan yritykseltä. Miksi sitten ongelmia, jos ongelmien nyt odotetaan liittyvän juuri tähän melassiin? Sokerijuurikkaasta valmistettu melassi sisältää myös natriumia ja klooria.

Kloori kuulostaa hyvin vaaralliselta, kun puhutaan lannoittamisesta. Niin yllättävää kuin se onkin, kloorilla voi lannoittaa… tai siis sitä voidaan antaa kasveille melko paljonkin.

Kalsiumin vajausta voidaan korvata “maantiesuolla”, eli kalsiumkloridilla. Aine on siis samaa jolla estetään hiekkateiden pölyämistä kesäisin. Aineesta on toki omat agri-versionsa, mutta eroaa vain puhtaudellaan maantiellä käytettävästä versiosta. Kirjoittelin kalsiumkloridista jo 2015 ja tuolloin laskeskelin, että klooria saisi antaa maksimissaan jopa 142mg kasville päivässä kahden viikon ajan. Kun melassin joukossa on ollut nyt 8,5mg klooria litrassa ja kastelua on tapahtunut n. 2dl ja vaikkapa joka toinen päivä, tulee 2 viikon kloorisummaksi 12mg. Isokokoiselle kasville 2 viikon kloorisumma saa olla maksimissaan 2000mg. Eli kertynyt kloorimäärä on hyvin vähäinen.


Vaurioita kurkun lehdessä

Kurkku on klooriherkkä kasvi ja siinä näkyy helposti polttovioituksia. Kasvihuoneen vesiviljelyssä olleet kurkut ovat saaneet melassia vain hyvin vähän ja tämänkin kun kippasin puolikkaan saavin vesisäiliön pohjalle, jonka päälle kaadoin 150l puhdasta melassitonta lannoitevettä. Lopullisen veden klooriarvoksi oli laskettavissa 1,2mg/l. Kasville kertynyttä kloorimäärää on vaikea arvioida tässä tapauksessa. Vesijohtoveteen verrattaessa, on kloorin määrä edelleenkin yli kaksi kertainen verrattuna suurimpaan lisättävään kloorimäärään normaalitilanteessa (0,5mg/l). Kurkun lehtien palovammat voivat siis olla seurausta liian korkeasta kloorimäärästä.

Natriumin osalta ei taas kerrota sen vaikutuksia tomaattiin ja minkälaisia annostuksia sitä saisi olla. Natrium on joidenkin kasvien tarvitsema ravinne, joista sokerijuurikas lienee tunnetuin. Natriumia on tomaateille kertynyt arvioiden mukaan suunnilleen saman verran kuin klooria.

Nostaessani tomaattien latvarullauksen esillä puutarharyhmässä, nousi esille myös aminopyralidi saastuminen (aminopyralid contamination). Aminopyralidi on rikkakasvimyrkky, joka vaikuttaa leveälehtisiin kasveihin. Sen aiheuttamat vauriot ovat hyvinkin samanlaisia kuin omissa tomaateissani. Aminipyralidi aiheuttaakin vioituksia tomaattiin, perunaan ja papuihin. Aminopyralidia käytetään vilja-, öljy- ja sokerijuurikasviljelyksillä rikkakasvien torjuntaan. Myös klopyralidia sisältäviä rikkakasvintorjunta-aineita käytetään, ja myös niillä on samanlaisia vaikutuksia tomaattiin. Klopyralidin aiheuttamat (clopyralid contamination) vauriot ovat hyvin samankaltaisia.

Vaikka aminopyralidimyrkytys yhdistetään yleensä lantaan tai kompostiin, on nyt oletuksena, että sokerijuurikkaasta on ollut pyralidi-yhdisteitä, jotka ovat kulkeutuneet koko prosessin läpi hajoamatta juurekkaasta aina melassiin. Melassi on karjanrehua ja näin ollen tuntuisi omituiselta, jos sisältö sisältäisi rikkakasvimyrkkyjen jäämiä. Laitoin asiasta kuitenkin selvityspyynnön Hankkijalle.

Jos melassi todella sisältää rikkakasvimyrkkyjen jäämiä, olisi kiva tietää kuinka paljon ja mikä määrä aiheuttaa tomaatille vaurioita. Saahan vesijohtovedessäkin olla hyvin paljon vaarallisia raskasmetalleja, kunhan niiden määrät alittavat määrätyt raja-arvot.


