maanantai 2. heinäkuuta 2018

Bokashi – multatehdas

Blogiyhteistyössä: Viidakkotohtori
Ensimmäinen bokashiämpäri tuli täyteen kolme viikkoa sitten. Siitä alkoi ämpärin jälkikypsyttelyvaihe, joka päättyy multatehtaaseen. Nyt vihdoinkin on multatehtaan vuoro!


Bokashiämpärissä ei muodostu vielä multaa
Joilleinkin saattaa tulla pieni pettymys, kun avatusta bokashiämpäristä ei tullutkaan vastaan mustaa ja muhevaa multaa. Näin ei pidäkään olla, vaan biojätteet muuttuvat mullaksi vasta multatehtaassa. Nyt biojätteet ovat fermentoimisprosessissa kypsyneet siihen muotoon, että multamikrobien on helppo muuttaa biojätteet mullaksi.
 

Bokasinesteen määrä vähenee fermentoitumisen aikana

Ennen kuin biojätteet kaadetaan multatehtaaseen, kannattaa bokashiämpärin pohjalta liruttaa vielä viimeiset bokashinesteet pois. Nesteen muodostuminen onkin vähentynyt jälkikypsytyksen edetessä ja se omalla tavallaan kertoo prosessin edistymisestä.


Biojätteet säilyvät melko muuntumattomina hapettomassa ämpärissä

Vaikka biojätteen keräämisestä aloittamisesta on kulunut jo kuusi viikkoa, on biojäte hyvin sen näköistä kuin se oli sinne laitettaessa. Hapettomassa tilassa biojätteen kuuluukin pysyä tällaisena. Biojäte on muuttunut, mutta ei silmillä havaittavasti. Bokashinestettä on siitä on kuitenkin poistunut paljon.

Multatehtaan pohjalle lisätään kerros multaa, joka imee nesteitä

Multatehdas tarkoittaa paikkaa jossa bokashi muuttuu mullaksi. Multatehdas voi olla saavi, kasvilava tai muu hommaan käyvä astia. Myös itse pelto voi olla multatehdas.

Jos multatehdas perustetaan kasvilavaan, on muistettava, että bokashimulta on voimakasta. Tästä syystä se on hyvä haudata lavaan syvemmälle ja yrittää sekoittaa se mahdollisimman sekaisin vanhaan multaan. Myös tuhojyrsijöiden takia bokashi on haudattava vähintään 20-30cm syyyteen, joka koskee myös pelto ja kukkapenkkejä.

Monesti bokashimulta halutaan kuitenkin säästää peltoon tai lavaan hautaamisen sijaan. Tällöin multatehdas perustetaan astiaan. Itse valitsin ison saavin tähän toimeen. Multatehtaana toimivan astian ei tarvitse olla iso, mutta sen on kuitenkin oltava 2-3 kertaa isompi kuin bokashiämpärin. Tämä siitä syystä, että multatehtaaseen lisätään multaa pohjalle ja päälle. Lisäksi bokashi mullataan. Bokashin voi myös jakaa pienempiin osiin.


Bokashi ja multa on helppo sekoittaa erillisessä ja avarassa astiassa
Ennen kuin bokashi laitetaan multatehtaaseen, se pitää mullata. Multatehtaassa käytetään aina vähäenergistä multaa. Niin pohjalle, päälle, kuin multaukseenkin. Tähän ei siis sovi voimakaskompostimulta tai turve. Vanhat kukkamullat ovat siis loistava valinta tähän hommaan. Itse käytin puutarhan vanhaa peltomultaa.

Mullan määrä ei ole bokashin multauksessa ratkaisevin asia, vaan se, että multaus on tehty huolellisesti. Tärkeää on, että bokashi sekoittuu multaan ja on kosketuksissa mikrobeja sisältävään multaan. Toki mitä enemmän multaa käytetään, sitä helpommin ja varmemmin multaus onnistuu. 50/50 seoksella multaus on jo helppoa sekä varmaa.

Itse päädyin suorittamaan multauksen erillisessä saavissa lapion kanssa. Näin pystyin voimallisesti sekoittamaan bokashin ja mullan keskenään.


Bokashi ja multa sekoitettu
Kun bokashi on saatu mullattua, se laitetaan multatehtaaseen. Jos multatehdas perustetaan kiinteään astiaan, tässä vaiheessa on hyvä varmistaa, että multatehtaan pohjalla on multaa. Pohjamullan on tarkoitus imeä bokashista edelleen tihkuvia nesteitä.


