lauantai 26. toukokuuta 2018

Okat ulos ja ruukunvaihto

Toinen okakausi etenee mallikkaasti. Syy hyvään okien kasvuun on viime vuoden mukuloissa, jotka olivat hyvin suuria. Myös myöhästetty startti on ollut eduksi kasvulle.

Okat vaativat paljon valoa ja aikainen kasvun aloitus sisätiloissa voi teettää vain pitkää ja honteloa vartta. Siitä ei periaatteessa ole sen suurempaa haittaa kuin lakoontuminen, mutta olen havainnut maanpäällisen osan vaikuttavan merkittävästi maanalaiseen osaan, jolla okan kohdalla on suurin merkitys sadon kannalta.

Okat kasvoivat pitkälti oman onnensa nojassa veranalla, muiden asioiden viedessä suuremman huomion. Oli kuitenkin kiva havaita, että kehitys oli ollut positiivinen. Elinvoimaisuuden takana ovat suuret siemenmukulat ja runsaamman puoleinen valo.

Okat pitävät hyvin vettäläpäisevästä maasta. Niinpä niille tehtiin sekoitusta, joka koostui 1 osasta hiekkaa, 2 osasta peltomultaa ja 4 osaa viime vuonna käytettyä kasvuturvetta. Seoksesta tuli hiekkainen ja erittäin painava. Paino onkin eduksi, jolloin tuuli ei pääse kaatamaan purkkeja.

Vaikka okat pitävät kuivahkosta maasta, osaavat ne kyllä ilmaista mielensä jos maa kuivuu liiaksi. Lannoitusta okalle ei juurikaan kannata laittaa ja ennemmin suosii nopeasti veteen liukenevia hieman kaliumvoittoisia lannoitteita muutamia kertoja kaudessa.Kaikki okat laitettiin tänä vuonna samanlaisiin purkkeihin. Periaatteessa oka menee kyllä kohopenkissä avomaallakin, mutta loppukaudesta ulkoilman kylmyys tulee vastaan juuri silloin kuin juurimukuloiden pitäisi kasvaa ja turvota. Niinpä okat pitää olla nostettavissa sisälle kasvihuoneeseen hallaöiden tullessa. Oka ei kaipaa kylmää, vaikka näin väitetään, vaan oka kaipaa lyhyttä päivän pituutta.
Lyhyt päivänpituus vasta laukaisee mukulatuotannon.

Purkiksi valikoitui 20 litran kukkaruukut. Oka kykenee kyllä kasvattamaan juuria 60l saaviinkin erittäin kiitollisesti, mutta suurin osa siinä on kuitenkin turhaa. Parhain vaihtoehto okalle voisi olla kangasruukku, joka olisi 25-30cm korkea ja halkaisijaltaan 40cm. Oka kun ei kasvata mukuloita syvälle, vaan leveälle ja melko pintaan.


Oka ei pidä märästä kasvualusta, tummuneet juuret ovat tästä merkkinä


Okan voi istuttaa syväänkin, koska oka kasvattaa herkästi juuria varsista


Syvälle istuttaessa multa tukee varsia ja muodostaa lisää juurakkoa


Okat viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...