maanantai 9. heinäkuuta 2018

Tomaattien melassitestin loppu

Tomaattien luomulannoittaja lue tämä! Ja kuten arvatakin saattoi, ei sieltä tullut puhtaita papereita. Melassi tuotti jälleen vioittuneita taimia, joista latvat olivat rullanneet.


Ja niinhän siinä kävi, että latvat rullaantuivat taas

Kuten moni on varmasti nähnyt, kamppailin koko kasvihuonekauden aloituksen ajan kituvien tomaattien kanssa. Tuon ajan ongelmat ovat osittain selätetty, mutta ei täysin.
Koska tomaattien kituminen osoitti osaltaan kohti melassia, päätin tehdä sillä erillisen testin. Testissä yritettiin poissulkea lannoitusta ja melassin vaikutusta. Testi tehtiin yhdellä pöydällä, jonka johdosta kaikki taimet saivat yhtä paljon kylmää tai kuumaa, koska myös olosuhteiden heittelyä on pidetty myös mahdollisena osasyylisenä.

Testi tehtiin kolmannelta osapuolelta hankituilta tomaatin varkailla, jotka juurrutettiin ennen testiä uuteen turpeeseen. Näin järjestäen niillä ei ollut mitään yhteyttä aiempiin taimiin, eikä melassiin. Tomaatit olivat 12cm ruukussa alusta loppuun, jolla oli tarkoitus myös pois karsia pienen ruukun vaikutusta.


Testitaimet testin alkutaipaleella

Testitaimet jaoin viiteen ryhmään, jossa kussakin 3 tainta.
1. Kauden aloituslannoitus kasvihuoneessa, mutta ilman melassiboostia
2. 100% sama seos jolla aloitin kasvihuoneessa melassiboostilla (Melassi 4ml/l)
3. Ei melassia, mutta mineraalilannoitteilla tähdätty testisarjan 2. arvoihin
4. Lannos melassilla, mutta arvoilla tähdätty testisarjan 1. arvoihin (Melassi 3ml/l)
5. Pelkkä melassivesi kauden aloituksen tasolla (Melassi 4ml/l)


Testilannoitteiden mg/l arvot. Melassia sisältävät keltaisella

Testi alkoi 10.6 ja päättyi 6.7. Testi kesti 26 päivää.
Lannoiteseoksiin käytin seuraavia raaka-aineita: Yara Ferticare Hydro, Yara Krista MgS, Yara Krista K plus, Yara Yaraliva Calcinit, Nutriforte Starttilannoite, Suomen rehu Farmarien seosmelassi.

Havainnot: Ensimmäiset latvan rullauksen havaitsin 27.6, eli 17 päivää testin aloittamisesta.
Tämä tapahtui testisarjan 2. taimessa.
Testisarjan 5. taimet kärsivät koko testin ajan ravinnepuutteesta, joka ilmeni vaaleina ja laikukkaina alalehtinä.
Testisarja 1. kasvoi parhaiten, mutta testisarja 3. ei jäänyt paljoa jälkeen.
Melassia saaneet taimet olivat kauttaaltaan kalpeita ja niiden veden otto oli heikompaa.

Lopulta kaikki melassia saaneet rullasivat latvalehtiä rullalle. Sarjojen 1. ja 3. olivat koko testin ajan terveen vihreitä, eikä niissä esiintynyt latvalehtien rullaantumista. Myös näiden sarjojen taimien kasvu oli parasta.


IMG_20180706_163935
Pelkää mineraalilannosta saaneet olivat terveitä ja hyvin voivia


IMG_20180706_163942
Melassia saaneet rullailivat eritasoisesti latvojaan


IMG_20180706_164005
Testisarjan 1. ja 3. välillä ei ollut suurta eroaIMG_20180706_163954
Kaikki melassitaimet rullasivat lopulta latvojaan. Rullaus oli voimakkainta sarjassa 2.

IMG_20180706_164114
Vain mineraalilannoitetut kukkivat runsaasti

IMG_20180706_164236
Melassia saaneissa kukinta oli vähäistä ja kukat huonoja

IMG_20180706_164158
Melassilla (oik.) lannoitetut olivat kalpeita. Näiden taimien erona vain melassi (srj. 1. vs. 2.)