Mullattu bokashi laitetaan kerrokseksi multatehtaan pohjamullan päälle

Kun mullattu bokashi on saatu tasoitettua multatehtaaseen, laitetaan sen päälle vielä n. 10cm multaa. Tämän mullan on tarkoitus toimia hajulukkoja. Hajulukon merkitys on sitäkin suurempi, jos multatehdasta pidetään sisätiloissa.

Toisin kuin bokashia tehdessä ilmatiiviisti, multatehtaan pitää olla hengittävä. Niinpä sen päälle laitettava kansi ei saa olla tiivis. Löysän kannen virkaa hoitaa omassa multatehtaassani levyn pala. Kannen on kuitenkin oltava sen verran kiinnitetty, etteivät hiiret, rotat ja muut mahdollisesti bokashista kiinnostuneet eläimet eivät pääse sisään.
Valmista multaa multatehtaasta on odotettavissa 10-20 päivän päästä.

Multatehdas jätetään muhimaa lämpimään paikkaan

Tyhjentynyttä bokashiämpäriä ei kannata pestä voimakkaiden kemikaalien kanssa. Kevyt vesipesu harjalla avustaen on monesti täysin riittävä. Näin ämpärin pinnoille muodostuneet mikrobit eivät täysin tuhoudu ja uuden mikrobikannan käynnistäminen hieman nopeutuu.

Bokashiämpäri taas valmiina täyttöön kevyen huuhtelun ja pesun jälkeen

Bokashi – nopeasti supermultaa biojätteistä
Bokashi – matkalla supermultaan, eka täynnä
Bokashi – multatehdas
Bokashi – valmista multaa

12 kommenttia:

 1. Miten, jos käytetyssä kukkamullassa sattuu olemaan vaikkapa harsosääksen toukkia, jatkavatko ne elämäänsä bokashissa ja saastuttavat koko multaerän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se riippuu olosuhteista. Jos olosuhteet ovat edulliset koko ajan harsosääskille, niin on mahdollista, että ne selviävät aina eteenpäin. Henkilökohtaisesti en usko tähän, koska multatehtaan alkuvaiheessa bokashista tuleva aines on kovin hapan.

   Poista
 2. Noin vähän ajattelinkin. Onko tuo valmis bokashimulta "laimennettuna" mullalla hyvä chileille ja missä vaiheessa chilin taimen voisi sellaiseen multaan istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni multa ei ole mitenkään niin vahvaa, että sitä pitäisi erikseen laimentaa. Kaupallisetkin tuotteet ovat voimakkaita, vaikka toisin puhutaan. Eri asia on sitten mullan happamuuden kanssa. Pitäisin kylvömullan mahdollisimman steriilinä ja vasta koulinnassa siirtäisin (1. sirkkalehdet) sen 50/50 seokseen.

   Poista
 3. Pari vuotta olen tuota bokashointia harrastanut ja käyttänyt mullan laimennettuna pensaisiin ja pihan kasveille. Nyt chilejä on kasvamassa ja niille ostin oikein hyvän lampun ledfinlandista. Yritän niitä kasvattaa. Laitoin hetken mielijohteesta paprikoita keväällä kasvamaan, valitettavasti vasta toukokuussa. Muutamassa on pieni vihreä paprikan alku ja monessa kukkia. Taidan suurimman osan niistä syrjäyttää chilien tieltä. Niitä kun on yli 20, puolet otinkin sisälle kasvivalon alle. Muut jääkööt ulos luonnon armoille. Voin kyllä laittaa yöksi harson alle ja katsoa riittääkö lämpö ja valo päivällä. On lämpimiäkin syksynä ollut, kun vaan yöksi ja kylmillä ilmoilla suojaan. Osa nyt pelastuu, vaikkakin sisällä pörrää se harsosääski. Laitoin liima-ansoja ja etikkalientä siirroilla höystettynä. Pidän nyt mullan pintaa kuivana ja yritän jotakin mullan suhteen kehitellä jatkoa ajatellen.

  VastaaPoista
 4. Siis etikkaliemi siirapilla höystettynä.

  VastaaPoista
 5. Vielä kysyisin seuraavanlaista. Käytetty "vanha" multa sisältää perliittirakeita. Onko niistä haittaa, jos sellaisen mullan sekoittaa multatehdasvaiheessa bokashiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perliitti on käytännössä kiveä. Siitä ei ole haittaa.

   Poista
 6. Itselläni on vanhasta mullasta pulaa.. pohdinkin, voiko seuraavan bokashierän mullata edelliessä multausvaiheessa valmistuneeseen multaan?

  VastaaPoista
 7. What kind of container are you using to mix the bokashi and multa. I am looking to buy one today so if someone could share a link or let me know then that would be great.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Any big container is ok. Container should be 3-4 times larger than bokashi container, because it helps mixing. Hardware stores sell different types containers.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...