tiistai 26. kesäkuuta 2018

Epäonnen kurkut

Vaikka avomaalla kasvit kasvavat hienosti, ei tilanne ole hyvä avomaankurkkujen kanssa. Niitä vaivaa näivettyminen. Kerta toisensa perään. Syytä tälle ei ole tiedossa.


Avomaankurkut näivettyvät näivettymistään

Avomaankurkut lähtivät kasvuun hienosti heti kylvöstä. Niiden kamppailu elämästä alkoikin kun ne siirrettiin ulos. Siirtohetkellä vallitsi hellekeli ja arvata saattaa miten siinä kävi. Kurkut suivaantuivat täysin tästä siirrosta. Siirto tapahtui kasvihuoneen eteen lavakauluksiin. Kasvihuoneen edusta on lämmin ja aurinkoinenkin ja tästä syystä kurkkuja alettiin heti varjostaa varjostusverkolla. Kurkkuja ei kuitenkaan siirretty suoraan sisältä ulos, vaan ne saivat totutella muutamia päiviä kasvihuoneessa ja sitten ulkosalla.


Kurkut istutettuna lavaan


Kaksinkertaiset varjostusverkot suojaamassa

Melko pian oli havaittavissa auringon aiheuttamia palovammoja tai ainakin sellaiseksi luokiteltavia vaurioita. Varjostus oli suhteellisen hyvä ja lähes vieressä olleet kesäkurpitsa ja pavut eivät olleet saaneet polttovaurioita samanlaisella varjostuksella. Varjostusta piti parantaa jos se ei ollut kuitenkaan riittävä. Varjostusmateriaaliksi vaihtui hallaharso.Hallaharso varjostussuojana

Koska hallaharsolla on lämmittävä vaikutus, jätettiin harso auki päädyistä ja hieman edestä. Tällä taattiin ilman liikkuminen harson alla ja vältyttiin turhalta kuumuudelta. Vaan tämäkään ei auttanut. Kurkut lähtivät välillä kyllä kasvuun, mutta vain näivettyäkseen hetken päästä. Tätä jojoilua oli periaatteessa jatkunut koko lavakasvatuksen ajan.Kurkuntaimi ilman juuria


23/26 kurkkua oli juuriltaan tällaisia

Kun kurkkujen juuria alettiin tutkia, alkoi syitäkin löytyä huonolle kasvulle. Kurkuilla ei ollut nimittäin juuria. Kurkuilla ei ollut kunnon juuria siinäkään vaiheessa kun ne istutettiin lavaan, mutta eivät ne näin heikkoja olleet edes silloin. Taimivaiheessa käytetty Biolan/Novarbon taimimulta ei missään nimessä antanut kunnon tulosta ja olin suoraan sanottuna pettynyt tuotteeseen, vaikka varovaisesti toivoin siltä hyvää tulosta.

Koska juuristo on näin pahasti näivettynyt, en keksi muuta vikaa kuin lavassa oleva multa. Multa on viime vuodelta tomaattien vanhaa multaa. Joko siinä on jotain vikaa voimakkuuden tai eliöstön suhteen. Kyseessä on sekoitus Biolanin tuotteita ja tuntuu ettei niistä ole seurannut kuin ongelmia ongelmien perään. Mullan voimakkuus on vielä mittaamatta, koska kyseessä on hieman hankalampi toimi.

Lopulta oli hieman pakko myöntää, että siemenet ovat näiden kurkkujen osalta heitetty hukkaan ja taimista ei tule mitään. Kurkun taimet nousivat toinen toisensa perään juurettomina ylös. Lopulta lavaan jäi 3 tainta 26:sta. Loput korvattiin taimiston kurkuntaimilla. En lähtenyt niitäkään istuttamaan aivan suoraan lavaan, vaan suurimpaan osaan taimia tein istutuksen kurkkuruukkuun, josta juuret pääsevät vasta myöhemmin leviämään lavan multaan. Osa kurkuista päätyi sitten lopulta suoraan lavaankin. Katsotaan mitä tapahtuu.


Kurkuntaimia taimistolta


Kurkut istutettiin purkkeihin, josta juuret pääsevät läpi


Kurkkuja lavassa purkeissa


Kurkkuja lavassa ilman purkkeja

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Minulla kurkut eivät koskaan onnistu, mutta yritän aina uudestaan ja uudestaan. Kesäkurpitsat tekevät muutaman hedelmän ja sitten seuraavat jo mätänevät. Onko sinulla jossain juttua kesäkurpitsan kasvatuksesta täällä blogissa? Kukkia osaan kyllä kasvattaa ja tomaatteja mutta kurkut ja kesäkurpitsat ovat kohdallani salatiedettä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoitteluni, viestistä ei ollut tullut lainkaan ilmoitusta ja oli siksi jäänyt julkaisematta.
   Kesäkurpitsasta ei ole paljoakaan juttua. Olen itse kasvattanut kesäkutpitsat ensin kasvihuoneessa ja sieltä sitten maan lämmettyä siirtänyt ulos. Kasvihuoneessakin kesäkurpitsa menee, mutta tällöin lajikkeen pitää olla partenokarppinen. Tänä vuonna itse testasin Nelson Gardenin Partenon kesäkurpitsaa, joka on juurikin partenokarppinen. No se ei viihtynyt kasvihuoneessa, koska kesä oli niin lämmin. Kesäkurpitsan kasvatuksessa ei ole mielestäni mitään erikoista, helppo kasvatettava. Vettä ja ravinteita se kuitenkin vaatii. Kurkkujen osalta epäilen ravinteiden loppumista tai liikamärkyyttä juuritasolla.

   Poista
 2. Olipa huono tuuri kurkkujen kanssa. Mulla on avomaankurkut (partenokarppinen lajike) kasvihuoneessa kasvaneet vuosia ja sato erinomainen, yksi lajike/kasvihuone, sata tainta kaikkiaan, lasihuoneessa kasvarikurkut. Muovihuone on savimultapohjainen (jota en ole koskaan vielä vaihtanut, siis yli 20 vuoteen), siellä kasvaa tomaatit ja kurkut vuoronperää toistensa penkissä. Maan katan ruohosipulla eli ilman kaupallisia tuotteita mennään ja satoa tulee komeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoitteluni, että viestisi oli jäänyt julkaistavien laatikkoon. Kaikista saapuneista viesteistä ei jostakin syystä ollut tullut lainkaan ilmoitusta ja näin osa viesteistä on jäänyt huomaamatta.

   Toinen yritys onnistui ja tuotti satoa kohtuullisesti.
   Enpä tiedä missä vika todellisuudessa oli, mutta jotain vikaa tuossa maassa oli. Joko se oli liian voimakasta tai sitten siellä olleet ötökät söivät juuria.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...