IMG_20180706_163908
Sarjassa 5. rullaus oli vähäisintä, mutta kasvu oli myös vähäisintä

IMG_20180706_163916
Matalammalla melassitasolla (sarja 4.) rullaus oli hivenen maltillisempaa

Loppupäätelmiä:Melassi rullaa, tätä ei käy kiistäminen. Testillä saatiin poissuljettua monia esillä olleita asioita, joissa rullaukseen syyksi on on esitetty, kylmää, kuumaa, kuivuutta, liikakastelua, ylilannoitusta ja liian pientä purkkia. Pelkällä mineraalilannoituksella olleet eivät rullanneet, mutta melassia saaneet rullasivat. Jokaista testitaimea kasteltiin vain lannoitevedellä ja aina tarpeen ilmettyä. Melassitaimissa veden kulutus oli huomattavasti vähäisempää.

Vaikka melassin vaikutus on ilmeinen, en vieläkään halua sanoa olevani varma melassin sisältävän amino- tai klopyralidimyrkkyä. Toisin sanoen haluan katsoa vielä natriumin ja kloorin vaikutusta taimiin. Myös melassin vaikutus maan pH:seen olisi hyvä testata. Vasta näiden asioiden jälkeen voidaan kiteyttää suurella varmuudella melassin haitallisuus tai haitallisuuden mahdollisuus.

Olipa asia miten päin vain, melassi ja siitä johdettu vinassi ovat aiheuttaneet todella paljon ongelmia tomaattien kasvattajille. Tomaattien latvarullausta on tullut esiin monissa puutarharyhmissä ja lopulta ainoa järkevä yhdistävä tekijä tapauksissa on ollut luomulannoite jossa yhtenä ainesosana on melassi tai vinassi. Kuten aikaisemmassa artikkelissa toin esille, edes luomulannoitteista ei tutkita rikkakasvientorjunta-ainejäämiä. Joidenkin lähteiden mukaan 1 ppb (miljardisosa) arvo riittää tuottamaan muutoksia tomaatissa. Näin pienten arvojen mittauskin on vaikeaa ja saattaa antaa laboratoriosta puhtaat paperit, jos kyseisiä aineita edes etsitään.

Yhdessä puutarharyhmässä on näkynyt myös vastaus alan toimijalta, jonka lannoitteen myrkyttömyydestä ei mennä takuuseen, vaikka tuote onkin luomua. Takuuseen mennään ainoastaan eurooppalaisesta raaka-aineesta. Se ei vain lopulta takaa mitään, koska  amino- ja klopyralidi ovat laajasti Euroopan ja myös Suomessa käytettyjä torjunta-aineita leveälehtisten rikkakasvien torjunnassa. Vaikka kyseisen tuotantoerän kasvatuksessa ei olisikaan käytetty ko. kasvinsuojeluaineita, maakertymien liukeneminen on todennäköistä aikaisemmilta vuosilta.
Koska mahdolliset torjunta-ainejäämät ovat todennäköisesti häviävän pieniä, en usko niistä olevan haittaa syötynä. Matkaavathan ne myös lehmänkin läpi ongelmitta. Enemmän niistä tuntuu olevan haittaa kasveille ja sadon muodostukselle. Yllättäen mineraalilannoitus alkaakin kuulostaa turvalliselta vaihtoehdolta luomun rinnalle. Siis luomulle, joka voi sisältää melassia tai vinassia. Itse en aio ottaa tätä riskiä enää.

Katso myös:
Nestemäiset luomulannoitteet
Jälleen yksi tunaroitu kausi
Melassi myrkyllistä?
Luomussakin voi olla myrkkyjäämiä!
Mitä kuuluu tomaateille?

LUE MYÖS !

2021 kysely vaurioista mullasta tai lannoitteesta


Vierasainejäämät puutarhatuotteissa (sis. tapahtumaseurannan)18 kommenttia:

 1. Niin olipa tuossa melassissa tai vinassia myrkkyä tai ei, on se osoittautunut ongelmalliseksi juuri tomaattien kanssa. Jos kyseessä ei ole myrkky, niin jokin muu aine tai johdannainen juttu aiheuttaa ongelmaa. Se, että oma rehumelassini on tuottanut ongelmaa omilla annostuksillani, mutta kun monelle on tullut samoja ongelmia brändituotteiden kanssa, on todella huolestuttavaa. :/

  VastaaPoista
 2. Selkeä testi ja selkeä tulos. Kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, mikä lehtien käpristymisen aiheuttaa.
  Lisäepäily: Entäpä jos kanakakkarakeissakin on melassia? Yksi ulkotomaatti kouristelee tuolla sarja 4:n tavalla ja se on saanut Biolanin luonnonlantaa, jossa ainesosissa mainitaan jotakin kasvisperäisestä kananlannan lisäksi. Kukissa on myös kuviesi tapaista häiriötä ja se on alkanut tuottaa raakileita vasta viime päivinä, kun annoin pelkkää kivennäislannoitetta.
  Tämä on siis vain hämärä epäilys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsista! Oli jäänyt tämä viesti tuonne valvottavien looraan. Ei ollut tullut viestiä sähköpostiin, josta klikkaan normaalisti viestit julkaistuksi. Pahoitteluni.

