tiistai 8. toukokuuta 2018

Uusi lannoitelaskuri

Taas on kulunut kuukausi tuhertaessa uutta lannoitelaskuria. Tai eihän tällä lannoitteita lasketa, vaan lähinnä ravinteita joita lannoitteen mukana menee.

Laskuri on suunnattu käyttäjille, jotka haluavat tietää enemmän siitä mitä lannoitteiden mukana tai pikemmin mitä lannoitteiden seosten summasta kertyy. Tavallinen, yhtä lannoitetta käyttävä puutarhuri ei saa laskurista mitään apua tai konkreettista hyötyä.

En ole ehtinyt testaamaan laskuria perinpohjin, joten se voi sisältää virheitä ja tästä syystä nimessä mainitaan beta. Laskuri on apuväline, eikä sen varaan voi tai saa pelkästään nojata. Laskenta perustuu lannoitteiden ilmoitettuihin arvoihin ja laskenta tarkkuus vastaa normaalia puutarha-alan laskentatarkkuutta. Laskenta ei tapahdu moolimassoista, vaan pohjautuu prosenttiosuuksiin painosta tai tilavuudesta. Näin ollen laskurin käyttäjän on itse käytettävä annostusta, joka pohjautuu niihin arvoihin ja yksiköihin jolla lannoitevalmistaja on ilmoittanut prosentit. Lähinnä tämä tarkoittaa, että kiinteässä jauhemuodossa oleva lannoite annostellaan painon mukaan, ei tilavuuden mukaan.

Uusi Kausilaskuri sisältää seuraavat ominaisuudet:
- Ravinteiden seuranta 52 viikkoa (mg/l arvot, N:K-suhde + käyrät)
- Mahdollista käyttää emoliuoksia ja lannoitteita sekaisin
- Viikkoseurannassa joka viikolle oma tankkikoko, annostus, lannoitteet
- Vaihdettava aloitusviikko kirjanpidolle
- Käytettävissä 8 eri lannoitetta yhteen seokseen
- Runsas valikoima eri lannoitteita
- Lannoitteet valittavissa pudotusvalikosta
- 2:n eri lannoiteseoksen tarkempi vertailu
- 2:n eri lannoiteohjelman vertailu 8 viikon ajalle

Tärkeintä on muistaa, että laskuri ei anna avaimia käteen, vaan se on työkalu. Sitä pitää osata käyttää ja ennen kaikkea ymmärrettävä ravinteiden vaikutusta ja sopivia arvoja. Ravinteiden “runttaus” kasvualustaan ei tuota yksinään tulosta, vaan kasvia on osattava myös lukea. Ravinteiden sumea ymppääminen voi johtaa puutosoireisiin, yliannostuksiin ja pahimmassa tapauksessa myrkytyksiin ja kasvin solunesteen väkevöitymiseen liiaksi.

Lataa Kausilaskuri.ods (Open office)

Välilehti Vuosi

Jos haluat seurata kasvukauden osalta ravinteiden antoa ja pistää samalla muistiin mitä olet milloinkin antanut, aloita täyttäminen aloitusviikosta. Viikkolaskuri laskee aina 52 viikkoa aloitusviikosta eteenpäin ja tarvittaessa jatkaa seuravan vuoden puolelle. Aloititpa kauden koska tahansa tai olipa se kuinka pitkä tai lyhyt viikkoja riittää vuoden verran.

Kirjoita seuraavaksi tankin koko. Tankin koko on joka viikolle eri, jolloin esim. kasteluveden skaalaus kasvatusten suuretessa on helppoa. Et ole sidottu siis ensimmäiseen valitsemaasi tankkikokoon. Huomattavaa on, että tankki koko on se tilavuusmäärä joka sisältää jo lannoitteet. Täytä siis tankki 50-75% tilavuudesta ja lisää lannoitteet sekoittaen. Vasta tämän jälkeen täytä tankki määrätilavuuteen. Vaikka tankkitilavuus vaihtuisi viikkojen välillä, lannoitteiden kerryttämät ravinnearvot ovat vertailukelpoisia keskenään (mg/l).

