keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Tomaattien ruukutusta ja mykoja

Vappu oli varattu tomaattien ruukutuksille. Tomaattien ruukutukset lopullisiin purkkeihin näyttää ajoittuvan aina vapun tienoille. Tänä vuonna oli kyllä edellytykset aikaisempaankin.


Tiheää ennen ruukutusta

Tomaattilajikkeita on tänä vuonna hieman normaalia vuotta enemmän. Perustomaatti moneymaker on hyvä ja varma lajike, mutta sen kaveriksi pitäisi löytää jokin hyvä suurempikokoinen tomaatti. Aikaisempina vuosina marmande ja oxheart ovat tuottaneet pettymyksen sadon suhteen. Ne ovat olleet myös todella vaikeita kasvatettavia juuri taimivaiheessa. Taimet ovat suoraan sanottuna kituneet pitkälle kesään ja lähteneet vasta kasvihuoneessa kasvuun. Tämä on kuulemma tyypillistä niille.


Alaska-tomaatin taimia

Mukaan tähän uusien tomaattien lajikevalikoimaan pääsi myös muutama venäläinen aikainen tomaattilajike. Sub-artic, alaska ja bedouin. Nämä ovat tuottaneet pettymyksen jo taimivaiheessa heikolla kasvullaan. En osaa sanoa mistä minimalistinen mikrokasvuisuus ja puutuminen johtuu, mutta lähinnä epäilen taimipoltetta. Yllä olevassa kuvassa Alaskan taimet jotka pääsivät kasvihuoneeseen saakka. Melkoinen ero. Sisällä taimiteltassa on vielä (oli) muutama kitukasvuinen taimi näistä lajikkeista, joilla ei ollut mittaa edes 15 senttiä. Nämä lensivät armotta kompostiin. Tämän vuoden ruukutusmullaksi valikoitui Kekkilän professional turve ja Coco Agro kookos. Kuvasta poiketen aloitin ruukutukset Kekkilän professional 640 turpeella, jonka jatkeeksi hankin tänä vuonna asteen hienompaa 630 turvetta.


Märkä 640-turve jäi kovin paakkuiseksi

640 turve oli hankittu tasan vuosi sitten. Se oli jo tuolloin suhteellisen märkää ja tuosta johtuen turve oli paakkuuntunut voimakkaasti. Turpeen karkea olemus korostaa paakkuuntuneisuutta ja turpeen ilmavaksi saaminen puristepaalista alkaa vaatia jo oikeasti turpeen murskainta ja pöyhintäkonetta. Käsin murskaten turve jäi vielä kovin kokkareiseksi.

Turpeen sekaan laitoin kookosta (50/50), jolla sain rakenteen mieleisekseni. Kyseinen kookos on suunnattu ja esilannoitettu mansikalle, joten se piti käsitellä kevyellä kalkituksella ja lisätä siihen typpeä tasapainottamaan kovaa kalium sisältöä. Hitaasti sulava dolomiittikalkki estää taas latvamädän syntymistä. Tavalliset mullat ja turpeet sisältävätkin kalkkia pH:n noston takia. Viime kaudella käytin samaa seosta kiitettävän tuloksin.

Kookoksen kalkitusta ja typetystäValmis seos oli lähtökohtaa huomattavasti kuohkeampaa


Plant Magic Plus Oldtimer Granules

Kauden erikoisuutena on Oldtimer mykorritsa tuote, jota Helsingin Puutarhatarvike lähetti kokeiltavaksi. Viime vuonna käytössäni oli Biolanin mykorritsa kylvömultaa ja eri kasvualustasammalsekoitteita (kaupallinen versio ei sisällä), joihin oli lisätty mykorritsoja. Näissä mykojen määrä litrassa on häviävän vähäinen ja lajikkeitakin on vain yksi. Kirjoittelen tästä tuotteesta myöhemmin lisää, mutta mykorritsa tuotteilla haetaan parempaa juurimassaa, taudinkestävyyttä ja kuivumisen kestävyyttä.


Mykoja istutuskuoppaan


Mykoja suoraan juurille

Mykorritsat ovat sieni-itiöitä ja niitä ei käytännössä näe silmillä. Niinpä se mitä nähdään on niin sanottu kantoaine. Itiöiden elinikä on n. 6kk, joka annetaan avatun pussin eliniäksi. Mykorritsat kehoitetaan laittamaan suoraan istutuskuoppaan, jossa ne pääsevät heti kosketuskontaktiin juurien kanssa. Näin symbioosin muodostaminen pääsee heti vauhtiin, toisin kuin kaupallisissa mullissa jossa itiöt ovat sekaisin mullassa siellä täällä ja varastointiajan pituudesta johtuen jopa jo kuolleet pussia avatessa.Tomaatit istutettiin jälleen hieman syvempäänMoneymaker tomaatit ovat vantteria

Tomaatit päätyivät vielä kepitettyinä tiukkaan rivistöön. Pian niitä pitää harventaa ja asetella lopullisille paikoilleen sekä naruttaa.

Täysin ilman murheita tämä kasvihuonekausi ei alkanut. Tomaatit näyttävät kärsivän typen puutteesta, mutta myös kalsiumin puutteesta. En usko, että taustalla olisi välttämättä typen ja kalsiumin puutetta, vaan todellisuudessa kyse on kaliumin ylilannoituksesta. Lannoituksen osalta olen käyttänyt lisäravinteena melassia, joka sisältää paljon kaliumia.
Nyt tilannetta pitää lähteä korjaamaan kalsiumnitraatilla, jolla lähdetään polttamaan liikakaliumia pois kasvista kiihdyttämällä sen kasvua.

Ylilannoitus:
Kaliumin ylimäärä johtaa samaan tulokseen kuin, sen puutekin. Solunesteen väkevyys kohoaa haitallisen korkeaksi. Ylilannoitusoireet muistuttavat näin ollen suuressa määrässä puutosoireita. Niinpä lehtien vaaleaväri, velttous ja ruskeat laikut ovat tyypillisiä merkkejä kaliumin ylilannoltuksesta. Kun kaliumin puutos- ja ylilannoitusoireet liittyvät kasvin vesitalouteen lakastumisilmiönä, on niiden ilmestyessä kiinnitettävä kaliumin ohella myös erityistä huomiota kasvin vesitalouteen. Turve saattaa olla liian kuivaa tai liian märkää, tai johtoluku saattaa olla liian korkea. Kaikki nämä syyt johtavat veden puutteeseen, mikä tehostaa kaliumin puutos- ja ylilannoitusoireíta. Kaliumin ylimäärä johtaa helposti kalsiumin ja magnesiumin puutteeseen.


Lehdet vaaleita ja velttoja


Kalsiumin puute näkyy koukkumaisena kasvuna. Kuvassa näkyvät koukkumainen kasvu oli lopulta kyse torjunta-ainejäämistä, joita tuli rehumelassista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...