Kukkaset ja muut kasvit voivat melassista huolimatta hyvin

Vaikka kaikki kasvihuoneen kasvit ovat saaneet samaa melassilla terästettyä lannoitevettä, ei vaurioita näy kuin tomaateissa. Kurkkujen osalta vauriot ovat osittain sekundäärisiä. Tällä hetkellä pidättäydyn käyttämästä sokerijuurikkaasta valmistettua melassia missään muodossa ja jatkan sen osalta testein. Suunnitelmana onkin tehdä testejä tomaatin varkaista juurrutetuilla taimilla, joilla ei ole toistaiseksi yhteyttä melassiin.

Toivottavasti asiaan tulisi jokin selvyys lähiaikoina. Ongelman aiheuttaja saattaa olla melassi tai sen annostus. Vika saattaa olla myös maassa tai sen pH:ssa. Ongelma saattaa olla myös kasvitaudissa joka on voinut levitä kaikkiin mullan mukana tai siirtyä muihin vuoksi-luode pöydän yhteisessä kastelussa. Sattumien summa tai pulma piilee jossakin joka ei vielä tullut tässä esille.

Viime vuonna käytin Remo Nutrientsin lannoitesarjaa, joka sisälsi melassia. Tuo melassi on tehty käsitykseni mukaan sokeriruo’osta. Sen melassin kanssa ei ollut mitään ongelmia, päin vastoin. Ihastuinkin tuon kautta melassiin, josta tämäkin kokeilu sai pontta.

12 kommenttia:

 1. Entä jos suihkuttaisi suoraan lehdille tuosta tehtyä liuosta (sopivan vahvana... mikä se sitten olisikaan) ja vastaavaa esim. sokerijuurikasmelassipohjaista eli setvisi onko niillä eroa? Nimittäin juurten kautta vaikutus voi olla hieman toinen, ehkä heikompi, kun aine kuitenkin on(?) leveälehtisten rikkakasvien suoraan lehdille levitettäväksi tarkoitettu. Sopivia rikkakasvejakin voisi hyödyntää ettei tarvitsisi kasvihuonekasvien taimia tuhota... hm... ehkä jopa samalle kasville mutta eri lehdille voisi toimia vaikka olisikin systeeminen myrkky ainakin näkisi mille kasvi reagoin herkimmin (ennen mahdollista kuukahtamistaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin kyllä juttua, että pyralidi vaikuttaa ennen kaikkea lehtien kautta, mutta vaikuttaa myös juurten kautta. Olen juuri laittamassa tomaatista pistokkaita kivivillaan verrokkitestiin. Mukana tulee olemaan "vaihtoehto B, jonka olemassa olon taimimultasekoitteessa muistin vasta muutama minuutti sitten. Se, kun voi sisältää pyralidi-myrkkyä ainakin tuon jutussa linkatun videon nojalla, vaikka onkin puhdas puutarhatuote.

   Poista
 2. Tämä kannattaa lukea, ja miettiä miten ravintoketjussa kulkeutuvat myrkyt vaikuttavat (ja miksi tomaatit reagoivat, vaikka kukat eivät)
  http://kasvinsuojelu.berner.fi/tuotteet/rikkakasvien-torjunta/lancelot-wg

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista, sillä minulla on käynyt tänä vuonna ensimmäistä kertaa ihan samalla lailla, toistaiseksi lähinnä vain yhden tomaatintaimen kanssa. Se on minulle uutta Hildares-lajiketta. Ensimmäisenä tulisi siis mieleen, voisiko liittyä jotenkin siemeniin?
  Muutoin olen toiminut esim. lannoituksen suhteen lähes samalla kuin aiempinakin vuosina. Ainoana erona se, että laitoin istutuskuoppiin muiden (luomu)lannoitteiden lisäksi hieman hevosenlantaa, ihan muutaman kikkareen verran. Vaikea kuitenkaan uskoa, että syy voisi olla siinä, semminkin kun suurin osa muista taimista on kuitenkin ainakin vielä toistaiseksi erittäin hyväkuntoisia. Ellei sitten lannoitetta olisi kokonaisuudessaan liikaa?
  Yhtenä vaihtoehtona tulee myös mieleen tämän kevään poikkeukselliset sääolot; kuumat päivät ja kylmät yöt suurine lämpötilanvaihteluineen (kasvihuoneemme on lämmittämätön, olikohan sinulla lämmitys?).
  Aika mysteeri tämä on, toistaiseksi ei auttane kuin tarkkailla tilannetta ja toivoa, ettei ongelma leviäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kasvihuone on lämmitetty ja lämpötilaterot tai ainakin yön alin on huomattavasti normaalia ylempänä. Ennenhän meillä tomaatit ovat oleet lämmittämättömässä kasvihuoneessa.

