torstai 17. toukokuuta 2018

Naurista ja papua

Kaskinauris ja taitepapu saivat luvan olla viimeiset esikasvatettavat sisätiloissa. Nämä olisivat saaneet esikasvaa lämpimässä kasvihuoneessakin, mutta kurkkujen ohella nämä menevät vaivattomasti sisälläkin. Toivottavasti lämmin ja tasainen lämpötila tuottaa nopeasti tulosta.

IMG_20180513_174600

Kaskinauris, Enon kanta on vanha maatiaislajike. Nimensä se on saanut kaskesta, koska naurista on kasvatettu monesti ensimmäisenä kasvina kaskimaassa. Kaskettu pelto sisälsi runsaasti puun tuhkaa ja nauris viihtyykin tuhkaisessa maassa. Kaskinauris saa koko kauden tarvitsemansa ravinteet, kun 10m2:lle levitetään 1-2kg puhdasta puutuhkaa.

Nauris voidaan esikasvattaa sisällä ja siirtää ulos 2-3 viikon päästä kylvöstä. Nauris voidaan kylvää myös suoraan peltoon suorakylvönä, mutta tällöin pellon pitää olla lämmennyt. Esikasvatetulla ryhmällä onkin tarkoitus varhaistaa satoa ja tehdä toinen kylvö suoraan peltoon, kun esikasvatetut on ensin karaistu ja sitten istutettu maahan.

IMG_20180513_180822
Kokoeroa mustien nauriiden ja valkoisten papujen siementen välillä

Taitepapu, Ferrari on Lord Nelsonin Top Veg valinta, eli kyseessä on suosittu ja hyvä lajike. En ole erityisemmin mikään papujen ystävä, mutta taitepapu maistuu. Taitepapu on monille tuttu kaupan pakastealtaan sekavihannespussista, jossa pavut on pätkitty pieniksi paloiksi. Taitepapu eroaa tavallisesta pavusta sillä, että se syödään palkoineen.

Vaikka nyt lämpimät kelit ovat lämmittäneet erittäin tehokkaasti peltoa, päätettiin pavutkin esikasvattaa sisällä. Pavut olisi voinut jo vallan hyvin kylvää suoraan maahan, mutta esikasvatuksella toivotaan hieman nopeutusta suhteessa sadon saamiseen.

IMG_20180513_181435
Kylvökset tehtiin Novarbon kylvömultaan


IMG_20180516_194504
Nauriit olivat kahden päivän päästä jo ylhäällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...