Valitse lannoitteet näppärästi pudotusvalikosta. Enää ei tarvita tylsiä lannoitteiden arvojen kirjauksia ja vaihto toiseen lannoitteeseen käy näppärästi ja nopeasti. Lannoitesekoitus on mahdollista koostaa kahdeksasta ei lannoitteesta. Jokainen viikko voi koostua omanlaisestaan sekoitteesta eri lannoitteita.

Anna lannoitemäärä. Nestemäiset lannoitteet millilitroina ja jauhemaiset lannoitteet grammoina. Mahdollisuus käyttää lisäksi emoliuoksia täyttämällä kohtaan emoliuos, emoliuoksen prosenttivahvuus. Jos emoliuos ei ole käytössä, pidä ruudussa arvoa 0.


Välilehti Vuosi seuranta

Vuosi-seuranta sivulta näet sivulle Vuosi käyttämiesi lannoiteseosten kehittymän selkeinä käyrinä. Käyrällä voit esim. seurata typpi-kalium suhteen kehittymistä kauden aikana. Käyrien avulla voit myös suunnitella annostusta jos kasvin kasvua pitää ohjata johonkin suuntaan. Huom. N:K suhde luetaan taulukon oikean reunan arvoista 1: x.


Välilehti Vertailu

Sivun Vertailun täyttö on samanlainen kuin sivun Vuosi. Tämän sivun tarkoituksena on vertailla kahta lannoitesekoitetta. Vertaa tällä kahden seoksen eroja tai suunnittele muutosta nykyiseen lannoitukseen. Yksittäisten lannoitteiden mg/l arvot ovat näkyvissä, jolloin loppusummaan vaikuttavien ravinteiden kertymää on helpompi hahmottaa.


Välilehdet Vertailu1 vko8, Vertailu2 vko8 ja Vertailu vko8

Vertailu1 ja 2 sivujen täyttö on samanlainen kuin aikaisempienkin sivujen. Näiden kahden sivun tarkoituksena on vertailla kahta lannoitusohjelmaa. Ajanjaksollisesti tarjolla on 8 viikkoa tai kahdeksan askelta.Vertailu vko8 on nähtävissä käyrätasolla lannoitesarjojen erot ohjelman aikana. Sivuja voi käyttää kahden eri lannoitesarjan vertailuun ja erojen havainnointiin tai oman lannoiteohjelman kehittämiseen.

Toivottavasti lannoitelaskurista on jotain hyötyä jollekkin. Laskuri on kehitetty jälleen omien tarpeiden pohjalta, hieman laajentaen. Kehittävää palautetta ja mahdollisia toiveita otetaan mielellään vastaan.

Lataa Kausilaskuri.ods (Open office)

3 kommenttia:

 1. Huom! Toimii vain Open Officella! (ehkä Libre officella)

  VastaaPoista
 2. HUOM!!
  Vertailu1 vko8 ja oletettavasti myös Vertailu2 vko8 sivuilla on virhe viittauksien suhteen. En poista taulukkoa, mutta kyseiset sivut ovat käyttökelvottomat!

  VastaaPoista
 3. Laskuri päivitetty! 05.06.2018
  - Kahden lannoitesarjan vertailusivujen virheet korjattu
  - Vertailusarjoihin lisätty 2 lisäviikkoa
  - Chili Plus Sato & Kasvu arvot vaihdettu ja vahvuudet korjattu
  - Kekkilä Taimi-Superex lisätty
  - Kekkilä Kukka-Superexille lisätty typpisisältö
  - Kekkilä Vihannes-Superexille lisätty typpisisältö
  - Plant Magic + -nimike korjattu toimivaksi
  - Muutamia ulkonäöllisiä pikkufixauksia

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...