   Mutta hevosen lantaa? Oliko kyseessä kaupallinen tuote?
   Laitoin nimittäin taimimullan joukkoon kaupallista hevosenkakkaraetta 1dl verran. Kun tynnyri on 120l ja taimipurkki 0,75l, tulee taimipurkkiin laskennallisesti 0,6ml hevosenkakkaa. Melko vähän.

   Tosin tämä oirehtimen alkoi vasta kasvihuoneessa, jossa myös melassin käyttö alkoi tomaattien osalta. Toki hevosenkakka sulaa tuolla hitaasti, mutta se oli kyllä olemassa tuolla jo taimitelttavaiheessa. Sen puolesta syyttäväsormi osoittaa melasiin.

   Testitaimet (melassittomat varkaat toiselta kasvattajalta) ovat nyt juurtumassa kivivillassa. Niiden kanssa teen hieman sulkevia kokeita aiheuttajan löytämiseksi.

   Poista
 4. Minulla oli kyseessä ihan tuore hevosenlanta. Nyt vasta luin, että se onkin ilmeisen ravinnepitoista, enpä olisi uskonut. Hyvinkin voi siis minulla olla kyseessä ylilannoitus, olisi ehkä pitänyt säästää nuo hevosenkikkareet kaivettavaksi multaan vasta vähän myöhemmin.
  En tiedä, voisivatko eri tomaattilajikkeet myös olla erilailla herkkiä liikalannoitukselle. Kaikki saivat nimittäin samanlaisen satsin, ja osa näyttää porskuttavan oikein tosi hyväkuntoisina.
  Scheteligin sivuilla taas suositeltiin tähän ongelmaan juurikin yölämpötilan nostoa, minulla se voisi siis auttaa. Onneksi säidenhaltija onkin juuri nyt huolehtinut asian ;)
  Vielä minun piti kysyä, että olivatko sinulla kaikki tomaatit samaa lajiketta, vai oliko useita eri lajikkeita? Se ei tainnut tekstistäsi selvitä.
  Vielä yhtenä vaihtoehtona mietin kasvihuoneen maassa mahdollisesti syvemmällä vielä ollutta routaa?
  Toivotaan, että kokeesi paljastavat aiheuttajan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä lajikkeita on useita ja ongelma kaikissa. Jopa vanhoissa ja hyvissä kauppalajikkeissa. Nyt kun niihin tullut värit takaisin (typpi- ja magnesiumkuuri) olen mennyt pelkällä vedellä hieman huuhtelutyylillä. Osa alkaa vähän toipunaan ja uusi latva alkaa näyttää hieman paremmalta. Osa on edelleen ihan samassa tilassa.

   Poista
 5. Sain tänään Hankkijalta vastauksen ettei melassia ole testautettu rikkaruohomyrkkyjen varalta. Samalla todettiin että sokerijuurikas on yhtä herkkä kasvi kuin tomaattikin joten myrkkyjen käyttö on epätodellista. No kyseisiä yhdisteitä löytyy nimenomaan mm. sokerijuurikkaille suunnatuista rikkakasvientorjunta-aineista. Laittelin Eviraan viestiä ja kysymystä siitä miten asian kanssa edetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   itselläni oli sama ongelma kolme vuotta sitten tomaatintaimilla, joita lannoitin Neudorffin tomaateille tarkoitetulla melassilla. Lannoittamisen aloittamisen jälkeen tomaatintaimet alkoivat kasvaa epämuodostuneesti (siis selvästi kyse ei ollut vain pelkästä kipristelystä, vaan selkeistä epämuodostumista, kuten sinunkin kuvissasi). Osa taimistani oli toisella lannoituksella, ja niillä ei ollut mitään hätää. Jo silloin löytyi netistä jonkun verran epäilyjä, että melassissa voi olla rikkaruohomyrkkyjen jäämiä. Kirjoitin tuolloin Neudorffille kysellen aiheesta, mutta en koskaan saanut vastausta.

