torstai 7. kesäkuuta 2018

Oldtimer Granules mykorritsa

Mykorritsoja on alettu suosimaan myös kuluttajien piireissä, eikä aiheetta. Onhan ammattilaisviljelmät käyttäneet niitä pitkään taatakseen hyvät juuret kasveille ja sitä kautta vahvat ja elinvoimaiset taimet. Helsingin Puutarhatarvike lähetti minulle mykoja testiin.

Mykorritsa, eli sienijuuri. Mykorritsat muodostavat kasvin kanssa symbioosin. Sienijuurten avulla kasvi saa paremmin ravinteita, kuten fosforia. Vaihtokaupassa kasvi antaa taas sienijuurelle hiilihydraatteja, joita sienijuuri ei kykene tuottamaan. Sienijuuri suojaa isäntäkasviaan myös taudinaiheuttajilta ja kuivuudelta. Jopa 90% maailman kasveista tarvitsevat enemmän tai vähemmän sienijuuria tasapainoiseen kasvuun.

Kaupallisissa sienijuurivalmisteista löytyy kahta päätyypin sienijuurityyppiä. Endo- ja ektomykorritsoja. Näistä ektomykorritsat muodostavat symbioosin puuvartisten kasvien kanssa ja endomykorritsat ruohovartisten kanssa. Ammattiviljelyyn suunnatut mykorritsavalmisteet ovat sisällöltään yleensä yksikertaisia, mutta kuluttajille suunnatut tuotteet ovatkin yllätyksellisesti monesti hyvinkin monipuolisia ja lajikerikkaita.Plant Magic Oldtimer Granules on monipuolinen. Se on sekoitus sienijuuria, biostimulantteja ja yli 20 lajiketta mikro-organismeja, jotka leviävät nopeasti kasvualustaan.
Tuote:
- Lisää juurimassaa
- Lisää kasvin vastuskykyä stressiä vastaan
- Nopeuttaa kasvin kasvua
- Parantaa ravinteiden ottoa
- Muuntaa typpeä kasville sopivaksi

Oldtimer Granules sisältää Glomus- ja Trichoderma-suvun mykorritsoja.
Tarkempia tietoja tarkoista sienijuurilajikkeista valmistaja ei suostunut kertomaan.

Se sisältää hyödyllisiä bakteereja mm. Rhizobia, Azotobacter, Bacillus, Saccharomyces ja Pseudomonas suvuista. Lisäksi se sisältää humaatteja, saponiinia, aminohappoja ja hiilihydraatteja.

Endomykorritsa Glomus-suvun lajeja on 50000kpl kilossa. Ohjeannostuksen mukainen annostelu nostaa Glomus-sienijuurien määrän n. 100 kappaleeseen litrassa kasvualustaa. Se on esim. 2,5x suurempi määrä kuin kuluttajille kaupattavassa mykorritsamullassa.


Tuote annostellaan ruukutuksessa istutuskoloon. Kuvassa teelusikkamitta (5ml)

Oldtimer Granules annostellaan istutuskuoppaan uudelleen istutuksen yhteydessä. Tärkeintä on saavuttaa suora kosketuskontakti valmisteen ja kasvin juurten välillä. Näin symbioosi pääsee syntymään nopeasti. Jos valmisteen sekoittaa kasvualustaan, voi sen teho jäädä erittäin pieneksi ja sienijuuret saattavat kuolla ennen kuin juuret tavoittavat ne.

Ohjeannostuksesta liikkuu kahta erilaista annosmäärää. 1 ruokalusikallinen (15ml) jokaista 10 litraa kohden. Vaihtoehtoinen annostus on 20g per 10 litraa kasvualustaa. Punnitsin jauheen määrän ja 20g on n. 17ml, eli hieman kukkurallinen ruokalusikka. Keskusteltuani brändin omistajan kanssa, myös pienempi annostelumäärä on ok, mutta 20g/10l on heidän suositus hyvää sienijuuritasoa silmällä pitäen.


Osan valmisteesta voi ripotella suoraan juuripotille

Ruukkuun istuttaessa on helppo annostella riittävä määrä tuotetta. Kun istutuskohde on avomaa, kannattaa tuotetta annostella vähintäänkin 2x juuripotin verran ja lisäksi ripotella jauhetta myös juuripottiin. Avomaakasvatuksessa mykorritsojen parhaimmat edut tulevat ilmi, koska lannoittaminen ja kastelu on avomaalla vähäisempää kuin kasvihuoneessa.


Avomaalla kasvi saa paljon hyötyä sienijuurista ravinteiden ja veden muodossa

Yllä olevissa kuvissa tomaatin juuristoa, jota tomaatit olivat ehtineet kasvattaa kahdessa viikossa. Kasvu on erinomaista verrattuna siihen mihin olen tottunut. Juurimassan lisäys, 0,7l juuripotista 10 litraan on hyvä jo näin lyhyessä ajassa.

Myös kasvihuoneen tomaatin juuristo näyttää tällä hetkellä erinomaisen hyvältä, vaikka itse tomaattien kanssa on ollut mysteerisestä syystä todella paljon ongelmia.Avaamaton tuote säilyy 2 vuotta paketoinnista ja avattu paketti suositellaan käytettäväksi 6 kuukauden aikana. Tämä on hyvä muistaa silloinkin kun marketeista ja puutarhakaupoista harkitsee ostavansa mykorritsoja sisältäviä multasäkkejä.
Kuinka paljon itse arvioisit mykorritsoja olevan hengissä, kun tuote on voitu valmistaa jopa yli vuosi sitten ja se on virunut märkänä varastokentällä talven tai jopa kahden yli. Lisäksi sienijuuret on sekoitettu kasvualustaan sekaisin.
Voi olla ettei kasvisi juuret koskaan kohtaa sienijuurta kyseisestä mullasta.
Eli jos mykorritsat kiinnostavat, suosi itselisättäviä mykorritsoja.

1 kommentti:

  1. Neudorffin Tomaatti-ja marjalannoitusrakeissa on jotain mykorritsakantaa mukana.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...