   Biolanin kanankakassa ei pitäisi olla mitään muuta kuin kanankakkaa ja merilevää. Merilevä tulee jostain Chilestä tms. vastaavasta maasta. Hevonkakka voisi olla todennäköisempi lähde, mutta sitä ei tässä ollut edes käytetty. Hevosille kun usein annetaan melassia lisäämään ruokahalua ja muistaakseni myös ihan kivennäislisänä. Pyralidimyrkyt kulkeutuvat sitten muuttumattomina ruuansulatuselimistön läpi ja päätyvät näin lantaan. Kanankakka-hevonkakka, mikään ei estä pieniä jäämiä, koska käsitykseni mukaan molemmat rakeet tupaataan läpi samasta pelletöintilaitteesta. Toki jäämät voisivat olla mahdollisia muualtakin.

   Tein kauden lopussa testiä myös Masajon aidolla Intiaanisokerilla ja jopa lannoitin osaa taimia 100% pelkällä Intiaanisokerilla. Intiaanisokerilla ei esiintynyt vastaavia ongelmia, vaikka annostukset olivat korkeita.

   Poista
 3. Löysin blogin kun ihmettelin käppyräisiä tomaatin latvoja. Aikaisemmin en ole vastaavaa nähnyt! Luulin, ensin että vioitus johtui vihannesspunkeista(?) joita multaan oli ilmestynyt. Kuitenkaan muissa kasveissa ei ollut mitään vioituksia enkä oikein uskonut, että se olisi aiheuttanut tämän. Löytäessäni tämän sinun tarinasi palaset jotenkin vain loksahtivat paikoillee. Tänä vuonna en käyttänyt kanankakkaa vaan ostin Kekkilän luomua tomaattilannoitetta. En löytänyt tietoa sisältääkö melassia, mutta kyllä tämä nyt selkeältä vaikuttaa. Käytin kyseistä ainetta viime kesänä, mutta vasta loppuvaiheessa. Harmittaa kyllä. Saa nähdä mitä noista taimista tulee vai tuleeko enää yhtään mitään. Monista näyttää olevan latva hävinnyt. Kiitos kun kerroit oman tarinasi, niin selvisi vastaus tähän ongelmaan. Laitan taatusti palautetta menemään Kekkilälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kohtaa kannattaa mennä viikko-kaksi pelkällä vedellä ja vaihda sitten lannoite toiseen. Kekkilän lannoitteen voi käyttää enemmän laimennettuna kukkasille, joiden multa ei palaa lähivuosina (5V) viljelysmaalle.

   Todella monella on ollut Kekkilän nestemäisten lannoitteiden kanssa ongelmia. Näitä on ollut esillä useammassakin puutarharyhmässä. Kekkilän vastaus aiheeseen on, että on lannoitettu liikaa.

   Oman käsitykseni mukaan tuo Kekkilä on kyllä julman vahvaa. Itse lannoitan joka kastelulla mineraalilannoitteilla, mutta tuo Kekkilän vahvuus on lähes 3x omiin lannoituksiini verrattuna.

   Vaikka moni on lannoittanut vähän, tai laimealla, ongelmia on silti ollut. Todellinen aiheuttaja saattaa olla vinassi (melassijohdannainen), joka sisältäisi torjunta-ainejäämiä pyralidista. Oman kokemuksen mukaan käpristyminen on sitä voimakkaampi mitä enemmän torjunta-ainejäämiä. Tosin moni torjunta-aine tuntuu aiheuttavan vastaavanlaisia ongelmia. Tälläisiä on mm. glyfosaatti, jota on mm. Round-upissa.

   Tomaattien kadonneiden latvojen tilalle kannattaa kasvattaa uudet latvat ylimmäisestä varkaasta.

