tiistai 26. kesäkuuta 2018

Epäonnen kurkut

Vaikka avomaalla kasvit kasvavat hienosti, ei tilanne ole hyvä avomaankurkkujen kanssa. Niitä vaivaa näivettyminen. Kerta toisensa perään. Syytä tälle ei ole tiedossa.


Avomaankurkut näivettyvät näivettymistään

Avomaankurkut lähtivät kasvuun hienosti heti kylvöstä. Niiden kamppailu elämästä alkoikin kun ne siirrettiin ulos. Siirtohetkellä vallitsi hellekeli ja arvata saattaa miten siinä kävi. Kurkut suivaantuivat täysin tästä siirrosta. Siirto tapahtui kasvihuoneen eteen lavakauluksiin. Kasvihuoneen edusta on lämmin ja aurinkoinenkin ja tästä syystä kurkkuja alettiin heti varjostaa varjostusverkolla. Kurkkuja ei kuitenkaan siirretty suoraan sisältä ulos, vaan ne saivat totutella muutamia päiviä kasvihuoneessa ja sitten ulkosalla.


Kurkut istutettuna lavaan


Kaksinkertaiset varjostusverkot suojaamassa

Melko pian oli havaittavissa auringon aiheuttamia palovammoja tai ainakin sellaiseksi luokiteltavia vaurioita. Varjostus oli suhteellisen hyvä ja lähes vieressä olleet kesäkurpitsa ja pavut eivät olleet saaneet polttovaurioita samanlaisella varjostuksella. Varjostusta piti parantaa jos se ei ollut kuitenkaan riittävä. Varjostusmateriaaliksi vaihtui hallaharso.Hallaharso varjostussuojana

Koska hallaharsolla on lämmittävä vaikutus, jätettiin harso auki päädyistä ja hieman edestä. Tällä taattiin ilman liikkuminen harson alla ja vältyttiin turhalta kuumuudelta. Vaan tämäkään ei auttanut. Kurkut lähtivät välillä kyllä kasvuun, mutta vain näivettyäkseen hetken päästä. Tätä jojoilua oli periaatteessa jatkunut koko lavakasvatuksen ajan.Kurkuntaimi ilman juuria


23/26 kurkkua oli juuriltaan tällaisia

Kun kurkkujen juuria alettiin tutkia, alkoi syitäkin löytyä huonolle kasvulle. Kurkuilla ei ollut nimittäin juuria. Kurkuilla ei ollut kunnon juuria siinäkään vaiheessa kun ne istutettiin lavaan, mutta eivät ne näin heikkoja olleet edes silloin. Taimivaiheessa käytetty Biolan/Novarbon taimimulta ei missään nimessä antanut kunnon tulosta ja olin suoraan sanottuna pettynyt tuotteeseen, vaikka varovaisesti toivoin siltä hyvää tulosta.

Koska juuristo on näin pahasti näivettynyt, en keksi muuta vikaa kuin lavassa oleva multa. Multa on viime vuodelta tomaattien vanhaa multaa. Joko siinä on jotain vikaa voimakkuuden tai eliöstön suhteen. Kyseessä on sekoitus Biolanin tuotteita ja tuntuu ettei niistä ole seurannut kuin ongelmia ongelmien perään. Mullan voimakkuus on vielä mittaamatta, koska kyseessä on hieman hankalampi toimi.

Lopulta oli hieman pakko myöntää, että siemenet ovat näiden kurkkujen osalta heitetty hukkaan ja taimista ei tule mitään. Kurkun taimet nousivat toinen toisensa perään juurettomina ylös. Lopulta lavaan jäi 3 tainta 26:sta. Loput korvattiin taimiston kurkuntaimilla. En lähtenyt niitäkään istuttamaan aivan suoraan lavaan, vaan suurimpaan osaan taimia tein istutuksen kurkkuruukkuun, josta juuret pääsevät vasta myöhemmin leviämään lavan multaan. Osa kurkuista päätyi sitten lopulta suoraan lavaankin. Katsotaan mitä tapahtuu.


Kurkuntaimia taimistolta


Kurkut istutettiin purkkeihin, josta juuret pääsevät läpi


Kurkkuja lavassa purkeissa


Kurkkuja lavassa ilman purkkeja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...