maanantai 2. heinäkuuta 2018

Bokashi – multatehdas

Blogiyhteistyössä: Viidakkotohtori
Ensimmäinen bokashiämpäri tuli täyteen kolme viikkoa sitten. Siitä alkoi ämpärin jälkikypsyttelyvaihe, joka päättyy multatehtaaseen. Nyt vihdoinkin on multatehtaan vuoro!


Bokashiämpärissä ei muodostu vielä multaa
Joilleinkin saattaa tulla pieni pettymys, kun avatusta bokashiämpäristä ei tullutkaan vastaan mustaa ja muhevaa multaa. Näin ei pidäkään olla, vaan biojätteet muuttuvat mullaksi vasta multatehtaassa. Nyt biojätteet ovat fermentoimisprosessissa kypsyneet siihen muotoon, että multamikrobien on helppo muuttaa biojätteet mullaksi.
 

Bokasinesteen määrä vähenee fermentoitumisen aikana

Ennen kuin biojätteet kaadetaan multatehtaaseen, kannattaa bokashiämpärin pohjalta liruttaa vielä viimeiset bokashinesteet pois. Nesteen muodostuminen onkin vähentynyt jälkikypsytyksen edetessä ja se omalla tavallaan kertoo prosessin edistymisestä.


Biojätteet säilyvät melko muuntumattomina hapettomassa ämpärissä

Vaikka biojätteen keräämisestä aloittamisesta on kulunut jo kuusi viikkoa, on biojäte hyvin sen näköistä kuin se oli sinne laitettaessa. Hapettomassa tilassa biojätteen kuuluukin pysyä tällaisena. Biojäte on muuttunut, mutta ei silmillä havaittavasti. Bokashinestettä on siitä on kuitenkin poistunut paljon.

Multatehtaan pohjalle lisätään kerros multaa, joka imee nesteitä

Multatehdas tarkoittaa paikkaa jossa bokashi muuttuu mullaksi. Multatehdas voi olla saavi, kasvilava tai muu hommaan käyvä astia. Myös itse pelto voi olla multatehdas.

Jos multatehdas perustetaan kasvilavaan, on muistettava, että bokashimulta on voimakasta. Tästä syystä se on hyvä haudata lavaan syvemmälle ja yrittää sekoittaa se mahdollisimman sekaisin vanhaan multaan. Myös tuhojyrsijöiden takia bokashi on haudattava vähintään 20-30cm syyyteen, joka koskee myös pelto ja kukkapenkkejä.

Monesti bokashimulta halutaan kuitenkin säästää peltoon tai lavaan hautaamisen sijaan. Tällöin multatehdas perustetaan astiaan. Itse valitsin ison saavin tähän toimeen. Multatehtaana toimivan astian ei tarvitse olla iso, mutta sen on kuitenkin oltava 2-3 kertaa isompi kuin bokashiämpärin. Tämä siitä syystä, että multatehtaaseen lisätään multaa pohjalle ja päälle. Lisäksi bokashi mullataan. Bokashin voi myös jakaa pienempiin osiin.


Bokashi ja multa on helppo sekoittaa erillisessä ja avarassa astiassa
Ennen kuin bokashi laitetaan multatehtaaseen, se pitää mullata. Multatehtaassa käytetään aina vähäenergistä multaa. Niin pohjalle, päälle, kuin multaukseenkin. Tähän ei siis sovi voimakaskompostimulta tai turve. Vanhat kukkamullat ovat siis loistava valinta tähän hommaan. Itse käytin puutarhan vanhaa peltomultaa.

Mullan määrä ei ole bokashin multauksessa ratkaisevin asia, vaan se, että multaus on tehty huolellisesti. Tärkeää on, että bokashi sekoittuu multaan ja on kosketuksissa mikrobeja sisältävään multaan. Toki mitä enemmän multaa käytetään, sitä helpommin ja varmemmin multaus onnistuu. 50/50 seoksella multaus on jo helppoa sekä varmaa.

Itse päädyin suorittamaan multauksen erillisessä saavissa lapion kanssa. Näin pystyin voimallisesti sekoittamaan bokashin ja mullan keskenään.


Bokashi ja multa sekoitettu
Kun bokashi on saatu mullattua, se laitetaan multatehtaaseen. Jos multatehdas perustetaan kiinteään astiaan, tässä vaiheessa on hyvä varmistaa, että multatehtaan pohjalla on multaa. Pohjamullan on tarkoitus imeä bokashista edelleen tihkuvia nesteitä.


Mullattu bokashi laitetaan kerrokseksi multatehtaan pohjamullan päälle

Kun mullattu bokashi on saatu tasoitettua multatehtaaseen, laitetaan sen päälle vielä n. 10cm multaa. Tämän mullan on tarkoitus toimia hajulukkoja. Hajulukon merkitys on sitäkin suurempi, jos multatehdasta pidetään sisätiloissa.

Toisin kuin bokashia tehdessä ilmatiiviisti, multatehtaan pitää olla hengittävä. Niinpä sen päälle laitettava kansi ei saa olla tiivis. Löysän kannen virkaa hoitaa omassa multatehtaassani levyn pala. Kannen on kuitenkin oltava sen verran kiinnitetty, etteivät hiiret, rotat ja muut mahdollisesti bokashista kiinnostuneet eläimet eivät pääse sisään.
Valmista multaa multatehtaasta on odotettavissa 10-20 päivän päästä.

Multatehdas jätetään muhimaa lämpimään paikkaan

Tyhjentynyttä bokashiämpäriä ei kannata pestä voimakkaiden kemikaalien kanssa. Kevyt vesipesu harjalla avustaen on monesti täysin riittävä. Näin ämpärin pinnoille muodostuneet mikrobit eivät täysin tuhoudu ja uuden mikrobikannan käynnistäminen hieman nopeutuu.

Bokashiämpäri taas valmiina täyttöön kevyen huuhtelun ja pesun jälkeen

Bokashi – nopeasti supermultaa biojätteistä
Bokashi – matkalla supermultaan, eka täynnä
Bokashi – multatehdas
Bokashi – valmista multaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...