sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Operaatio: Amppelinvaihto

Oli synkkä ja myrskyinen yö… ei vaineskaan kun kuuma ja helteinen päivä. Amppelit ovat mielestäni erittäin monikäyttöisiä, vaikka ne mielletäänkin vain kukkien ruukuiksi. 

1-IMG_20180610_164805
Amppelista kurkut pääsevät levittymään nopeasti kattorakenteisiin

Amppelit ovat kasvihuoneessa loistava tapa saada siirrettyä kasvatuksia kohti kattoa, tilaan joka muuten jäisi vähemmälle käytölle. Pienemmät kurkkulajikkeet menestyvät hienosti amppelissa, vaikka ne eivät olisi suoraan amppelikurkkuja. Tällaisia ovat mm. Hopeline f1 ja Baby f1. Myös avomaankurkut voivat menestyä tällä tavalla.

Vaikka amppelit tuntuvat loistavalta ratkaisulta moneen ongelmaan, tuovat ne mukanaan myös ongelmia. Kuumassa ne kuivuvat helposti, multatila on pieni ja pitkien sankojen kanssa ne roikkuvat joskus turhankin alhaalla. Markkinoilla on vesisäiliöllisiä amppeleita, mutta niiden multatilavuus tuntuu olevan entistä pienempi tai ruukku on todella hintava.

Helsingin Puutarhatarvikkeen valikoimasta osui silmiin Root Pouch ruukku. Se saattoi olla jotain sellaista jota olen etsinyt nykyisten amppeleiden tilalle. Root Pouch ruukut ovat kankaisia. Tarkemmin sanottuna kangas on valmistettu muovikuiduista jotka on saatu kierrätetyistä muovipulloista. Root Pouch valikoima on melko kattava, mutta valintani osui Boxer Line mallistoon joka on tehty kestämään vuosia.

1-IMG_20180617_095425
Mallistosta löytyy sangallisia ja sangattomia malleja


1-IMG_20180610_165222
Ruukussa oli jo paljon juuria ja osa kierteli ruukun kulmissa massiivisesti

Ruukunvaihtoja ei pitäisi tehdä kesken kautta. Tästä tuli heti muistutus, kun aloitin ottamaan vanhaa amppelia alas kasvihuoneen katosta. NAPS! Kyllä, toisen kurkun runko napsahti poikki ja aivan mullan pinnasta. Toinen puoli tuli sentään suhteellisen kivuttomasti alas. Onneksi runko meni poikki vain puoliksi ja oli helposti taivutettavissa kiinni. Vahvistin poikkimenneen rungon varttamiseen tarkoitetulla kelmuteipillä hieman pidemmältä matkalta. Teippaus näytti tukevan runkoa hyvin ja piti revenneen välin kiinni.

Kurkku oli jo kasvattanut melkoisesti juuria ja osa niistä kiertelikin melko tiiviisti ruukun reunoissa ja kulmissa. Kangasruukku pitäisi nyt estää tätä ilmiötä, ja lopettaa juurten tehoton kiertely ruukunreunoissa. Kangasruukku toimii siis samoin kuin AirRAP-ruukku.

1-IMG_20180610_165650
Kokonainen Turun Sanoma ruukun pohjalla

Kuituinen ruukku hengittää huomattavasti paremmin kuin tavallinen muoviruukku. Sen eräänlainen vitsaus on nopea kuivuminen. Kuivumista ei ainakaan helpota sen sijainti johon olen ruukkua viemässä, ylös katonrajaan kasvihuoneessa. Niinpä päätin silputa ruukun pohjalle sanomalehteä keräämään ja luovuttamaan kosteutta. Nähtäväksi jää miten tämä kerros toimii. Tässä olisi varmasti potentiaalia jollekin muullekin materiaalille, mutta äkkiseltään en keksinyt muuta.

Periaatteessa nopeasti kuivuvissa tai ainakin helpommin kuivuvissa ruukuissa kannattaisi käyttää tiiviitä multia, joka sinällään hidastaisi kuivumista. Tapauksessani tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska halusin yrittää pitää ruukun painon hieman kevyempänä. Ei se etteikö kasvihuoneen rakenteet kestäisi sitä, mutta lähinnä mielessä oli siirtämisen helppous ja se ettei ruukun sankoihin kohdistuisi turhaa rasitusta. Tästä syystä valitsin kasvualustaksi kuohkean turpeen jossa oli seassa perliittiä. Tähän olisi voinut sekoittaa vielä sekaan vermikuliittia, joka sitoo kosteutta, mutta se jäi tekemättä.

1-IMG_20180610_165743
Ruukun uusi multa oli kevyttä ja kuohkeaa painosyistä

1-IMG_20180610_170756
Kurkut saivat totutella ruukkuunsa pari päivää viileässä varjossa

Koska toisen kurkun runko napsahti poikki, en lähtenyt nostamaan ruukkua paikkaan johon sen piti mennä, vaan annoin sille pari päivää aikaa toipua. Rungon parsiminen näytti menevän erittäin mallikkaasti, koska mitään kapinointia tai mielenosoitusta ei näkynyt ja kurkku oli terhakkaana heti seuraavana aamuna.

Parin päivän odotuksen jälkeen uusi amppeli päätettiin nostaa kattoon. Alkujaan ajattelin sitoa ruukun narulla kahvoistaan kasvihuoneen katossa kulkevaan metalliputkirivistöön. Koska kaaren välissä oleva putki on helppo irrottaa, päätettiin putki ottaa alas ja pujottaa se suoraan ruukun kahvojen läpi. Samalla saatiin oksistoa sidottua jo maassa tähän putkeen. Putket ovat vanhan vaatetustehtaan linjaston peruja ja tehty kestämään kuormia. Amppeleiden ripustamiseen ne ovat olleet loistavia.


1-IMG_20180615_190050
Ruukku nostettiin roikkumaan sangoistaan kattoputkistoon

1-IMG_20180617_084625
16 litran Root Pouch lähes triplasi ruukun tilavuuden

1-IMG_20180615_190019
Tippukastelun ansiosta kastelu ei aiheuta suurta vaivaa

1-IMG_20180617_084433
Baby f1 kurkku on erittäin tuottelias

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...