sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Kurkkuhuoltoa

Kasvihuonekurkut vaativat paljon huomiota. Ne kasvavat kyllä huolettomasti tiettyyn pisteeseen saakka, mutta sitten kurkkujen satoaminen laantuu. Sonja Lumpeen neuvo onkin laittaa heinäkuussa – heinäkuun lopulla uudet kurkut kasvamaan.

1-IMG_20180722_085708
Kurkut ovat melkein jo katossa…

1-IMG_20180722_085742
….tosin runkoja on laskettu alas jo monta kertaa.

Kurkkujen satoaminen loppui hiljalleen juhannuksen jälkeen. Kukinta hiipui ja kurkkujen kehitys eteni nopeasti kuihtuneeseen kurkkuun. Syynä on usein riittämätön kastelu, lannoitus tai juuristo vähyys. Omilla kurkuillani taisi olla vikana kaikki kolme. Tilanne korjaantui kun nostin lannoitevahvuutta ja lisäsin kastelua. Juuriston osalta en kyennyt tekemään mitään merkittäviä toimia, koska kurkut on istutettu liian pieniin purkkeihin, eikä juuret oikein tule pohjarei’istä ulos. Täytin kurkkupurkkien välit lekasoralla ja ohjasin myös ränniin kastelua. Tämä ainakin auttoi hieman juurten kasvuun.

1-IMG_20180722_085807

Kurkkuja voi kasvattaa monella tapaa ja runkojen alas laskeminen on ammattiviljelyssä käytetty tapa. Siinä runkoa lasketaan aina kasvun myötä. Alimmaisen kurkun alta poistetaan lehdet. Myös sivuhaarat poistetaan ja sato keskitetään päärunkoon. Kurkun voi kasvattaa myös ylös tukilankaan, josta kurkun aletaan haarautua takaisin alas. Myös sivuhaarat voi antaa kasvaa 1-2 kurkun verran, jonka jälkeen sivuhaaran voi katkaista.

Kurkun ammattimaisia kasvatustapoja ja muutakin tietoa löytää Kauppapuutarhaliiton julkaisusta Kasvihuonekurkun viljely. Opas on löydettävissä myös monista kirjastoista.

1-IMG_20180722_085841
Härmää kurkun lehdissä

Kurkku on herkkä härmätaudeille, vaikka lajikkeen luvattaisi olevan härmänkestävä. Härmän torjuntaan on monia kotikonsteja, mutta monikaan niistä ei toimi. Näiden kaikkien reseptien toiminta perustuu pH:n nostoon lehdillä. Rikitys lienee yksiä toimivimpia, mutta se soveltuu heikosti pieneen harrastekasvihuoneeseen. Härmän torjunnassa paras keino onkin poistaa pahiten härmässä olevia lehtiä ja pudottaa samalla yökosteutta lisäämällä tuuletusta. No, kasvihuoneen luukut ovat olleet täällä sepposen selällään pitemmän aikaa, joten kosteuden hallinta on haastavaa.

1-IMG_20180722_085827
Kuihtuvat kurkunalut ovat merkki veden tai lannoituksen puutteesta. Yleensä ensimmäisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...