sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Tomaatin sidontaa ja istutusta peltoon

Tomaatit ovat olleet nyt kasvihuoneessa kuukauden verran ja lopullisissa ruukuissaan ne ovat olleet lähes kaksi viikkoa. Ongelmien takia niiden kanssa on joutunut hieman jarruttelemaan normaalista aikataulusta. Nyt pituuskasvu jo alkoi kaatamaan tomaatteja.

Kasvihuonekasvattajien suurin ongelma on tila. Tilaa on aina liian vähän. Joku tosin voisi sanoa taimiakin olevan liikaa suhteessa tilaan. Mutta tämä on pitkälti mielipidekysymys, johon jokaisella on oma kantansa. Vaikka kaikki taimet saisi väen vängällä tungettua kasvihuoneeseen keväällä, edessä onkin ongelmia kun kasvit kasvat suuremmiksi.

Teimme jo ruukkumäärästä suunnitelmaa talvella kun kartoitettiin kylvötarpeita, mutta kovinpa suunnitelmat olivat jälleen unohtuneet. Kasvihuoneen seinustat alkoivat täyttyä ja ruukut olivat kiinni toisissaan. Niinpä oli tehtävä jälleen radikaaleja päätöksiä. Ruukkujen väliin päätettiin jälleen jättää 20cm tyhjää, joka tekee tomaattien runkoväliksi n. 50cm.

Mitä harvempi kasvusto, sen vähemmän ongelmia syksyllä. Liian tiheä kasvusto onkin monen puutarhurin perisynti, mutta annettakoon se anteeksi. Myös itselle. Tiheän kasvuston huonona puolena on vähentynyt ilmankulku ja pimeys. Nämä tuovat mukaan äkkiä tuholaiset ja sienitaudit. Ja vaikuttaahan tiheys suoraan myös kasvien kasvuun ja valon saantiin. Satoa on tällöin odotettavissa vähemmän.

Ensimmäiseksi kasvihuoneesta rankattiin heikommat taimet pois. Sitten päädyttiin jättämän pois lajikkeet jotka sietäisivät paremmin ulkoilmaa, eli viileämpää. Parin vekslauksen jälkeen ruukkuväli toteutui jokaisessa välissä ja kasvihuoneeseen jääneet lajikkeet sekä ulos vietävät lajikkeet tyydytti kaikkien osapuolten mielipiteitä.


Lopulta kasvihuone järjestyi ja tomaatit saattoi naruttaa lopullisille paikoilleen

 


Koska ylimääräisille tomaateille ei ollut muuta paikkaa, ne päätettiin istuttaa peltoon. Pellolle päätyi lopulta kaikki (2x) Alaska- ja (3x) Sub Arctic Plenty-tomaatit. Näiden lisäksi joukkoon päätyi yksittäiskappaleet Citrinaa, Karkianoa ja Blushia.
Tomaateille kaivettiin syvä kuoppa ja sen pohjalle heitettiin reilu lapiollinen viime vuoden kasvihuoneturvetta. Turve on vieläkin erittäin ravinteikasta, koska se käsiteltiin viime kaudella hitaasti sulavilla lannoitteilla, mutta tomaatteja ravittiin kuitenkin aktiivisesti kaudella. Turpeen päälle heitettiin kerros Plant Magicin Oldtimer Granules mykorritsoja.

Mykorritsat ovatkin siellä parhaimmillaan missä kastelua ja lannoitusta suoritetaan vähemmän ja juuristolla on enemmän tilaa levitä. Näin kasvi saa sienijuurten avulla kaipaamiaan ravinteita ja kosteutta helpommin.

Tomaattien juuret ovat kasvaneet kahden viikon aikana fantastisesti, vaikka kasvu pysähtyi latvojen rullauksesta saakka. En osaa sanoa onko tämä mykorritsan vai kasvualusta sekoituksen ansiota, vaiko molempien. Juuriston laajuus ja tiheys oli kuitenkin poikkeavan positiivinen yllätys jo tässä vaiheessa ja näin nopeasti.


Lopuksi maan tiivistys ja runsas kastelu. Polttovaurioiden ja kylmän yön varalta, tomaatit saivat vielä päälleen kasviharson.Alaskan taimet kehittyivät todella heikosti, mutta kaksi onkin sitten kasvaneet muita paremmin. Näissä onkin jo kivan kokoiset raakileet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...