tiistai 12. kesäkuuta 2018

AirRAP-ruukku, STOP juurien kiertelylle

Blogiyhteistyö: Helsingin puutarhatarvike

Markkinoilla on monenmoista ruukkua, mutta harva ruukku muuttaa juurien luontaista käyttäytymistä ja pakottaa juuret haarautumaan. AirRAP-ruukku on tällainen.

IMG_20180609_130524
AirRAP-ruukku poikkeaa melkoisesti perinteisestä ruukusta

Helsingin puutarhatarvike lähetti AirRAP-ruukun testiin. Kyseessä on erikoinen ruukku, mutta mistä siinä on oikein kyse?

Kasvit kasvattavat luontaisesti juuria alaspäin ja sivuille. Jos juuren kärki osuu esteeseen, se lähtee myötäilemään estettä. Ilmiö on tuttu perinteisistä ruukuista, jossa ruukun pohjalla, kulmassa tai sivussa on paljon kierteleviä pitkiä juuria.

IMG_20180610_165226
Voimakasta juurien kiertymistä ruukun kanteissa

AirRAP-ruukku on niin sanottu “air pruning” ruukku, jossa ruukun muoto ohjaa juuren kärjen suppiloon, jonka päässä on ilmareikä. Kun kärki saapuu reiälle, se kuivuu ja juuri lopettaa luonnollisesti pituuskasvunsa. Pituuskasvun loppuminen aiheuttaa juuren haarautumista. Näin juurimassa ei muodostu ruukun reunaan, vaan koko multatila tulee hyödynnettyä paremmin ja juurimassasta tulee automaattisesti suurempi sekä tehokkaampi voimakaan haarautumisen ansiosta.

IMG_20180609_115723
Ruukku koostuu kolmesta osasta

AirRAP-ruukku toimitetaan osissa. Se koostuu kolmesta osasta. Sivulevystä, pohjasta ja kokoonpanoa kasassa pitävistä ruuveista. Kokoaminen on helppoa, hauskaa ja nopeaa.


IMG_20180609_115737
Kennon toinen pitkäsivu on reunasta ummessa, se on ruukun yläosa

IMG_20180609_115752
Pohjaosan kolme nyppylää tulevat sisälle päin

IMG_20180609_115800
Koko kokonaisuus pistetään kasaan mukana tulevilla ruuveilla

IMG_20180609_115933
Pohjalevy tulee alimpien nystyrärivin päälle

Ruukku on todella helppo ja nopea koota. Pohjalevy tulee alimman nystyrärivin päälle. Seinämän pystysuunnan tunnistaa siitä, että ruukun yläreunassa on kaksi riviä nystyröitä, joiden rei’itystä ei ole aukaistu. Sivu kietaistaan pohjan ympärille ja ruuvataan ylä- ja alareunasta nystyrän reiästä kiinni. Vaikka ruuvi voisi houkuttaisi ruuvata sisäpuolelta, älä tee sitä.

IMG_20180609_130418
Ruuvi ruuvataan päällekkäin olevien sivujen reikien läpi


IMG_20180609_130513
Valmis ruukku

”Air pruning”  ruukkujen synti tai lahja on niiden hengittävyydessä. Hengittävyys takaa happea juuristoalueelle, mutta samalla kuivattaa tehokkaasti kasvualustaa. Tästä syystä suosittelen valitsemaan kokoa suuremman ruukun, mitä valitsisit normaalisti. Myös kasvualustan suhteen kannattaa suosia tiiviimpiä kasvualustamateriaaleja. Hengittävä ruukku on loistava valinta niille, jotka herkästi ylikastelevat kasveja.

Ylikastelua vaativa kookos toimii myös ruukussa, mutta ylikastelun määrä pitää olla tällöin jo huomattavan suuri. Kasvualusta kannattaa myös painaa näissä ruukuissa hieman tiiviimmäksi, tai olla ainakaan jättämättä sitä turhan ilmavaksi.

Nämä asiat ovat tulleet todettua testaillessa Air-Pottia, ruukun “Amerikan serkkua”. Verrattaessa eroja eurooppalaiseen AirRAPin ja amerikkalaisen Air-Potin välillä, erot jäävät pieneksi. Valintatilanteessa näiden kahden välillä kallistuisin AirRAPin kannalle. Se on rakenteeltaan hivenen jämäkämpi, sivuseinä hivenen paksumpaa materiaalia, pohjakartiot ja ruuvit jotka on tarvittaessa ruuvattavissa työkaluavusteisesti kiinni. Myös varastoitaessa AirRAP vie sivuseinän suoran leikkuun takia vähän vähemmän tilaa.

IMG_20180609_135252
Umpinainen ylärivi muodostaa kasteluvaran ruukkuun

IMG_20180609_135223
Tanskan vienti-tomaatti uudessa ruukussaan

2 kommenttia:

 1. Nuo 2 litra air rap ruukut olisivat sen verran edullisia, että chilin taimien esikasvatus niissä ja sitten taimien siirtäminen isompiin air-pot/air rap ruukkuihin olisi jopa järkevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä ruukkuja on saatavana myös myös muissa väreissä, tosin vaatii 2000 erän tilausta valmistusmaasta. Valkoinen voisi olla hyvä, koska se ei ainakaan lämmittäisi värillään turhaan juurialuetta auringonpaisteessa.

   Kuvasta poiketen, 15l ruukku vaatii kolme kiinnitysruuvia. Tämän kauden juuripotti on tästä vielä tutkimatta.

   Pahoitteluni, että viestisi julkaisu oli jäänyt huomaamatta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...