perjantai 8. kesäkuuta 2018

Mitä kuuluu tomaateille?

Kasvihuonekausi alkoi tomaattien kanssa melko murheellisesti. Kaikki tomaatit oirehtivat voimakkaasti jostain joka käpristi niiden latvat poikkeuksellisella tavalla pitkittäin.


Gordost sibiri, nämä hedelmät lähtivät muodostumaan ennen oireilua

Nyt tilanne on parempi ja osittain korjaantunut. Ilman tomaattia ei tästä kaudesta jäädä, mutta alkuvaikeudet tulevat näkymään kauden loppuun saakka. Se mikä ongelmat aiheutti, on edelleenkin mysteeri. Periaatteessa ainoa muuttunut tekijä on rehumelassi, jonka käyttö aloitettiin lannoitelisänä tomaateille heti kasvihuoneessa ja lopetettiin ongelmien yltyessä. Lannoitus on ollut muuten sama, joskin arvoissa on tehty muutoksia kasvun edetessä.

Osassa tomaatteja jäljet näkyvät voimakkaammin kuin toisissa. Jäljet ovat tuossa 60-100cm:n korkeudella ja osittain vaikutukset näkyvät korkeammallakin. Vioituksia on käytännössä aivan jokaisessa tomaatissa. Jopa vahvoissa vanhoissa kauppalajikkeissa.

Vioitusalueen ala- ja yläpuolella lehdet ovat hyviä. Joissakin kukkanuput ovat kärsineet ja pölytys ei ole onnistunut. Näissä tomaatit jäävät pieniksi tai kukka-aiheet ovat kuivuneet paikalleen. Osasyyllisiä voidaan toki etsiä olosuhteista ja muusta lannoituksesta, mutta kaikkiin oireisiin ei varmasti löydy yhtä ja samaa syyllistä.


Vioitusalue on nähtävissä selkeästi tomaatin keskivaiheilla


Vioituskohdassa lehdet ovat edelleen osittain kippurassaReunemmassa lehdet ovat hieman oienneet pahimmasta rullauksestaVioitusalueen yläpuolella on jonkin verran epämuodostumaaNykyinen latva näyttää virheettömältä


Tässäkin tomaatissa vioitusalue on selkeästi nähtävissä


Vioittuneita lehtiä


Tässä kukkatertussa ei tunnu kaikki olevan kohdallaan


Osa lehdistä ovat tyvestä melko normaaleja, mutta sen jälkeen kasvu kutistuu kasaan


Koska suurimmat epäilykset vianaiheuttajasta liittyy melassiin, aion tehdä sillä kokeita. Koetaimet ovat nyt juurtuneet ja turvotettu turve kuivahtanut nyt ensimmäisen kerran.

Epäilys melassista ei ole outo, koska näitä vioituksia on ollut tänä vuonna todella monella. Yhteiseksi nimittäjäksi on eri tapausten välillä muodostunut sokerijuurikkaasta valmistettu melassi tai sen jatkotuote vinanssi. Vikahan ei ole melassissa tai vinanssissa itsessään, vaan sen mahdollisesti sisältämissä rikkakasvientorjunta-ainejäämissä. Huomion arvoista on, että Kekkilä on myöntänyt ettei se voi taata varmuudella Kekkilän brändin alla myytävän hollantilaisen valmistajan luomulannoitteen sisältämän vinassin torjunta-aineettomuutta.

Peruna-alan yhteistyöryhmä ry:n sivuilla kerrotaan amino- ja klopyralidivaurioista perunalle, jossa kyseisiä myrkkyjä on jäänyt maahan. Vioitusoireet näkyvät perunassa koukkumaisina lehtinä taimivaiheessa. Vioitukset näkyvät erityisesti tässä kuvassa.
Perunassa näkyvät vauriot ovat todella samanlaisia kuin omissa tomaateissani oli.

Melassin mahdollisesti sisältämää torjunta-ainetta ja muutenkin melassin tuottamaa ongelmia on tarkoitus todeta testitaimilla. Tavoitteena on aloittaa testitaimien lannoittaminen kokeellisilla annostuksilla jo tänä viikonloppuna. Testitaimilla on tarkoitus testata aikaisempaa lannoitusta melassilla, sovitetullummalla arvolla melassilla, korkealla typellä ilman melassia ja korkealla kaliumilla ilman melassia. Varsinaista kontrolliryhmää ei tarvita, koska tarkoituksena on löytää lehtiä pitkittäin rullaava vaikutus.

Osa tomaateista voivat oloihin nähden hyvin. Vaikka jossakin vaiheessa suunniteltiin uuden latvan kasvattamista varkaasta, ei näin mielestäni toimittu yhdessäkään tomaatissa. Varkaita ei tullut vioitusalueelle ja ylemmäs kasvaneet varkaat lähtivät lopulta kilpailemaan tasan vanhan eloon heränneen latvan kanssa. Pari tomaattia ovat ilman selkeää latvaa, vaikka kyseessä pitäisi olla runkotomaatti. Pariin tomaattiin jätettiin varas latvan rinnalle, jolloin tomaatista muodostui kaksilatvainen.

Pientä lannoituksesta johtuvaa rullausta on ollut nyt näkyvissä, kun aloitin automaattisen kastelun tippaletkujen kautta. Tämä ongelma on helposti korjattavissa laimentamalla hieman tankkiseosta vedellä. Toisin kuin aiemmin lähdet eivät rullaa nyt pitkittäin, vaan poikittain.

4 kommenttia:

 1. Hyviltä nuo kuitenkin näyttävät. Iloista kasvukautta ilman jatkojärkytyksiä..!

  VastaaPoista
 2. Hei.
  Löysin tämän jutun, kun etsiskelin tomaatin sairauksia.
  Ennen ei ole kotikasvihuoneen tomaateissani mitään vikaa ollut kuin tänä keväänä; innostuessani ostamaan luonnonmukaisen lannoitteen kekkilän tuotantoa, ruskeaa mönjää. Pikkutaimina ok, mutta jonkun aikaa tuolla lannoittaessa alkoivat olla kituliaan näköisiä ja sittemmin latvat kutistuivat "pikkurullille" ja nämä kuvat nähdessäni löytyi vastaavat "oireet". Ei tainnut sitten olla hyvä löydös tuo pullo, joka on melkein kokonaan käytetty, mutta tavallista lannoitetta olen nyt jo pari viikkoa käyttänyt silti latvusto on surkean näköinen niillä jotka eniten saivat tuot a"luonnonmukaista ainetta"....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälle artikkelille on myös jatkoa, jossa lähinnä totean ongelman johtuvan melassista. Hyvin todennäköistä on, että vika olisi rikkaruohomyrkyssä, mutta tietysti ei voi olla sata varma. Omat ja muiden huomiot tuntuvat vaan kulminoituvan samaan pisteeseen. Ikävä, että tälläistä on markkinoilla ja todella moni on kärsinyt samasta.

   https://www.chilitunari.fi/2018/07/tomaattien-melassitestin-loppu.html

   Poista
 3. Olipa hyvä, että löysin tämän kirjoituksen. Mulla kaikki tomaatit näyttää juuri samanlaisilta ja lannoittena tuo Kekkilän ruskea mönjä. Roskiin se menee.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...