sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Bokashi – matkalla supermultaan, eka täynnä

Blogiyhteistyössä: Viidakkotohtori

Aloitin Bokashoinnin kolme viikkoa sitten. Nyt ensimmäinen ämpäri on täynnä. Täyttyneen ämpärin myötä siirrytään ensimmäisen ämpärin kohdalla kakkosvaiheeseen.

1-IMG_20180606_202154
Ensimmäinen ämpäri lähes täynnä

Ensimmäisen bokashiämpärin täyttymiseen meni siis kolme viikkoa. Se on on melko normaaliaika, mutta riippuu tietysti kuinka paljon taloudessa syntyy biojätettä. Nyt ämpäri sai hieman myös täytettä kellarissa vanhentuneista perunoista ja porkkanoista.

1-IMG_20180608_153104
Ensimmäinen täynnä, toista aloitetaan

Ensimmäinen ämpäri tuntui täyttyvän jo alkuviikosta, mutta ilmeisesti käyminen oli jo siinä mallilla tässä vaiheessa, jotta tilaa järjestyi helposti aina lähes päivittäiselle litralle-puolelletoista biojätettä. Aivan täyteen ämpäriä ei kannatakaan täyttää, koska ilman saaminen ämpäristä tuntuu vaikeutuvan jos kantta ei pysty painamaan lommolle alaspäin.

1-IMG_20180608_153210
Prosessin toimivuudesta kertoi myös se että bokashinestettä alkoi kertymään runsaasti

Kun prosessi pelaa ja biojätteen kosteus on kunnossa, bokashinestettäkin kertyy. Vaikka kerätty biojäte ei ollut mitenkään märän oloista, nestettä tuntui kertyvä melko paljon. Sitä kun tuntui kertyvän lähes 2dl vuorokaudessa. Ämpärin pohjalle kertynyt neste kannattaakin valuttaa tarpeeksi usein pois, koska se alkaa käydessään haisemaan pahalta.


1-IMG_20180608_155024
Valmistumispäivä on hyvä kirjoittaa kanteen, jotta ämpäri ei unohdu

Nyt kun ensimmäinen ämpäri tuli täyteen, jätetään se jälkikypsennykseen, jossa fermentoiminen jatkuu. Ämpäri jätetään siis rauhaan 2-3 viikon ajaksi. Koska meillä näyttäisi ämpäri täyttyvän kolmessa viikossa, valitsin etukäteen jälkikypsennyksen ajaksi kolme viikkoa. Mutta pitää tyytyä kahteen viikkoon, jos ämpärille tulee tarvetta aiemmin.

Täyttynyt ämpäri suljetaan viimeisen täytön jälkeen tiiviisti kiinni (huomio ettei kannen väliin jää mitään) ja ämpäri pidetään yhä huoneenlämmössä. Vaikka ämpäri jätetäänkin nyt rauhaan, tulee sieltä myös muistaa tyhjentää bokashinesteet pois. Nesteen kertymistä kannattaa seurata ja pitää nesteen tyhjennysväli soviteltuna nesteen kertymiseen. Nesteen kertymisestä riippuen se kannattaa tyhjentää 2-5 päivän välein. Nesteen tyhjentämisen yhteydessä tulee muistaa painaa ämpäri jälleen ilmatiiviiksi.


1-IMG_20180608_153048
Asetin toisen ämpärin pohjalle yhden irrotetun kerroksen talouspaperia ja kostutin sen kevyesti. Kostutettuna se pysyy helpommin paikallaan kun päälle laitetaan ensimmäiset biojätteet


1-IMG_20180608_154742
Ensimmäisen kerroksen alle ja päälle tulee bokashirouhetta



Bokashi – nopeasti supermultaa biojätteistä
Bokashi – matkalla supermultaan, eka täynnä
Bokashi – multatehdas
Bokashi – valmista multaa

2 kommenttia:

  1. Meilläkin ollaan tyytyväisiä bokashiin: kahdestaan emme tuota niin paljon biojätettä, että kompostori mitenkään pelaisi talven yli ja sitten se täyttyy. Bokashit ovat jo pienemmässä tilassa ja ne on pantu joko maakompostiin tai lämpökompostoriin sitten jäisenä kevättä odottamaan. Ainoa haaste on ollut laiskuus lähtötuotteen pilkkomisessa. Kesällä on käytetty suoraan normikompostia. - Nappaan sulta vinkin laittaa talouspaperia pohjalle, kiitos.

    VastaaPoista
  2. Miten pieniksi pilkot keittämättömän kovan perunan. Bokashiin jää jonkin verran kivikovia möykkyjä, onko ne niitä keittämättömiä perunoita, joita en aina ole viitsinyt pilkkoa. Muuten aika hyvin on onnistunut. Pari ensimmäistä satsia haisivat lietelannalle. Lopetin kahvinporojen laiton tekeytyvään bokashiin ja haju on ollut sen jälkeen etikkamaista, ei pahaa. Joskus laitan porot valmiiseen bokashimultaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...