   Tälläkin hetkellä löytyy tomaatinkasvattajien keskusteluja, joissaa on valitellaan ongelmaa. Esimerkiksi puutarhanetin tomaattiketjussa yhdellä kirjoittajalla näytti olevan samanlaista epämuodostumaa tänä keväänä ja lannoitteena juuri melassi. Ihan mahtavaa, että selvittelet tätä juurta jaksaen ja Eviraa myöten! Tulen seuraamaan mielenkiinnolla miten tapaus etenee ja josko selviäsi, onko kyseessä tosiaan rikkaruohomyrkkyjäämät ja onko esimerkiksi mahdollista, että sitä on vain osassa melassisatseista, muttei kaikissa. Tuntuu jotenkin hullulta, että kaikki melassi voisi olla myrkyllistä, kun sitä monet menestyksekkäästi käyttävät. Ja jos osassa on ongelmaa ja osassa ei, miten uskaltaa kokeilla mikä melassi on hyväksi, mikä haitaksi? Itse en oman kokemuksen jälkeen ole melassiin uskaltanut koskea.

   Poista
 6. Eviran rehupuolelta tuli vastaus. Kasvinsuojeluainejäämille ei toistaiseksi ole asetettu sallittuja enimmäisrajoja vain rehuna käytettävissä tuotteissa.

  Koska käyttämäni melassi on tarkoitettu vain rehukäyttöön, voi se näin ollen sisältää kasvinsuojeluaineita. Se ei saa kuitenkaan saa tehdä haittaa eläimille, ihmisille tai ympäristölle. Eviran rehuvalvonnassa tehtyjen kasvinsuojeluainejäämäanalyysien perusteella on havaittu, että jäämät rehuissa ovat olleet hyvin pieniä ja pääasiassa niitä ei todeta lainkaan.

  Odotan vielä lannoituspuolen vastausta, mutta melassin osalta asia ei etene ainakaan viranomaistahojen toimesta eteenpäin.

  VastaaPoista
 7. No niin siinä sitten kävi kuinka epäilinkin. Lannokkeetkin saavat sisältää torjunta-aineita. Ja sanotaan, että jos vika on tuossa Biolanin hevonkakassa, niin eipä tomaattia ole mainittu lannoite kohteena => joten toimintani on ollut tältäkin osin ohjeen vastaista. Tosin lannoitelainsäädännän mukaan viallinenkaan tuote ei aiheuta korvausvelvoitetta, kun kärsijänä on yksityinen taho.

  Tässä vielä Eviran lannoitepuolen vastaus:
  Hei, kuten rehut myös lantapohjaiset lannoitevalmisteet saattavat sisältää vähäisiä määriä kasvinsuojeluaineita, jo siitä syystä, että osa rehun sisältämistä kasvinsuojeluaineista kulkee eläinten ruoansulatuskanavan läpi lähes muuntumattomana. Lannoitevalmistelaissa ei ole raja-arvoa kasvinsuojeluainejäämille, koska on katsottu, että niiden sääntely kemikaali- ja elintarvikelainsäädännössä on riittävä. Lannoitevalmistelaki kuitenkin edellyttää, että lannoitevalmiste on turvallinen ja käyttötarkoitukseensa sopiva. Tuotteen laadusta vastaa sen valmistaja tai maahantuoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun selvittelit asiaa! Tuntuu kyllä hullulta, että lannoitteissa (joiden pitäis edistää kasvua...) voi olla rikkaruohomyrkkyjä, jotka voivat jopa tuhota sadon. Hevonkakan amonipyralidiongelmista löytyy muuten paljon tietoa ja uutisartikkeleita monen vuoden ajalta (googleta esim: aminipyralid in manure). Luulen, että ongelma on laajempikin, mutta kaikki kotikasvattajat eivät osaa ehkä yhdistää ongelmaa lannoitteeseen vaan olettavat sen johtuvan jostain muusta. Melassista löytyy vähemmän uutistason juttuja, mutta aika paljon keskusteluja, joiden kuvissa näkyy noita tyypillisiä vaurioita ja lannoitteena käytössä melassi.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...