   Poista
 4. Linkin takaa Tenneseen yliopiston maatalous jaoston kuvia 𝟮,𝟰-𝗗 𝘃𝗶𝗼𝗶𝘁𝘂𝗸𝘀𝗶𝘀𝘁𝗮 tomaatilla.

  https://ag.tennessee.edu/herbicidestewardship/Pages/Herbicide-Damage-in-Tomatoes.aspx?fbclid=IwAR3RSVI0cT0KiQ0u83tw5pznrJzkN1L8EJAzaYxNa_zunX6-N9AL6lw7kiQ

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksesta! Kastelin tosiaan pelkällä vedellä pari viikkoa ja nyt kun siirsin varsinaiseen kasvatusastiaan niin laitoin perus kanankakat. Kauheesti ei näy varkaita joista latvaksi olisi. Yhdessä runkotomaatissa saattais olla mahdollisuus, mutta katsoo nyt minkälainen tuosta varkaasta kasvaa. Amppelitomaattien yläosasta kaikki osat kippuralla ylimmät 20cm. Nyt kun sain istutettua ne syvemmälle niin toivon että uudet juuretkin jo pistäisi pukkaamaan edes jostakin tervettä oksaa! Ei raaskisi näitä vielä hylätä kuitenkaan. Eipä yllätä sinänsä Kekkilän vastaukset, mutta kyllä sitä toivoisi jonkunlaista vastaan tulemista.

  Kiitos tuosta vinkistä lannotteen käyttöön. Ehdinkin jo miettiä että mihin ihmeeseen haluan moista enää käyttää! Kukille vois kyllä.

  VastaaPoista
 6. Hej!
  Törmäsin piritan tapaan ja samasta syystä blogiisi. Minä olen kasvattanut siemenistä tomaatteja ja chilejä ensimmäistä kertaa elämässäni nyt keväällä. Chilisiemenet ovat kaupasta ja tomaatin siemenet ovat tuoreista tomaateista poimittuja siemeniä. Kaikki alkoi hyvin, mutta sitten niiden uudet lehdet (latvat) alkoivat rullata tismalleen samalla tavalla kuin sinun kuvissa. Olin netistä koittanut tähän etsiä selitystä ja lähin osuma oli "herbicide". Mutta kun kasvatan tomaatteja kapungissa parvekkeella tämä ei tuntunut oikealta.
  Sitten törmäsin sinun kirjoituksiin ja ne tuntuivat järkeviltä ja osuviltakin. Kun tomaatit olivat noin 20 cm korkeita, laitoin ne ulos, siirsin isompiin ruukkuihin ja ostin seuraavaa tomaattilannoitetta merkkiä "green future":
  https://www.google.com/search?q=green+future+organic+tomato+fertiliser&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiPrP7Hy5PqAhWuw8QBHVkuDUgQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1536&bih=754#imgrc=bZisfUt5bevmdM

  Koska pakkauksessa luki, että tämä myös soveltuu chilikasveille olen myös antanut sitä niille. Chilikasvien kanssa tilanne on sama. Kasvit näyttävät todella hienoilta lukuunottamatta uusia lehtiä (latvoissa) jotka ovat pienia, rullamaisia eivätkä meinaa aueta.

  Nyt en ihan saannut kuvaa siitä mitä kaikkia luokitellaan melassiksi mutta kun googlasin niin se on hyvin samannäköistä (tummaa siirappimaista) kun minun lannoite. Voisiko syy olla tässä kun cilin JA tomaatin uudet lehdet jäävät rullalleen (tämä koskee lehtiä kasvien korkeimmalla kohdalla) Pituutta kasvit ovat kyllä kasvaneet mutta lehdet vain jäänneet puuttumaan.
  Voinko tehdä mitään asialle enään? Jotkut tomaatit ovar aika ikävän näköisiä. tosi pitkiä mutta täynnä rullamaisia lehtiä alimpia lukuunottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Kirjoituksesta ja lannoitteestasi päätellen asut Ruotissa. Ruotsissa näitä juttuja on kerännyt puutarhakirjailija Lena Israelson. Lannoitteesi löytyy myös viottaneiden listalta. https://www.facebook.com/odlaaretom/photos/a.149233385558241/891248321356740/?type=3&theater

   Vaihtoehdot:
   - Lopeta ongelma lannoitteen käyttö
   - Vaihda multa, jos se vain on mahdollista
   - jos ei, kastele paljon läpi pelkällä vedellä
   - Vaihda jauhemaiseen mineraalilannoitteeseen
   - Anna ylimmän varkaan kasvaa uudeksi latvaksi.
   Oikeastaan muuta ei voi tehdä.

   Poista
  2. Hej! Kiitos vastauksesta. Kyllä Tukholmassa viljellään. Olin yhteydessä Lenaan ja sain häneltä samat neuvot kuin sinulta ja muutaman vinkin vaihtoehtoiseen lannoitteeseen. Tämä asia vaikuttaa osuneen hirveän moneen henkilöön. Todella ikävää.

   Poista
 7. Olen vuosia sitten luopunut tomaattien kasvatuksesta. Nyt kuitenkin istutin veljentyttären 8 ylimääräistä luumutomaatin tainta ja runsaasti aitoa palanutta lehmänlantaa pohjalle. Tuloksena kolme raakiletta ja kaikki lehdet kippuralla. Syytin kyllä rikkaruohoruiskutusta lähistöllä, mutta silloin olisivat menneet vain latvat. Löysin nämä sivut ja luin aivan järkyttyneenä. Mitä nyt nuo muutama tomaatti, mutta entä maito, jota juon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehmänlanta ja lehmänlantakomposti, se voi sisältää torjunta-aineita, mutta se voi oikeasti olla myös vahvaa. Hiljattain kuulin tapauksesta jossa 3(?) vuotta vanha lehmänlantakomposti oli vääntänyt tomaatit rullalle. Kyseisille lehmille oli syötetty melassia, joka oli tuolloin aiheuttanut myös ongelmia tomaateille. Aika on pitkä, ja massa oli altistunut jo pitkään mikrobitoiminnalle, joten on vaikea sanoa näkemättä, voiko syytä yrittää vierittää jäämille.
   Peltoruiskutuksien kaukokulkeumat ovat mahdollisia.

   Henkilökohtaisesti en usko, että maidossa on jäämiä.
   EU on kuitenkin antanut enimmäismäärät:
   Klopyralidi: 0,05mg/kg
   Aminopyralidi: 0,02mg/kg
   2,4-D: 0,01mg/kg
   Toki maito saa sisältää paljon muitakin ainejäämiä...
   Toisin sanoen, ei ole olemassa tuottetta joka ei saisi sisältää mitään.

   Poista
 8. Bokashirouhe on käsittääkseni tehty melassista. Voikohan sitä kautta päästä myrkkyjä taimiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bokashirouheen melassi on ainakin itävaltalaisessa tuotteessa sokeriruokoperusteista.

   Poista
 9. Juuri samanlaista latvojen katoamista oli myös mulla viime vuonna luomulannoitteilla. Kiinnostaisi nyt minkä nimiset mineraalilannoitteet on turvallisia ja onko niitä luomuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mineraalilannoitteet kaikki ovat turvallisia, jos ne eivät sisällä orgaanisia aineita. Mielestäni ne eivät sisälläkkään. Mineraalilannoitteita ei ole luomuna. Luomuun hyväksytyistä orgaanisista lannoitteista on itselläni kovin huono käsitys. Mutta vinassia ja melassia sisältävät orgaaniset lannoitteet ovat nyt kuitenkin melko suuri riski. Biolan uudisti vinassikohun myötä Ravinnenesteensä, joten se voisi olla hakemasi tuote. Ravinnenesteestä on laajasti myynnissä vielä vanhaa versiota. Tuoteselosteestä pitää siis tarkistaa onko tuotteessa kaliumsulfaattia vaiko vielä vinassia.
   https://www.facebook.com/Chilitunari/posts/2552136658429544

   Poista
 10. Minulla käpristyivät tomaatin latvat ensimmäisessä kylvöerässä. Multa oli biolanin kylvö taimimultaa. Kastelin pari kertaa vinassipitoisella lannoitteella. Katkaisin taimien latvat ja uudet latvat tulivat varkaista. Osa tomaateista on toipunut ja kukkiikin melko hyvin. Osan jouduin heittämään pois. Hätäpäissäni kylvin uudestaan toukokuun alussa. Multa edelleen biolanin taimimulta. Kasvoivat hyvin aluksi, siirsin isompiin astioihin ja biolanin mustaan multaan. Ylimääräistä lannoitetta en antanut. Kuitenkin uudesta satsista osa käpristeli, joten vaihdoin osalle kekkilän tomaattimultaa, ja yritin saada aiemman mullan osittain poistettua. Kekkilän mullassa taimet ovat voineet paremmin, latvat normaalit ja kasvu hyvää. Lannoitetta en antanut, lisäsin vähän kalkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kekkilän Tomaattimultaan on tänä vuonna yhdistetty todella paljon ongelmia. varsinaisia jäämäongelmista kieliviä merkkejä ei ole näkynyt, mutta jotain ongelmaa siinä on selkeästi ollut. Runsas ravinteiden määrä voi saada latvat kippuraan ilman kuvia on vaikea arvioida tilannetta.

   Poista
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...